logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool ART 895 A++ NF - dziwne dźwięki z tyłu obudowy, co robić?

farrar12 07 Kwi 2020 10:20 2166 18
REKLAMA
  • #1 18596299
    farrar12
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Wczoraj przyszła do mnie nowa lodówka do zabudowy Whirlpool ART 895 A++ NF. Na zabudowanie jeszcze czeka ale podłączyłem ją i korzystam.
    Problem polega na tym, że emituje średnio co kilka/kilkanaście sekund dziwny dźwięk (krótkie nagranie w załączeniu), słyszalny w całym pomieszczeniu, dobywający się zza tylnej górnej części obudowy. Przypomina to jakby... ćwierkanie ptaka.

Zgłaszać to na gwarancje? Możliwe, że transportowano ją niewałściwie etc.?

Te irytujące dźwięki słychać w 4, 7 i 10 sekundzie nagrania.
    Załączniki:
    • Lodówka-Whirlpool-dziwne-dźwięki.mp3 (179.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18597472
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    farrar12 napisał:

Problem polega na tym, że emituje średnio co kilka/kilkanaście sekund dziwny dźwięk (krótkie nagranie w załączeniu), słyszalny w całym pomieszczeniu, dobywający się zza tylnej górnej części obudowy. Przypomina to jakby... ćwierkanie ptaka.

Zgłaszać to na gwarancje?

Ja tam raczej muchę słyszę, a nie ptaka. Widocznie słuch mam otępiały.
    W ogóle, żyjące współczesne lodówki jakieś dziwne dźwięki wydają... :(
    I wmawiają nam, że jest OK!

Whirlpool ART 895 A++ NF - dziwne dźwięki z tyłu obudowy, co robić?

Nie zgłaszaj tego na gwarancję. Popłyniesz ze dwie stówki za badanie przyrządem przez autoryzowany serwis.
    I ten serwis stwierdzi, że praca urządzenia jest w normie.
    A zgłoszenie bezzasadne.
  • #3 18597724
    farrar12
    Poziom 9  
    Czwarta, siódma i dziesiąta sekunda -> słychać ten dziwny dźwięk.

Mam już swoje lata i wiele lodówek miałem w swoim życiu, więc buczenia itp. nie są mi obce. Wiem, że lodówki nie są bezszelestnymi urządzeniami. Ale takie dźwięki słyszę pierwszy raz... są dość specyficzne, i z racji, że się powtarzają co te wspomniane kilkanaście sekund - przeszkadzają.
  • REKLAMA
  • #4 18598129
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    A ten pozostały hałas jest z padającego deszczu, lodówka na zewnątrz podłączona?
  • #5 18599244
    farrar12
    Poziom 9  
    Sebastian_M26 napisał:
    A ten pozostały hałas jest z padającego deszczu, lodówka na zewnątrz podłączona?

To taki sarkazm...? Pozostały hałas wydaje się być "normalnym buczeniem" lodówki i to nie on zwraca uwagę, ale charakterystyczne wspomniane wcześniej dźwięki, które dość przeszkadzają.
  • #6 18600582
    skryn
    Specjalista AGD
    farrar12 napisał:
    Pozostały hałas wydaje się być "normalnym buczeniem" lodówki i to nie on zwraca uwagę, ale charakterystyczne wspomniane wcześniej dźwięki, które dość przeszkadzają.

Lodówka działa? Jeśli tak, to pozostałe uboczne dźwięki są charakterystyczne dla pracy nowoczesnej lodówki.
    A że spać przeszkadzają? No cóż, taki klimat.
  • #7 18601899
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Absolutnie tak głośno nie powinna działać nowoczesna lodówka, ten pisk prawdopodobnie pochodzi z cewki. Tak na przyszłość jeśli lodówka ma stać w salonie, otwartej kuchni, szukamy z kompresorem inwerterowym.
  • #8 18601970
    farrar12
    Poziom 9  
    Sebastian_M26 napisał:
    Absolutnie tak głośno nie powinna działać nowoczesna lodówka, ten pisk prawdopodobnie pochodzi z cewki.

Dziękuję.
    Jeszcze tylko z ciekawości. Czy taki dźwięk mógłby się wziąć stąd, że pierwsze uruchomienie lodówki odbyło się zbyt szybko po transporcie?
  • #9 18602273
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Co to znaczy zbyt szybkie? Minuta, godzina po rozpakowaniu?
  • #10 18603011
    skryn
    Specjalista AGD
    Sebastian_M26 napisał:
    Absolutnie tak głośno nie powinna działać nowoczesna lodówka, ten pisk prawdopodobnie pochodzi z cewki.

Co to jest cewka w lodówce? Bo ja, przez trzydzieści lat reperowania sprzętu AGD, takowej na oczy nie widziałem w sprzęcie chłodniczym. Może mi coś umknęło i zostałem nieukiem totalnym?

Sebastian_M26 napisał:
    Tak na przyszłość jeśli lodówka ma stać w salonie, otwartej kuchni, szukamy z kompresorem inwerterowym.

To właśnie aneksy kuchenne powodują głupawe zgłoszenia. Inwerterowy kompresor powiadasz Wać Panie.
    No to se kup i załaduj taki sprzęt sobie w aneksie kuchennym, najlepiej obok sypialni. Będziesz miał Pan błogą ciszę... ale w tłumikach, założonych na uszy... :)
  • REKLAMA
  • #11 18603151
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    A widział Pan cewki w zasilaczach impulsowych? A na drugie, tak mam lodówkę z inwerterem kupioną 5 mcy temu w otwartym salonie i jest bardziej cicha niż mocniejszy wiatr za zamkniętymi oknami. To tyle odnośnie nowoczesności.
  • #12 18603390
    farrar12
    Poziom 9  
    Sebastian_M26 napisał:
    Co to znaczy zbyt szybkie? Minuta, godzina po rozpakowaniu?

Powiedzmy ze kwadrans po rozpakowaniu. Ma to jakiś wpływ na te cewkę?
  • #13 18603418
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    A co to ma za znaczenie, jest gwarancja zgłoś problem na infolinię, serwis oleje to zgłoś rękojmię do sklepu jako niezgodność towaru z umową.
  • #14 18603740
    farrar12
    Poziom 9  
    Sebastian_M26 napisał:
    A co to ma za znaczenie, jest gwarancja zgłoś problem na infolinię, serwis oleje to zgłoś rękojmię do sklepu jako niezgodność towaru z umową.

? :D to po co wczesniej pytasz czy minuta czy godzina po rozpakowaniu...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 18605463
    skryn
    Specjalista AGD
    farrar12 napisał:
    Sebastian_M26 napisał:

? :D to po co wczesniej pytasz czy minuta czy godzina po rozpakowaniu...

Bo ta cewka musi się uzbroić. W cierpliwość.
    Jak będzie za długo czekać, to na złość klienta zacznie wyprawiać harce... i zacznie brzęczeć niemiłosiernie :D
  • #16 18652436
    farrar12
    Poziom 9  
    Tydzień temu przyjechał serwisant j stwierdził, że to normalne, że niektóre lodówki tak mają. Że może to być sprzęt drugiego gatunku. A tak w ogóle to tania lodówka (2600 zł). Serio...?

Dałem lodowce czas i sobie na przyzwyczajenie się... ale nie, ten dźwięk jest nazbyt charakterystyczny i irytujący. Ponownie napiszę zgłoszenie reklamacyjne do Whirlpoola.
    Tu dla przypomnienia dźwięk, który przez łącznie przynajmniej kilka godzin w ciągu doby dociera do moich uszu, nawet kiedy jestem na drugim końcu mieszkania (65 m^2).
    Obecnie slychac to tak: https://vocaroo.com/jdvdtHM3tOE
  • #17 18652833
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    To i tak dobrze że nie powiedział że to sprzęt czwartego gatunku, taki odpadowy, ale Sasza z Aleksem w polskiej montowni powiedzieli tse dobre. Musisz sam znaleźć źródło piszczenia bo na te daremne serwisy w PL nie ma co liczyć, a potem zgłosić że głośne piszczenie dobiega z...
  • #18 18652843
    farrar12
    Poziom 9  
    Sebastian_M26 napisał:
    To i tak dobrze że nie powiedział że to sprzęt czwartego gatunku, taki odpadowy, ale Sasza z Aleksem w polskiej montowni powiedzieli tse dobre. Musisz sam znaleźć źródło piszczenia bo na te daremne serwisy w PL nie ma co liczyć, a potem zgłosić że głośne piszczenie dobiega z...

Gość stwierdził, że to praca czynnika chłodzącego. I faktycznie mogłoby to brzmieć jak „przeciskanie się” tego płynu przez kapilary.
    Napisałem raz jeszcze do Whirlpoola
  • #19 18652909
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 687
    Ja czekam na serwis Whirpool juz leci 2 tydzien, zgloszenia na infolinie i czekam, a objaw, stoi woda na dole, nowa lodówka za 2400 zł a ze ma odpływ za taka wielka płyta to nie będę tego otwierał skoro zapłaciłem za gwarancję. Pan na infolinii mi powiedział że jeśli będzie moja wina, to nie będzie naprawa gwarancyjna. czyli jeśli tam coś wpadło z komory to będzie odpłatne, to po diabła zrobili to bez obsługowe ? Sprzedawca mnie namówił na sprzęt tej firmy, reszta na razie ok, ale lodówka od początku taka uparta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nową lodówką do zabudowy Whirlpool ART 895 A++ NF, która emituje dziwne dźwięki przypominające ćwierkanie ptaka. W odpowiedziach podkreślono, że nowoczesne lodówki mogą wydawać różne dźwięki, które są normalne w trakcie ich pracy. Niektórzy sugerowali, że dźwięki mogą być wynikiem niewłaściwego transportu lub zbyt szybkiego uruchomienia po rozpakowaniu. Inni zwrócili uwagę na możliwość, że dźwięki pochodzą z cewki lub pracy czynnika chłodzącego. Użytkownik planuje ponownie zgłosić problem do serwisu Whirlpool, mimo wcześniejszej oceny serwisanta, że dźwięki są normalne.
REKLAMA