logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie aplikacje Android do sprawdzania sygnału GSM/LTE?

KainPL 25 Kwi 2020 01:34 2970 6
REKLAMA
  • #1 18644963
    KainPL
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mógłby ktoś dokładniej opisać jakimi programami i w jaki sposób sprawdzić sygnał poszczególnych częstotliwości u różnych operatorów.
    Interesują mnie programy na androida na tel.
  • REKLAMA
  • #2 18645012
    Range1
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Netmonsterem na telefon z Android: https://m.apkpure.com/pl/netmonster/cz.mroczis.netmonster
    Ale tu trzeba mieć wiedzę jak prawidłowo odczytać parametry na pasmach oraz z jakim BTS się łączysz.

Wstaw tu screeny z testów operatorów i podaj swoją lokalizację. Testy wykonujesz na zewnątrz i do tego speedtest wieczorny.
  • REKLAMA
  • #3 18645078
    KainPL
    Poziom 8  
    Mam już zainstalowany NetMonster i NetrorkCell Info.
    Niestety nie widzę w tych programach opcji zmiany częstotliwości czy też BTS. W opcjach tel i wyboru sieci też nie mam tych danych.
    Gdzie można się upewnić z czym się łączę?
  • REKLAMA
  • #4 18645089
    Range1
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    No te programy takich opcji nie mają. Pokazują tylko agregowane pasma. Na telefonie nie wymusisz pasm tak jak na ruterze, musisz się posiłkować mapą: http://beta.btsearch.pl ALE nadajniki nie zawsze są zweryfikowane.
  • #5 18645102
    KainPL
    Poziom 8  
    Siedząc teraz w domu pokazuje mi sieć Play G4 Lte800. Jak mam więc sprawdzić inne częstotliwości, jeżeli nie mogę się na nie przełączyć:(
  • #6 18646058
    Raycoreti
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Byś musiał mieć router najlepiej minimum B535 i za pomocą Huawei Manager sobie wymuszasz pasma dzięki czemu przełączasz się pomiędzy BTSami. Do tego zewnętrzna antena. Podaj lokalizacje to można zerknąć co u Ciebie w trawie piszczy.
  • REKLAMA
  • #7 18646247
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat aplikacji Android do monitorowania sygnału GSM/LTE, wskazując na programy takie jak NetMonster i NetworkCell Info. Zauważają, że aplikacje te nie oferują opcji zmiany częstotliwości ani wyboru BTS, a jedynie pokazują agregowane pasma. Aby uzyskać więcej informacji o połączeniach, sugerują korzystanie z mapy BTS. Wskazują również, że do wymuszania pasm potrzebny jest router, np. Huawei B535, oraz zewnętrzna antena. Użytkownicy podkreślają, że testy powinny być przeprowadzane na zewnątrz, a lokalizacja jest kluczowa dla analizy sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA