logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić Aquastop w zmywarce Candy CDI2D949 przy błędzie E1?

Quispiam 25 Kwi 2020 14:32 3363 4
REKLAMA
  • #1 18645852
    Quispiam
    Poziom 10  
    Dzień dobry.
    Od dwóch dni mam problem ze zmywarką Candy CDI2D949. Około czterech minut po włączeniu programu mycia, uruchamia się sygnał dźwiękowy a na wyświetlaczu pokazuje się "E1" Z tego co znalazłem w internecie, jest do błąd wynikający ze zbyt niskiego ciśnienia, bądź braku dopływu wody. Sprawdziłem wąż doprowadzający i jest on drożny. Jest to wąż z zabezpieczeniem Aquastop, tylko nie wiem jaka to wersja tego zabezpieczenia. Na pewno nie elektryczne (do zmywarki nie są doprowadzone żadne kable). Czy to możliwe, że po pewnych czasie zaczyna działać Aquastop i odcina dopływ wody. W przypadku zadziałania Aquastop, co powinno byc widoczne w "oczku" w obudowie na końcu węża?

Zajrzałem do wnętrza zmywarki (z lewej jak i z prawej strony) i nie znalazłem żadnych widocznych uszkodzeń ani wycieków.
    Maszyna pobiera wodę, widać przepływ, "wiatraczek" przepływomierza obraca się, po czym nagle włącza się alarm, woda nie dopływa a zmywarka zaczyna wypompowywać wodę.

Dodam, że zmywarka znajduje się w mieszkaniu na parterze. Ciśnienie wody raczej takie samo jak zawsze, niestety nie mam żadnych przyrządów aby zmierzyć je dokładnie.

Co może być przyczyną takiego zachowania?
    Z góry dziękuję, za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 18645871
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3660
    Masz najprawdopodobniej wąż z zabezpieczeniem Aqua Stop mechanicznym a taki wąż potrafi po pewnym czasie uniemożliwić przepływ wody. Odkręć nakrętkę węża od zmywarki i włóż do wiadra a następnie odkręć zawór doprowadzający wodę. Jeśli woda nie będzie płynąć to masz winowajcę. Czy to taki wąż: https://www.mediaexpert.pl/agd/akcesoria-agd/...ck5fn2A04lEL6Vf-H9HIZNWJ23VFhr-hoCX8sQAvD_BwE
    Oryginał już niedostępny: https://north.pl/karta/waz-doplywowy-z-aquast...zmywarki-candy-cdi-2d949,PBV-EC-C2MM-K00.html
  • REKLAMA
  • #3 18645956
    Quispiam
    Poziom 10  
    Jak sprawdzić Aquastop w zmywarce Candy CDI2D949 przy błędzie E1?
    Coś takiego jest u mnie. Sprawdziłem wąż tak jak mówiłeś i to raczej nie będzie to, bo woda płynie przez niego swobodnie.
    To sitko/filtr, które jest w króćcu elektrozaworu też sprawdziłem, nie było w nim żadnych zanieczyszczeń. Tak samo od strony przyłączenia do instalacji, sitko było czyste.
  • REKLAMA
  • #5 18701410
    Quispiam
    Poziom 10  
    Dziwna sprawa wyszła ze zmywarką. Postała dwa tygodnie odłączona od sieci elektrycznej. Miałem wymontować z niej elektrozawór ale coś mnie tknęło i podłączyłem i włączyłem program myjący. Od tygodnia zmywarka chodzi normalnie. Albo wtedy było coś nie tak z ciśnieniem w sieci wodociągowej albo potrzebny był jej "reset" poprzez odłączenie od zasilania?
    Ważne, że działa, ale nie lubię takich awarii, które znikają same, bo jak samo zniknęło to i pojawić się może w najmniej oczekiwanym momencie.
    Dziękuję wszystkim za pomoc!
REKLAMA