logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić kierunek obrotów silnika jednofazowego z motoreduktorem?

pszczepan 01 Paź 2005 17:15 2654 3
REKLAMA
  • #1 1864848
    pszczepan
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Mam sinik z motoreduktorem o małej mocy - jednofazowy i muszę mieć możliwość pracy tego silnika w obu kierunkach.
    W silniku trójfazowym to wiem, ale w tym przypadku ? - należy jakoś zmienić pole, ale jak - chcę zmienić kierunek elektrycznie, a nie jakoś mechanicznie na przekładni.

Dzięki za oświecenie.
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 1864863
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3360
    Witam
    Co to za silnik, szeregowy, indukcyjny. Daj max. dużo info o tym silniku.
    Najlepiej napisz wszystko z tabliczki znamionowej.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1865048
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Jeżeli to silnik komutatorowy, to należy zmienić kierunek prądu w uzwojeniu stojana lub w wirniku ( tylko w jednym z nich).
    Jeżeli to silnik indukcyjny (z kondensatorem w szereg z jedną fazą), to należy zmienić kierunek prądu w jednym z uzwojeń.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #4 1870139
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 419
    W komutatorowym zamieniamy przewody do szczotek (stojan może być dzielony i nietrudno o błąd). Ale z reduktorem to chyba silnik indukcyjny. Można odwrócić jedno uzwojenie, można też, jeśli oba uzwojenia są identyczne, zasilić go po drugiej stronie kondensatora, tzn. w ten sposób, że to uzwojenie, które było zasilane bezpośrednio, teraz będzie przez kondensator, i odwrotnie.
REKLAMA