logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Catalyst Control Center Host Error - HIS ATI AMD RADEON HD 5770

johny.wsh 05 Kwi 2020 16:59 777 3
REKLAMA
  • #1 18591596
    johny.wsh
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Witam.

Od X czasu działam na moim komputerze, leciwy ale na moje potrzeby na razie starcza. Od zawsze instalowany był WIN 7 Ultimate 64bit. Od kilku lat zawsze ten sam sterownik do karty HIS Radeon HD 5770 - amd-catalyst-15.7-with-dotnet45-win7-64bit bodajże z 2015r. Zawsze działał bezproblemowo. Ostatnio miałem problemy z chłodzeniem procesora ale zadziałało zabezpieczenie z BIOSa i komputer się wyłączył. Po zmianie radiatora z wentylatorem uznałem, że długo nie przeinstalowywałem już systemu więc zrobiłem reinstal. Po postawieniu systemu Catalyst Control Center działało normalnie ale pewnego dnia wyskoczył błąd przy starcie systemu: Program Catalyst Control Center: Host application przestał działać.

Tu opis problemu z okienka:

Podpis problemu:
    Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
    Nazwa aplikacji: CCC.exe
    Wersja aplikacji: 4.5.0.0
    Sygnatura czasowa aplikacji: 54dca1de
    Nazwa modułu z błędem: clr.dll
    Wersja modułu z błędem: 4.0.30319.17929
    Sygnatura czasowa modułu z błędem: 4ffa59b1
    Kod wyjątku: c0000005
    Przesunięcie wyjątku: 000000000013784a
    Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.256.1
    Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
    Dodatkowe informacje 1: e7a7
    Dodatkowe informacje 2: e7a721d56aa298f231c29f8921756047
    Dodatkowe informacje 3: f3ea
    Dodatkowe informacje 4: f3eaadd3c2f8b599f96c59e1927bdd6f

Przeczytaj w trybie online nasze zasady zachowania poufności informacji:
    http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0415

Jeśli zasady zachowania poufności informacji w trybie online nie są dostępne, przeczytaj nasze zasady zachowania poufności informacji w trybie offline:
    C:\Windows\system32\pl-PL\erofflps.txt

Odinstalowałem sterowniki - zainstalowałem na nowo - nic. Odinstalowałem znów, pobrałem na nowo i ze świeżego pliku instalacja - nic. Postawiłem system znów na nowo i kolejny raz z nowo pobranego pliku instalacja i problem nadal istnieje.

Dodam, że ten sterownik w tej konfiguracji - a nie zmieniło się nic - działał od kilku lat a teraz taki problem, nie mogę w ogóle wejść w ustawienia, nic pozmieniać. Ma ktoś pomysł jak to odkręcić albo jakąś alternatywę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18591734
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18592121
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    johny.wsh napisał:
    działał od kilku lat a teraz taki problem, nie mogę w ogóle wejść w ustawienia, nic pozmieniać. Ma ktoś pomysł jak to odkręcić albo jakąś alternatywę?

Sterownik jeszcze wymaga, jak zresztą podaje producent
    When installing the AMD Catalyst™ Driver for Windows® operating system, the user must be logged on as Administrator, or have Administrator rights to complete the installation of the AMD Catalyst™ Driver.
    The AMD Catalyst™ 15.7.1 Software Suite requires Windows® 7 Service Pack 1 to be installed.
    The AMD Catalyst™ 15.7.1 Software Suite requires Microsoft® .NET Framework 4.5 to be installed. Microsoft .NET Framework 4.5 is included in all AMD Catalyst™ packages.
    johny.wsh napisał:
    więc zrobiłem reinstal.

Został wcześniej zainstalowany SP1 i Net Framework?
  • #4 18592218
    johny.wsh
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Problem rozwiązałem aczkolwiek według mnie rozwiązany nie powinien być.

Na samym wstępie dodam, iż nigdy nie instalowałem SP1 (nie zwróciłem nigdy na to uwagi), instalowany był tylko Net Framework 4.5 zawarty w pakiecie sterowników.

Aby uruchomić Display Driver Unninstaller jak polecił mi Tomequ123 należy mieć zainstalowany NF 4.6 ale aby ten dało się zainstalować trzeba mieć SP1.

Zainstalowałem więc SP1 mając zainstalowany NF 4.5 i problem występował nadal co jest dziwne ponieważ jak pisze Dra98 według producenta SP1 i NF4.5 powinny wystarczyć ale tak nie było.

Dopiero po zainstalowaniu NF 4.6 program zaczął normalnie działać.

Sytuacja jest o tyle dziwna, że nigdy na tym komputerze nie instalowałem SP1 - starczał do działania tylko NF 4.5.

Dziękuję Panowie za pomoc :)
REKLAMA