logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja PC do nauki administrowania IT - Linux, VirtualBox, Docker

02 Kwi 2020 18:59 786 19
  • #1 18582672
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #2 18582868
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    GS3322 napisał:
    ... Budżet 3000 zł razem z obudową. Idealnie jakby miał pasywne chłodzenie, chodzi mi o ciszę. ...

To miał być taki spóźniony żart na prima aprilis ?
  • Pomocny post
    #3 18582871
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18584319
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 18584420
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 18585074
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 260
    Tomequ123 napisał:
    Pasywne chłodzenie to nie te czasy.

https://www.morele.net/inventory/info/ceb5d3c7/
    Karta głośna pod pełnym obciążeniem.
    Chłodzenie procesora ciche.
    Obudowa wyciszana, dobra wentylacja.

Tomequ123, tym razem kiepsko wstrzeliłeś się. Maszyny wirtualne zjadają ogromne ilości RAMu.

Przyjacielu, jeśli chcesz odpalać na raz 8 maszyn wirtualnych, a do tego jeszcze KVM, Docker, Kubernetes, to raczej postaw sobie zewnętrzny serwer. Ile maszyn będzie na KVM, Dockerze i Kubernets? I dlaczego chcesz uruchamiać wszystkie na raz? Pytam poważnie, do nauki powinna wystarczyć Ci jedna-dwie maszyny wirtualne w mojej ocenie. Jeśli np. będziesz uczyć się CI/CD, to więcej jak 3 maszyny nie widzę sensu odpalać. A nauka wielu zagadnień na raz jest raczej mało efektywna.

Zobacz, jeśli na Kubernetsie uruchomiesz 3-4 maszyny, a do tego na raz będziesz szalał z 8 innymi, to licząc nawet po 4GB RAMu, zejdzie Ci 12x4 + 6 na system = 54GB. Więc 64 RAMu to jest początek. Nowe Ryzeny na AM4 obsługują do 128GB RAM, to wygląda już całkiem nieźle. Ale będzie kosztować krocie.

Nie wiem, jak z przydzielaniem zasobów CPU, czy taki 8 rdzeniowy 16 wątkowy procesor wystarczy na 13 maszyn. Jak to jest, może orientujesz się?

Z karty graficznej możesz całkowicie zrezygnować na rzecz albo zintegrowanej, albo wsadzić tam cokolwiek, co obsłuży co najmniej 3 monitory - bo jeśli jeszcze nie masz 2 lub więcej monitorów, z pewnością szybko drugi dokupisz.

Co do serwerów, to nie znam się. Wiem, że te starsze konstrukcje są raczej tanie, do tego RAM do nich jest też dość tani. Głośność będzie raczej marna, wentylatory w serwerowniach rozkręca się na maksimum, brzmią jak startujące samoloty, więc nawet po przejściu w tryb cichy (nie wiem jak to się nazywa), wentylatory mogą być dość głośne od wieloletniej pracy na pełnych obrotach.

Jeśli naprawdę chcesz ambitnie podejść do nauki, możesz zastanowić się nad wynajęciem przestrzeni w chmurze w cenie abonamentu.
  • Pomocny post
    #7 18585106
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 18585140
    n.vision
    Poziom 31  
    No tak, zedytowałem właśnie post. 64RAMu to jest coś, od czego trzeba zacząć rozmowę przy takich zastosowaniach, a limit na takiej podstawce to 128GB. Moim zdaniem do takich maszyn bierze się z tego powodu sprzęt serwerowy. Chociaż taki Threadripper 3970x obsługuje nawet do 512GB... Nic imponującego w sprzęcie serwerowym - szczególnie w czasach, kiedy popularny staje się tzw. private cloud (pewnie dlatego kolega bierze się za te technologie, dziś można na tym sporo zarobić)

EDIT: Pracujesz w IT i przekwalifikowujesz się, studiujesz, czy samouk? : )
  • #9 18585306
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18585436
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 18585554
    n.vision
    Poziom 31  
    Cytat:
    Co do chmury, to co polecasz oraz ile to orientacyjnie kosztuje miesięcznie?

Oj nie wiem, nie znam się na tym. Jestem tylko developerem, choć powoli, bez presji, idę w kierunku devopsa, stąd moja wiedza na temat wirtualizacji. Rzuciłem rozwiązania chmurowe raczej jako pomysł do weryfikacji, nie wiem jakie są ceny.

Kursy i certyfikaty ostatecznie trochę kosztują, nie wiem czy nie lepiej opłaca Ci się znaleźć dobrze funkcjonującą firmę, która będzie szkolić Cię w ramach rozwoju personelu. Dla przykładu, kurs z Gatewaya czy szyny który robiłem, kosztował prawie 8 tysięcy, a podejście do certyfikatu niecałe 4. A to robi się i tak głównie z powodu wymogów formalnych do przetargów, przynajmniej u mnie.

Co do samego sprzętu, to AMD oferuje więcej w tej samej cenie do wydajności wielowątkowej. Nie wiem jak przy wirtualizacji, natomiast procesory AMD Ryzen znacznie przewyższają swoje odpowiedniki od Intela w przetwarzaniu wielowątkowym, poza tym dają Ci naprawdę fantastyczną ścieżkę rozbudowy - obecnie na platformę AM4 możesz wsadzić nawet 16 rdzeniowy procesor. Przyznaj, że to brzmi imponująco. A na początek możesz kupić używanego Ryzena 1700-2700. Mają zadziwiająco niskie ceny na rynku wtórnym, w stosunku do tego co oferują, to śmiesznie niskie. Można też dość tanio kupić coolery do nich z drugiej ręki, albo wziąć to, co polecił Ci Tomequ - Tomequ zna się w tych wszystkich delikatnościach PC, więc wierzę że doradził najlepiej jak się da.

A z nowych części przyszło mi do głowy coś takiego: https://www.morele.net/inventory/info/75cff825/ + byle jaki GPU oraz używany 8c16t Ryzen 1 gen (np. ten https://allegro.pl/oferta/procesor-amd-ryzen-7-1700-socket-am4-box-9128799800 )
    Duży SSD NVMe, 32 RAMu z możliwością dołożenia 2 kości, reszta jak proponował Tomequ
  • #12 18585691
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18585721
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18586329
    n.vision
    Poziom 31  
    Tomequ123 napisał:
    Intel wyższe taktowanie, wyższa wydajność jednowątkowa. Ryzen więcej rdzeni i wątków.

Do tego zestawu, który zaproponowałem weź po prostu 32 lub nawet 64GB pamięci.

A po co Mu takie GPU?
  • #15 18586337
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18586451
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #18 18587533
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 90
    Ja w domu na Gigabyte Brix z i3-6100 mam 10VM, aktywnych cały czas, w tym 3 z systemami kontroli wersji, same linuxy jedna to Win7. Działa to 24/7 od 3 lat.
    RAM jest 8GB i w miarę starcza, wiec może nie przesadzajmy to nie serwer produkcyjny.
    W pracy zawodowe maszyny z prockami Epyc, które masakrują produkcyjnie VMki.

Tak czy siak, na 99% wystarczy ci ryznen 3600, z 32GB RAM i dysk NVM 1TB na dane i system.
    Rzucasz do tego używane gpu jakiś gt710, zasilacz jakiś w miarę uczciwy, ja ostatnio kupowałem zasilacze chiefteca 80+ 250W za 25zł, wszystko na allegro.
    To ma być chyba do nauki, a jak tak to przeważnie ten PC nic stresującego nie będzie robił.
    Ewentualnie to co ci zostanie ładuj w RAM, RAID nie potrzebujesz, bo w sumie po co na testowym rigu.

Cisza też nie problem, nie będziesz przecież na tym siedział, wywalasz do przedpokoju i lecisz zdalnie.
    A 3600 będzie cichszy niż przeciętny laptop, ja jak mam 3 VM odpalone na laptopie to chce odlecieć ^^

Ewentualne dodatkowe dyski NVM w przejściówkach na PCI-E za kilka zł, dyski kupujesz w komputerowych pytając się o dyski po upgradach nowych laptopów, ja ostatnio kupiłem 500GB WD za 260zł brutto, z jakiegoś lenovo.
  • #20 18590855
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje porady dotyczącej konfiguracji komputera do nauki administracji IT, z naciskiem na systemy Linux, VirtualBox, Docker oraz KVM. Komputer ma obsługiwać jednocześnie 5 instancji Windows Server 2019 i 3 instancje Windows 10, z budżetem 3000 zł, preferując pasywne chłodzenie dla cichej pracy. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące pamięci RAM, procesorów AMD Ryzen i Intel, a także możliwości rozbudowy sprzętu. Użytkownik rozważa również zakup poleasingowego serwera Della oraz zwiększenie budżetu do 4000 zł, co otwiera możliwości na lepsze komponenty. Wskazano na znaczenie pamięci RAM w kontekście wirtualizacji oraz na różnice między procesorami AMD a Intelem w kontekście wydajności wielowątkowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA