logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funai TV 2100T - brak obrazu i dźwieku jedyna reakcja na to zielona LED

rav75 01 Paź 2005 11:09 1182 3
REKLAMA
  • #1 1863897
    rav75
    Poziom 11  
    Witam forumowiczów. Na wstępie nadmienie iż nie jestem elektronikiem i telewizor od podszewki widzę pierwszy raz!!, ale może ktoś spotkał się z podobnym problemem i wskarze mi właściwa drogę do jego rozwiązania... Otóż po włączeniu tv nie ma ani wizji ani foni nie wyświetla sie nawet menu ekranowe o tym iż jest on włączony informuje mnie jedynie dioda zmieniająca kolor na zielony.... poza tym cicho i czarno.. gdzie szukać przyczyny, od czego zacząć..?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1864024
    rav75
    Poziom 11  
    miernik posiadam naturalnie....
  • #4 1865696
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    ja bym najpierw wyją wtyczke z gniazdka-odkrecił obudowę- dokładnie odkurzył elektronikę-tylko pędzelkiem nie odkurzaczem.Następnie przeprowadził oględziny elektroniki :czy nie sa przegrzane ,spalone elementy-następnie sprawdził bym płytę od strony druku czy nie ma zimnych lutów-następnie przystąpił bym do pomiarów...
    multimetr ustawił bym na zakres sprawdzania diód i sprawdził czy nie ma zwarcia na stronie pierwotnej przetwornicy potem strone wtórną..
    następnie przystąpił bym do sprawdzania napięć na stronie pierwotnej i wtórnej przetwornicy...
    jak to wykonasz i podasz jakie wstępują napięcia-będzie diagnoza i dalej będziemy naprawiać...

pozdrawiam*****
REKLAMA