logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak profesjonalnie lutuje się gniazdo micro USB i jakie mogą być błędy?

kowal0050 17 Kwi 2020 18:38 3876 5
REKLAMA
  • #1 18625674
    kowal0050
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    Chciałbym zapytać o jedną techniczną rzecz.
    Mianowicie wymieniłem już z parę gniazd micro usb w telefonach/tabletach.
    Przeważnie robię to w ten sposób, że nakładam topnik, ewentualnie dodaję cyny ołowiowej, następnie podgrzewam je hot-airem, wyciągam, oczyszczam pola lutownicze topnikiem i plecionką a następnie umieszczam nowe gniazdo i lutuje je kolbą lutowniczą na końcu czyszcząc ipą.
    Natomiast widziałem wielu ludzi, którzy zabieg ten wykonują poprzez nałożenie cyny a następnie podgrzanie hot-airem. Chciałbym zapytać jak to wygląda od strony technicznej? Jak powinien taki proces w skrócie przebiegać profesjonalnie.
    Miałem raz również taki przypadek, że podczas lutowania do gniazda dostała się śladowa ilość cyny przez co najprawdopodobniej prąd płynący przez ładowarkę wynosił 0,5A w przypadku kiedy spodziewać się można było prądu o wartości mniej więcej 1,3-1,8A (bateria była rozładowana). Może to być na przykład wina gniazda? Jestem pewien, że wszystkie pola lutownicze zostały pokryte cyną prawidłowo. Nie było mostka (sprawdzone pod mikroskopem).
  • REKLAMA
  • #2 18625852
    vielki
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    w zasadzie to zależy jakie to gniazdo jest ...
    moze być gniazdo smt , może być tht
    w różny sposób mogą być piny/pady ułożone

w przypadku gniazd SMT:
    1) nałożyć cynę na pady PCB,
    2) nałożyć cynę na piny w złączu,
    3) kropelka topnika na pocynowane pady na PCB
    kładziesz złącze i chwile podgrzewasz hotem, i powinno ładnie sie połączyć
    gdy zobaczysz że złącze samo drgnie - przyjmie pozycje właściwą - to znaczy że już jest ok i można przestać podgrzewać
  • REKLAMA
  • #3 20310465
    kowal0050
    Poziom 11  
    Chodzi mi mi o standardowe mocowanie gniazda micro usb - smt.
    Po prostu wygodniej lutuje mi się je kolbą, a nie hotem jak większość poradników na to wskazuje.
    Zastanawiam się natomiast, czy przed lutowaniem samego gniazda powinienem pobielic pady łączące gniazdo?
    Osobiście robię to w ten sposób, że nakładam trochę topnika i na czyste pady nakładam gniazdo a następnie przykładam grot. Co prawda z zewnątrz ładnie wszystko wygląda pod mikroskopem ale pod tymi padami cyny pewnie nie ma. Myślę, że może to być błąd, bo mogą powstać zimne luty dlatego proszę o poradę, jak solidnie powinno lutować się takie gniazda micro usb, czy usb C.
    Gdy po wyczyszczeniu padów ze starego spoiwa pocynujemy najpierw pady to gniazdo powinno mieć lepsze połączenie. Można też chyba dodatkowo pocynowac nóżki gniazda?
    Jeżeli teoretycznie wylutowalem gniazdo, oczyściłem stare spowo, nałożyłem topnik, przyłożyłem gniazdo i przylutowalem końcówki nóżek gniazda do padów to takie połączenie jest prawidłowe? Czy nogi gniazda powinny być w kontakcie z padem za pomocą cyny na całej długości pada?
    Oczywiście mam tutaj na myśli lutowanie gniazda za pomocą kolby a nie nadmuchem z uwagi na mniejszą szansę na uszkodzenie gniazda.
    Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20310699
    vielki
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    kowal0050 napisał:
    czy przed lutowaniem samego gniazda powinienem pobielic pady łączące gniazdo?

nie...

kowal0050 napisał:

Osobiście robię to w ten sposób, że nakładam trochę topnika i na czyste pady nakładam gniazdo a następnie przykładam grot.

i to jest poprawna metoda...

kowal0050 napisał:
    Myślę, że może to być błąd, bo mogą powstać zimne luty

zimny lut miałby powstać z powodu ? jakiego ? bo nie rozumiem chyba ...
  • REKLAMA
  • #5 20310844
    nemo333
    Poziom 30  
    Ocena: 307
    kowal0050 napisał:
    Po prostu wygodniej lutuje mi się je kolbą, a nie hotem jak większość poradników na to wskazuje.

Osobiście też mam takie przekonanie, jak jest dostęp grotem, to lecę grotem ;)
    kowal0050 napisał:
    Zastanawiam się natomiast, czy przed lutowaniem samego gniazda powinienem pobielic pady łączące gniazdo?
    Jak lutujesz grotem, to według mnie nie ma potrzeby
    kowal0050 napisał:
    Osobiście robię to w ten sposób, że nakładam trochę topnika i na czyste pady nakładam gniazdo a następnie przykładam grot. Co prawda z zewnątrz ładnie wszystko wygląda pod mikroskopem ale pod tymi padami cyny pewnie nie ma. Myślę, że może to być błąd, bo mogą powstać zimne luty dlatego proszę o poradę, jak solidnie powinno lutować się takie gniazda micro usb, czy usb C.
    Jak dobrze podgrzejesz i dasz cynie się rozpłynąć po padzie i pinach, to nie ma z tym problemu
    Nakładanie cyny na pady przed położeniem gniazda ma wadę - gniazdo wtedy siądzie nierówno, bo nie nagrzejesz naraz 5, czy nawet więcej, jak w USB-C. A jak uda Ci się zrobić tak dużą kulkę, żeby objąć całe gniazdo, to zazwyczaj kończy się to zwarciem między pinami. Nie widać ich z zewnątrz, cyna potrafi popłynąć wgłąb gniazda. Dlatego, według mnie, najlepiej położyć czyste gniazdo na czystą płytę i podawać cynę po ustawieniu na miejscu.
    Oczywiście, podstawą do tego jest dobrej klasy topnik i cyna, grzane odpowiedniej wielkości grotem, bo to jest więcej jak połowa sukcesu ;) Ale wydaje mi się, że to już wiesz :D
  • #6 20357436
    kowal0050
    Poziom 11  
    Dziękuję Panowie. Okazało się, że kabel micro usb na warsztacie miałem uszkodzony i stąd wynikały jego kapryśne humory :D
    Właściwie hotem lutowałem gniazdo parę razy np. w przypadku Nintendo switch, gdzie żeby wymienić gniazdo USB C nie ma dostępu do pinów. Wtedy nałożyłem cynę, topnik, przyłożyłem gniazdo i jak wskoczyło no to wszystko
REKLAMA