logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dwóch lamp na jednym przełączniku.

debestia 25 Kwi 2020 15:51 2724 10
  • #1 18646020
    debestia
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam, proszę o pomoc w podłączeniu dwóch lamp na jeden przełącznik. Wszystko działało bez zarzutu do czasu wymiany jednej lampy. Poniżej załącznik z ręcznie wykonanym schematem tego co mam.
    W puszce z przełącznikiem podwójnym mam 2 kable 3 żyłowe, niebieskie są spięte kostką, jeden żółty odcięty, drugi żółty i jeden brązowy idą na przełącznik, jeden brązowy to faza (sprawdzony próbówką).
    Na lampie I, wychodzi wszystkie 6 kabli, jeden niebieski i żółty odcięty, jeden brązowy bez reakcji, na pozostałych (brązowy, żółty, niebieski) w zależności od ułożenia przełącznika świeci żarówka ( niebieski + żółty lub niebieski + brązowy).
    Na lampie II, wychodzą 3 kable, niebieski, żółty, brązowy,nie mam żadnej reakcji pomimo różnych kombinacji na lampie I.
    Wymieniana była lampa nr.I i pewnie tam coś zostało rozłączone. Podłączenie dwóch lamp na jednym przełączniku.
    Jeśli ktoś będzie w stanie mi pomóc to będę wdzięczny, nie daje mi to spokoju.
  • #2 18646049
    Kozakowski
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Połącz ze sobą takie same kolory przewodów w lampie nr1.
  • #3 18646085
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2105
    Zacznemy od lampy 1. Masz tam sześć żył, tak więc 3 to będą zapewne od łącznika, kolejne trzy idą do lampy 2. Miernik i sprawdzić czy tak jest faktycznie.
    W puszce łącznika jest problem. Masz tam dwa kable 3x1.5, ten do lampy powinien być 4x 1.5 Jeden to zasilanie, kolejny do lampy 1 i z nim jest problem. Ponieważ żyłę żółto-zieloną wykorzystano jako fazowa do lampy (cyt."drugi żółty i jeden brązowy idą na przełącznik")
    Tak nie wolno robić instalacja źle wykonana do poprawy, lub zrezygnować z oddzielnym sterowaniem lamp.
  • #4 18646162
    debestia
    Poziom 10  
    Połącz ze sobą takie same kolory przewodów w lampie nr1
    Nie bardzo, ponieważ jeden żółty i jeden niebieski są ucięte więc nie były używane, musi być jakaś inna kombinacja.
    Instalacja robiona przez certyfikowanego elektryka więc nie wnikam czy poprawna ale do czasu wymiany lampy działała.
  • #5 18646214
    kokapetyl
    Poziom 43  
    debestia napisał:
    Instalacja robiona przez certyfikowanego elektryka

Niby. :D
    Masz dwa wyjścia aby było to zgodne z przepisami.
    1.Zrezygnować z jednego punktu świetlnego.
    2. Zrezygnować ze sterowania oddzielnego i zrobić obie lampy pod jeden włącznik (klawisz)
    3. Położyć nową instalację na odcinku lampa 1 do włącznika.
  • #6 18646223
    Kozakowski
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Dziwne. Ale spróbuj wobec tego połączyć trzeci i sprawdź czy zadziała.
  • #7 18646253
    debestia
    Poziom 10  
    2. Zrezygnować ze sterowania oddzielnego i zrobić obie lampy pod jeden włącznik (klawisz)
    W tym problem, że nie umiem zapalić lampy II, proszę o podpowiedź.
  • #8 18646278
    kokapetyl
    Poziom 43  
    debestia napisał:
    W tym problem, że nie umiem zapalić lampy II, proszę o podpowiedź.

Wybrałeś wariant 2.
    Co trzeba zrobić.
    1. w puszce włącznika, wszystkie niebieskie połączyć razem za pomocą kostki WAGO.
    to samo z żółto-zielonym (oczywiście oddzielna kostka WAGO) i naturalnie odłączyć ten żółto-zielony od łącznika.
    Na stykach włącznika ma zostać tylko Faza zasilania i odejście fazy do lampy1.
    2. W lampie 1 masz dwa przewody 3x 1.5. łączysz je kolorami razem (brązowy z brązowym, niebieski z niebieskim i oba żółto-zielone razem.
    3. Zasilanie lampy 1 brązowy i niebieski łączysz odpowiednio do lampy, jeśli jest możliwość żółto-zielony do obudowy lampy.
    4. w lampie 2 analogicznie jak w lampie1 brązowy i niebieski to zasilanie lampy odpowiednio podłączone do niej i jak jest możliwość żółto-zielony do obudowy lampy.
    Wszystko.
  • #9 18646305
    debestia
    Poziom 10  
    Ok, to rozumiem. Akurat wybrałem wariant 1. Wolę jednak aby obie lampy były sterowane oddzielnie bez ciągnięcia nowej instalacji. Skoro tak było wcześniej. Niemniej jednak dziękuję za odpowiedź.
  • #10 18646321
    kokapetyl
    Poziom 43  
    debestia napisał:
    Wolę jednak aby obie lampy były sterowane oddzielnie bez ciągnięcia nowej instalacji.

Przykro mi, ja nie pomogę (chociaż wiem jak to było), ale nie będę się udzielał i dawał niepoprawnych rozwiązań.
  • #11 18646338
    debestia
    Poziom 10  
    Czyli da się, szkoda że nie możesz udzielić odpowiedzi. Może ktoś inny pomoże.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu dwóch lamp do jednego przełącznika po wymianie jednej z nich. W puszce z przełącznikiem znajdują się dwa kable 3-żyłowe, z których jeden żółty jest odcięty, a drugi żółty i brązowy prowadzą do przełącznika. W lampie I występują problemy z reakcją na podłączenie, a lampa II nie działa pomimo różnych kombinacji. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym połączenie przewodów w lampie I oraz rezygnację z oddzielnego sterowania lampami. Ostatecznie użytkownik decyduje się na zachowanie oddzielnego sterowania bez ciągnięcia nowej instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA