logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zgrać bios do pustej płyty głównej w HP Zbook G1?

rmskupaut 15 Kwi 2020 15:24 795 3
REKLAMA
  • #1 18619747
    rmskupaut
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Pacjent to HP Zbook G1. Wymiana płyty z powodu wyrwanego gniazda klawiatury. Płyta (nowa) która przyszła była z wyczyszczonym biosem. Pomyślałem żeby zgrać bios ze starej płyty i wgrać do nowej. Niestety CH341A PRO wraz z klipsem nie rozpoznaje kości bios 25q128fvsq - sprawdzałem różne wersje softu oraz ASProgrammer. Inne kości bios rozpoznaje i programuje bez problemu. Programator ma laminat czarny - kiedyś gdzieś słyszałem ze można go odpowiednio zmodyfikować - niestety nie mogę odnaleźć tego wątku w necie...
  • REKLAMA
  • #2 18619814
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Dlaczego po prostu nie przelutujesz kości ze starej do nowej płyty? Odnośnie programowania klipsem - poczytaj podobne tematy na forum.
  • REKLAMA
  • #3 18619815
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6894
    Q-quad... wybrałeś tryb zapisu :Quad Enable (QE), (Tik w okienku)
    * using Auto button (erase->blank check->flash->verify)
    * CH341A (black edition) programmer, 1.17
    * :!: czyta wszystko po upgrade do asprogrammerv.1.4 Link
    * ma problem z w25q64bv , prawdopodonie w oprogramowaniu błąd bo nie widzi róznicy pomiędzy BV i FV. KB wcale nie czyta

Strona producenta i drivery pod system Link

:idea: New ver. to 1.31
    * can download an unlocked cracked version 1.30 from here Link, ale niestabilna
    * lepsza jest 1.29

Małe guide Link_ use-spi-programmer-ch341a
    :idea:
    winbond 25q128fvsq ver. 1.18 odczytuje jako 25q128BV , ale ... dalej nic z tego

Poczytaj o modyfikacji
    Link
    Spoiler:
    In the process of working with the programmer, some shortcomings were identified,
    - one of them: it is not possible to reset / set the QE bit in the second status register.
    Read the specification, for example, on the chip W25Q64FV, and find the item Quad Enable (QE), in which there is a warning:
    WARNING: If the /WP or / HOOD pins are tied directly to the power supply or ground during standard SPI or Dual SPI operation, the Qubit should never be set to a 1.
    To fix this problem, you need to disconnect the #WP (pin 3) and #HOLD (pin7) legs from the VC and connect them to the VCC via 4.7 kOhm resistors.
    On the "black programmer" it looks like this:

• #4 18619855
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    rmskupaut napisał:
    Płyta (nowa) która przyszła była z wyczyszczonym biosem.
    - co przez to rozumiesz? Brakuje modelu, SN, itp? Czy odczytałeś kość i jest czysta?
    rmskupaut napisał:
    Pomyślałem żeby zgrać bios ze starej płyty i wgrać do nowej.
    - rozwiązując jeden problem stworzysz następny - MERegion.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA