logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodowka - Wymiana rezystora w starterze kompresora

2345 10 Kwi 2020 00:16 3987 5
REKLAMA
  • #1 18604401
    2345
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Nie mogę dostać zamiennika startera do starej lodówki Kenmore. Zepsuł się rezystor w starterze. (Pozystor) Dlatego chcę naprawić stary starter i wymienić ten rezystor.

Tutaj jest schemat podlaczenia tego kompresora, ktory wzialem z danych producenta:

I teraz mam pytanie - jaki pozystor powinienem dać na zamianę tego pozystora ze schematu? W załączeniu dane kompresora i zdjęcia startera.

W instrukcji pisze że to jest MURATA PTH7M100MD2 - ale to jest niedostępne.
    Więc po prostu na co zwrocić uwagę przy wyborze zamiennika?

Oni podają te dane:
    Base resistance
    @ 77°F(25°C) ±20% 10 Ohms
    Power Consumption (max) 2.8 Watts
    Operation time 0.45 to 1.35 seconds
    Recovery time (max) 50 sec

Mówiac najprosciej - czym sie kierować przy wyborze zamiennika?
    Załączniki:
    • Lodowka - Wymiana rezystora w starterze kompresora 2 (Large).jpg (1.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lodowka - Wymiana rezystora w starterze kompresora 1 (Large).jpg (1.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • matsushita_da51c72rcu6.pdf (69.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18604494
    2345
    Poziom 13  
    Myslę tak:
    Prąd startowy kompresora = 13.3A, prąd rotora zablokowanego 7.7A, czyli prąd uzwojenia startowego = 5.6A, prawda?

Zatem potrzebuję element z prądem maksymalnym conajmiej 6A, tak?
    Jaki powinienem wybrać punkt Curie? Jaki prąd? Hmm
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18604895
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 340
    2345 napisał:
    Jaki powinienem wybrać punkt Curie?

Nie sądzę, aby trzeba było robić z tego doktorat. Najprawdopodobniej pomoże popularny (chyba równie w USA?) Danfoss ze zdjęcia. Były na tyle uniwersalne, że stosowałem je w naprawdę dużym przedziale mocy sprężarek. W Twoim wypadku powinna być dostępna wersja 110V.
    W razie problemów z dostaniem, zastosowałbym dostępny od porównywalnej mocy dowolnej sprężarki. Danfoss wymagałby niewielkich zabiegów w celu podłączenia, ponieważ wyjścia są igłowe.

• REKLAMA
  • #4 18605907
    TermoT
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    colcolcol napisał:
    Danfoss wymagałby niewielkich zabiegów w celu podłączenia, ponieważ wyjścia są igłowe.

Trzeba będzie jeszcze upchnąć jakoś bezpiecznik termiczny (klixon). Danfoss stosował zwykle zabezpieczenie wewnątrz sprężarki.
  • REKLAMA
  • #5 18605923
    2345
    Poziom 13  
    Bardzo dziekuję za odpowiedz. Też tak pomyślałem i kupilem na chybił trafił WR07X10097 i postanowiłem przetestować. Tam jest w środku zabezpieczenie termiczne. Problem w tym, że nie mam danych do jakiego kompresora to pasuje. Ale te wszystkie kompresory mają około 1/3 hp, więc sądzę, że też zadziała. Część dostanę w srodę, więc mam kilka dni na znalezienie danych kompresora do którego to pasuje. Mam nadzieję, że to nie będzie trudne.

Ale pozostaje kwestia wyboru tego pozystora PTC. Interesuje mnie bardzo - jak się dobiera taką cześć. Znalazłem katalog Murata z dostępnymi komponentami.

https://www.murata.com/~/media/webrenewal/sup...ary/catalog/products/thermistor/ptc/r90e.ashx

Zaczałem to czytać i okazało sie to niebanalne.
  • #6 18607116
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1023
    Nie mam pod ręką ale w większych urządzeniach kompresory aspera mają zewnętrzny starter, który przełącza rozruch praca też jest uniwersalny można śmiało zakładać do różnej mocy. Ale jak wyżej danfossik nowy da sobie radę.
REKLAMA