logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop się nie włącza - W trakcie włączania odpala się bios

Femek79 02 Kwi 2020 20:54 684 7
REKLAMA
  • #1 18583000
    Femek79
    Poziom 2  
    Cześć
    mam duży problem i chciałbym się spytać fachowca (może miałby pomysł na moją sytuację) natomiast w ostatnim czasie mój laptop się bardzo grzał więc chciałem wymienić pastę termoprzewodzącą, na nową. Wszystko szło bez problemu aczkolwiek przy skręceniu laptopa i ponownym starcie zamiast windows, (który był wcześniej zainstalowany) otwiera mi się Bios, starałem się przywrócić go do fabrycznej postaci, lecz cały czas wyrzuca mnie do biosu, jest to bardzo stary laptop jeszcze z dyskiem hdd i mam lekkie obawy że w trakcie rozkręcania mogłem go przypadkowo uszkodzić mechanicznie, to był mój pierwszy laptop który rozkręcałem wcześniej miałem kontakt tylko z komputerami i sobie radziłem bez problemu ale teraz jestem w kropce..
    Załączniki:
    • Laptop się nie włącza - W trakcie włączania odpala się bios IMG_7052.JPG (2.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18583024
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Może Pan specjalista poda jaki był tam system operacyjny i jaki to model laptopa. Natomiast dyski HDD nie pochodzą ze średniowiecza.
    Czy potrzebne jest zachowanie danych z dysku?
    Jeśli nie to płytka instalacyjna lub pendrajw i instalacja sytemu załatwi sprawę.
    Proszę pokazać zakładki nośników czy jakiś dysk jest widoczny w biosie.
  • REKLAMA
  • #3 18583064
    Femek79
    Poziom 2  
    Windows 10, Asus (więcej nie wiem), Czy potrzebne jest zachowanie danych z dysku? - byłoby super, zakładki nośników - może pan powiedzieć dokładniej gdzie wejść?
  • REKLAMA
  • #4 18583173
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Jaki dokładniej Asus?
    Zanim się straci dane warto sprawdzić dlaczego nie startuje i usunąć przyczynę.
    Pokaż zdjęcia z ustawień w BIOSie. Czy system był na UEFI? Można poznać po tym, że zostaje logo ASUSa w czasie ładowania systemu. Jeśli jest na LEGACY to pojawia się logo Windowsa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18583211
    Femek79
    Poziom 2  
    W trakcie klikania przycisku power na laptopie po 1-2sek wlacza sie od razu bios wiec nie jestem w stanie powiedziec, moge zrobic zdjecia kazdej zakladki
  • #6 18583219
    sk1977
    Spec od komputerów
    Femek79 napisał:
    moge zrobic zdjecia kazdej zakladki
    - to będzie pomocne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18583280
    Femek79
    Poziom 2  
    Chcialem sie tylko spytac tutaj czy to moze byc wina dysku ale okej.
  • REKLAMA
  • #8 18583311
    sk1977
    Spec od komputerów
    Femek79 napisał:
    Chcialem sie tylko spytac tutaj czy to moze byc wina dysku
    - nie jest to wykluczone, ale są też inne możliwości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z laptopem, który po wymianie pasty termoprzewodzącej nie uruchamia systemu Windows 10, zamiast tego włącza się BIOS. Laptop jest stary, z dyskiem HDD, a użytkownik obawia się, że mógł uszkodzić go mechanicznie podczas rozkręcania. Użytkownik pyta o możliwość przywrócenia systemu oraz o to, czy problem może być związany z dyskiem. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie ustawień BIOS, a także wskazują na możliwość reinstalacji systemu operacyjnego, jeśli dane nie są krytyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA