logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP Ink Advantage 4535 - Błąd kompatybilności czarnego tuszu

PeCha 02 Kwi 2020 11:12 17397 6
REKLAMA
  • #1 18581354
    PeCha
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Witam.
    Jednym z urządzeń, które posiadam jest tytułowe HP.
    Zawsze używam nowych oryginalnych tuszy.
    Jakiś czas po zainstalowaniu czarnego tuszu, wydrukowaniu kilku stron, skserowaniu, ogólnie używaniu sprzętu pojawił się problem.
    "Wskazane pojemniki nie są przeznaczone do stosowania w tej drukarce" i chodzi tylko i czarny.
    Przeleciałem wszystkie punkty z Pomocy. Wymieniłem tusz na nowy, i ten sam problem.
    Pozostaje tylko oddanie drukarki do naprawy.
    I teraz pytanie.
    - czy można coś jeszcze samemu zrobić?
    - co mogło się popsuć i ile może kosztować naprawa?
    - znacie jakiś serwis w Warszawie, który mógłby się tym zająć?

Dzięki!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18581388
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Tam chyba jest tusz HP652 czarny. Wymieniłeś ponownie na oryginał? W sklepie kupiony? nie regenerowany? Sprawdź czy na pewno miga czarny a nie kolor. Wyjmij pojemnik i zobacz czy styki są czyste i na pojemniku w drukarce. Zobacz czy dobrze docisnąłeś tusz.
  • REKLAMA
  • #3 18581467
    PeCha
    Poziom 12  
    Tak, 652. Czarny pokazuje drukarka, ale wyciągnąłem oba. Styki były przeczyszczone wg instrukcji w Pomocy na stronie HP. I na tuszu i w drukarce.
    Tusz kupuję oryginalny w OleOle.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18581862
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Spróbuj wyłączyć drukarkę z gniazdka elektrycznego na około 5-10 min. Wówczas zresetują się ustawienia zapamiętane względem pojemnika
  • REKLAMA
  • #5 18581886
    PeCha
    Poziom 12  
    Tak zrobię,
    Wcześniej wg instrukcji odłączyłem na minutę.
    Ale może te 15 coś da...

Dodano po 6 [godziny] 21 [minuty]:

Piter3040 napisał:
    Spróbuj wyłączyć drukarkę z gniazdka elektrycznego na około 5-10 min. Wówczas zresetują się ustawienia zapamiętane względem pojemnika

Niestety bez zmian.
  • Pomocny post
    #6 18899045
    dawidowskis
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam.
    Z moich doświadczeń z tym modelem urządzenia (oraz pokrewne z serii) jasno wynika, iż dwie usterki nękające HPka są nieopłacalne w naprawie.

Pierwszą z nich jest uszkodzenie zespołu napędowego ścieżki podawania papieru (w tym sprzęgła) które objawia się komunikatem o zacięciu papieru lub karetki drukującej. Wykluczam oczywiście przypadki gdzie faktycznie w urządzeniu znajduje się ciało obce, które blokuje jego prawidłową pracę.

Druga to uszkodzenie formatera (płyty głównej) lub elektroniki karetki drukującej, której objawy Pan opisuje. Tu oczywiście mam na myśli nowe oryginalne materiały eksploatacyjne, bo z zamiennikami każdy wie, bywa różnie.

W tym modelu jeśli dochodzi do zjawiska błędu pojemników z tuszem pomimo zainstalowania nowego oryginalnego kartridża łatwo można stwierdzić uszkodzenie elektroniki urządzenia. Na włączonym urządzeniu słuchać cykliczne piszczenie dobiegające z wnętrza drukarki podobne do piszczenia np. uszkodzonej cewki.

W moim odczuciu naprawa nieopłacalna, ponieważ starałem się już postawić na nogi urządzenia z tą usterką wymieniając komponenty na płycie głównej, łącznie z rebalingiem układu BGA, resetowaniem ustawień EEPROM itp. zabiegom.

Pozdrawiam i życzę udanych napraw.
  • #7 19290845
    PeCha
    Poziom 12  
    Niestety nie pamiętam co to było, bo już dużo czasu minęło, ale oddałem do naprawy i w niecałą godzinę miałem naprawione. Koszt - 100 zł.

Czy opłacalna naprawa? Kosztowała mniej niż nowy sprzęt, a ten działa do dzisiaj, więc chyba tak.

Jak przypomnę sobie co to było, to edytuję.

Dzięki za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP Ink Advantage 4535, która wyświetla komunikat o niekompatybilności czarnego tuszu, mimo że używa oryginalnych kartridży HP652. Po wymianie tuszu i czyszczeniu styków problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują kilka rozwiązań, w tym resetowanie drukarki przez odłączenie zasilania na 5-10 minut oraz sprawdzenie stanu styków tuszu. Wskazano również na możliwe uszkodzenia elektroniki lub formatera, które mogą być kosztowne w naprawie. Użytkownik, który naprawił podobny problem, zapłacił 100 zł, co było tańsze niż zakup nowej drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA