logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Co zrobić, by subdomena kierowała na publiczny adres IP, a domena na stronę WWW?

xxxbenek123 21 Kwi 2020 15:58 1128 6
REKLAMA
  • #1 18635984
    xxxbenek123
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć,

Mam poniższy problem, który w miarę możliwości zobrazowałem na szybkim szkicu.
    Adresy IP i nazwy firm, które się tu przewina są celowo nieprawidłowe.
    H - to firma od której mam domenę
    K- to firma od której mam hosting strony
    Posiadam publiczny adres statyczny (dom).

Aktualnie w DNS hostingu mam podana nazwę domeny, a w domenie, DNS-y z firmy hostingowej i wszystko działa poprawnie.

Chciałbym, aby po wpisaniu adresu mojej strony moja-domena.pl została wyświetlona strona z hostingu, a po wpisaniu dom.moja-domena.pl chciałbym zostać przeniesiony na mój publiczny adres IP.

Jestem w połowie tego zadania tzn. uruchomiłem zaawansowana strefę DNS w firmie H (domena).
    Aby ona (ta strefa) zadziałała muszę w konfiguracji domeny podać wewnętrzne serwery DNS - a aktualnie sa podane serwery DNS kierujące na firmę K -(hosting)

Co zrobić, by subdomena kierowała na publiczny adres IP, a domena na stronę WWW?

Co zrobić bym po wpisaniu dom.moja-domena.pl został skierowany na mój publiczny IP, a po wpisaniu moja-domena.pl strona która istnieje działała.
  • REKLAMA
  • #2 18636129
    p1ot98
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    Do subdomeny musisz podać taki sam adres IP jak strona wraz z subdomeną do DNS. Wtedy możesz wyświetić jakąkolwiek treść na twojej subdomenie. Aby po wpisaniu, zostać przekierowanym to zastosuj również DNS lub jak to wolisz JavaScript ale będzie wymagana implementacja w pliku obsługującym daną subdomenę
  • REKLAMA
  • #3 18637374
    X-VERY
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Cześć,

możesz napisać, u jakiego dostawcy zarządzasz domeną? Może wystarczy zwykłe przekierowanie typu 301? Wykorzystuję takie przekierowania u klientów, którzy korzystają z zewnętrznych systemów do zarządzania treścią. Swoje witryny mają na swoim hostingu pod swoją domeną, ale systemy B2B idą na zewnętrzny serwer. Wtedy wystarczy przekierowanie. Do czego konkretnie ma prowadzić to przekierowanie? Do jakiejś aplikacji? Do bramy? Jakiś system masz wystawiony na DMZ?

Pozdrawiam Serdecznie,
    Ksawery
  • #4 18638116
    xxxbenek123
    Poziom 10  
    Jasne, mam domenę w OVH, a hosting strony na Hekko.
    Tam uruchomiłem strefę DNS i dostałem komunikat, aby strefa zadziałała muszę zmienić DNS zew. (hekko) na wew. OVH.

Chciałem wykonać testy MS Direct Access i umieścić coś w swoim LAN - aby sprawdzić działanie tej roli.

Ten temat zdaje się dla mnie prosty - wpis w OVH dom.moja-domena.pl będzie prowadził do mojego WAN.
    Natomiast po ustawieniu w OVH DNS-ów OVH stace możliwość dostania się na stronę http://moja-domena.pl

Zdaje mi się, że w DNS OVH powinienem dodać jakiś wpis, ale tu skończyły mi się pomysły.

W mojej firmie działają takie przekierowania. Np.
    Domenę mamy w firmie A, hosting w firmie B.
    W firmie A mamy strefę DNS.
    I jeżeli ktoś wpisze adres web http://firma.com.pl zostanie wyświetlona strona firmy na hostingu B.
    Ale korzystamy też z wpisów gate.firma.com.pl - który służy do zestawienia IPSEC-a - tu DNS kieruje na nasz publiczny WAN.
  • REKLAMA
  • #6 18649313
    xxxbenek123
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc w temacie.
    Zdaje mi się, że przekierowania 301 to rozwiązanie nie dla mojego tematu. Na jaki adres przekierowanie powinno by prowadzić?

W aktualnej konfiguracji w OVH mam DNS-y Hekko. Ktoś wpisując adres http://moja-domena.pl miałby być kierowany pod inny adres?
    Nie za bardzo to rozumiem.

To może inaczej zadam pytanie, jak ustawić w OVH DNS-y (ich własne) o które mnie proszą? - wtedy będę mógł korzystać z całej strefy DNS.

Następnie jakie wpisy wtedy do DNS dodać, aby równocześnie działała moja strona na Hekko (przy ustwaieniu DNS-ów wewnetrzych z OVH)?
  • REKLAMA
  • #7 18665595
    xxxbenek123
    Poziom 10  
    Temat udało mi się rozwiązać. Po zastosowaniu wewnętrznych DNS - zaczęła działać zaawansowana strefa DNS.

Aby zadziałała strona musiałem zrobić rekord A prowadząca na IP strony moja-domena.pl i drugi rekord A ( z innym IP) prowadzący na dom.moja-domena.pl

Wiedza, której mi brakowało to to, że już w nagłówku przenoszony jest adres strony - i taki nagłówek skierowany na IP hostingu otwiera moją stronę. Nie wiedziałem jak skierować ruch na hosting bo kilka moich stron wychodziło z tego samego IP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją DNS dla swojej domeny, aby subdomena dom.moja-domena.pl kierowała na publiczny adres IP, a domena moja-domena.pl na stronę hostowaną. Po uzyskaniu informacji, że musi zmienić serwery DNS na wewnętrzne w OVH, użytkownik skonfigurował strefę DNS, dodając rekordy A dla obu adresów. Po zastosowaniu wewnętrznych DNS, strona zaczęła działać poprawnie, a użytkownik zrozumiał, jak kierować ruch na hosting, mimo że kilka stron korzystało z tego samego IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA