logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku z Philips HTS 2500 przy podłączeniu do TV Manta - jak ustawić?

MarcinPL2 25 Kwi 2020 12:05 735 20
REKLAMA
  • #1 18645486
    MarcinPL2
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Hej, witam. Mam mały problem z kinem domowym Philips HTS 2500 i tv Manta 50 cali. Oglądając program tv, nie mam głosu na głośniki z kina. Posiadam tylko kabel euro - chinch. Trzeba jakieś ustawienia zrobić w tv, żeby wydobyć głos?
  • REKLAMA
  • #2 18645525
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 828
    Jaki masz kabel IN czy OUT, czy uniwersalny z 6 x RCA lub przełącznikiem in out? Co tv ma w opcjach audio? Możliwe że ma tylko wejście euro, jakie wyjścia posiada telewizor?
  • #3 18645571
    MarcinPL2
    Poziom 5  
    3x RCA z przełącznikiem. Tv ma w opcjach audio: AVL wł/wył, Cyfrowe wejście audio pcm/auto/wł/wył. Tv posiada jeszcze wejścia HDMI, ale przy kinie są tylko wejścia RCA. Niestety takich przewodów nie posiadam.
  • REKLAMA
  • #4 18645585
    ciuqu
    Poziom 38  
    Przełącz przełącznik na out audio ustaw na pcm, jeśli nie będzie działać to tv nie posiada wyjścia euro, możesz podłączyć przez wyjście słuchawkowe lub jeśli tv posiada jakieś wyjście RCA. Jaki to model?
  • #5 18645600
    MarcinPL2
    Poziom 5  
    Wyjście RCA jest tylko jedno, czerwone. Do tego wyjście na słuchawki, ale też nie mam głosu na kinie. Model tv to 50LFN59C, ale to tylko chyba na instrukcji obsługi taki model podali, bo nie zgadzają się wyjścia z tyłu telewizora...

Dodano po 3 [minuty]:

MarcinPL2 napisał:
    Wyjście RCA jest tylko jedno, czerwone. Do tego wyjście na słuchawki, ale też nie mam głosu na kinie. Model tv to 50LFN59C, ale to tylko chyba na instrukcji obsługi taki model podali, bo nie zgadzają się wyjścia z tyłu telewizora...

Dodam tylko, że radio i pendrive działa na kinie.
  • #6 18645621
    ciuqu
    Poziom 38  
    To może coś nie tak z kinem, czy przełączasz je na aux? Zobacz w tv czy nie ma osobnej głośności dla słuchawek. Podłącz np. telefon i zobacz czy masz dźwięk na kinie. Lub podłącz słuchawki do tv.
  • #7 18645658
    MarcinPL2
    Poziom 5  
    Tak, włączam na aux i nic. Kino działa pod telefonem.
  • #8 18645665
    ciuqu
    Poziom 38  
    A na pewno podłączasz pod wyjście słuchawkowe, czy wejście audio dla PC lub mini ypbpr między gniazdem VGA a euro?
  • #9 18645676
    MarcinPL2
    Poziom 5  
    No mam tylko 2 wyjścia na mini jack'a. Pod żadnym nie mam dźwięku.
  • #10 18645693
    ciuqu
    Poziom 38  
    Wg modelu posiada 4 złącza jack jedno między VGA a euro, 2 pod gniazdem rozszerzeń i jedno obok USB. 1x mini av, 1 x mini y pb pr 1x pc audio i jedno słuchawkowe, zrób zdjęcia tv z widocznymi gniazdami albo podaj konkretny model z naklejki z tyłu tv nie z instrukcji.
  • REKLAMA
  • #11 18645724
    MarcinPL2
    Poziom 5  
    Niestety tv jest przymocowany na ścianie. Nie ma opcji w tej chwili na zdjęcie go ze ściany, nie wspominając o fotce.
  • REKLAMA
  • #12 18645753
    ciuqu
    Poziom 38  
    Nie mówię o zdejmowaniu że ściany, tylko zrobieniu zdjęcia, gniazda są z boku i u dołu a telefon jest mały, skoro nie możesz zrobić zdjęcia to skąd wiesz gdzie podłączasz wtyczkę, może o palcu w pierwszą lepszą dziurę w którą pasuje która nie jest wyjściem słuchawkowym.
  • #13 18645789
    MarcinPL2
    Poziom 5  
    Próbowałem w każde wejście wpiąć słuchawki. Na żadnym nie mam dźwięku. Nie mam też opcji robienia głośności słuchawek po wpięciu.
  • #14 18645806
    ciuqu
    Poziom 38  
    To jeżeli słuchawki nie działają pod żadnym wyjściem to albo tv nie posiada wyjścia słuchawkowego, albo jest uszkodzony, albo wyjście ma gdzieś gdzie jeszcze nie podlaczałeś, a tv wisi na ścianie i nie możesz zrobić zdjęcia żeby zlokalizować gniazdo.
  • #15 18645812
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Wg opisu, gniazdo słuchawkowe jest umieszczone z tyłu telewizora. Stojąc twarzą do telewizora, to jest skrajne prawe gniazdo.
  • #16 18645834
    MarcinPL2
    Poziom 5  
    Tv wisi 5cm od ściany.

Dodano po 5 [minuty]:

Brak dźwięku z Philips HTS 2500 przy podłączeniu do TV Manta - jak ustawić?
    Ok, dałem radę.
  • #17 18645875
    ciuqu
    Poziom 38  
    Układ masz inny niż w instrukcji, w instrukcji słuchawki masz u dołu obok gniazd hdmi z prawej strony jak pisał kolega Polon_us, tu jest najprawdopodobniej u samej góry nad USB, możesz sprawdzić jaki symbol widnieje na plastiku nad gniazdem, możesz użyć telefonu ale sądząc po przesłanym zdjęciu aparat ma kiepski, lub użyć lusterka, jeżeli będzie symbol tam symbol słuchawek a słuchawki nie dzialają to coś nie tak z tv. Czy antenę odpiąłeś do zdjęcia czy nie używasz telewizji? Czy po podłączeniu słuchawek pod któreś wyjscie znika dźwięk z głośników tv?
  • #18 18645886
    MarcinPL2
    Poziom 5  
    Mam dekoder podpięty do tv przez HDMI. Dźwięk znika w gnieździe obok usb, ale w słuchawkach cisza.

Dodano po 4 [minuty]:

No to teraz jest tak, że włożyłem jack'a do wejścia słuchawkowego w tv, ale zamiast głosu na kinie mam "buczenie"

Dodano po 9 [minuty]:

Słuchawki działają, ale dopiero po którymś tam razie. Być może wejście było zakurzone.
  • Pomocny post
    #19 18645919
    ciuqu
    Poziom 38  
    Telewizor jest nowy, używany, masz go od początku, czy kupiłeś używkę? Jeżeli głos zanika w tv po podłączeniu to jest wyjście sluchawkowe. Czemu używasz dekodera skoro tv ma wbudowany, chyba że jakiś Polsat czy coś. A dekoder nie ma wyjścia audio?
    Jesli kino buczy to gdzieś brak masy, może kabel uszkodzony albo gniazdo oberwane lub zimne luty.

Albo jak dopisałeś brudne i nie "styka"
  • #20 18645928
    MarcinPL2
    Poziom 5  
    Tv nowy, dekoder polsatu. Nie mam żadnych innych przewodów niż te które podałem, czyli euro - 3x chinch i jack - 2x chinch.

Dodano po 12 [minuty]:

Na tym samym przewodzie, czyli jack - 2x chinch po podłączeniu tel głos jest na kinie.
  • Pomocny post
    #21 18645971
    ciuqu
    Poziom 38  
    Jeśli słuchawki przewywają jak ruszasz wtyczką to albo gniazdo zakurzone lub zaśniedziałe w środku, lub ma zimne luty. Spróbuj podłączyć kino do gniazda i kręcić wtyczką lewo prawo. Jeżeli posiadasz środek do poprawy styków np. Kontakt lub izopropanol, w ostateczności czysty spirytus weź ręcznik papierowy zwiń w szpic namocz lekko i wyszyść gniazdo w środku, uważaj na ręcznik żeby się nie porwał i został w środku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z brakiem dźwięku w systemie kina domowego Philips HTS 2500 podłączonym do telewizora Manta 50LFN59C. Po podłączeniu przez kabel euro - 3x RCA, dźwięk nie jest odtwarzany na głośnikach kina, mimo że kino działa z innymi źródłami, takimi jak telefon. Użytkownik sprawdził różne ustawienia audio w telewizorze, w tym przełącznik audio i opcje PCM, ale dźwięk nie działał. Wskazano na możliwość uszkodzenia gniazda słuchawkowego lub braku odpowiedniego wyjścia audio w telewizorze. Użytkownik zauważył, że dźwięk znika po podłączeniu słuchawek, ale nie słychać go w kinie. Sugerowano również sprawdzenie czystości gniazd oraz użycie innych kabli, aby zdiagnozować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA