logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer A-445 - Jakie są parametry wyjściowe i bezpieczne ustawienia głośności?

Tony_Montana 02 Paź 2005 13:27 6658 3
REKLAMA
  • #1 1866736
    Tony_Montana
    Poziom 11  
    Od niedawna jestem szcześliwym posiadaczem ów wzmacniacza ( a moze i nie szczesliwym). Jego dźwiek mnie zadowala. Problem w tym, ze wzmacniacz chyba ma naprawde duzo lat i nigdzie nie moge znalezc jego parametrów. Wiem ze "pobiera" z sieci 550watt. Ale co dalej ? Ile ma na wyjsciu ? Problem moze by nie byl wazny, ale mam podpiete pod to Altony 80 nie chciałbym spalić w nich głośników, w zasadzie nie gram głośno, czasami jednak lubie podkrecic gałkę "volume" ,ale nie chcialbym jej "przekrecic". Z tego co sie orientuje moc rosnie logarytmicznie czyli nie mozna powiedziec ze gałka na połowie zakresu to połowa mocy czyż nie jest tak ? Czy moze pomyliłem natężenie dźwieku z mocą ? ( sorry jezeli ta pomylka jest bardzo porażająca). Wszelkie komentarze, a tym bardziej informacje na temat tego wzmacniacza mile widziane. Dzieki, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1866965
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Wzmacniacz ten ma 2x80W 8R i spokojnie.Nic nie spalisz w altonach tym wzmacniaczem...przyznam skrycie że altony 80 na oryginalnych głośnikach wytrzymują nawet 200W przy niedużych odcinkach czasu :) - sprawdzone

Co do samego wzmacniacza jest to bardzo dobry twór wcale nie stary bo z lat 90.
  • REKLAMA
  • #3 1867030
    Tony_Montana
    Poziom 11  
    Dzieki wielkie za odpowiedź, przynajmniej moge byc spokojny ;) Jakby ktoś był jeszcze taki dobry to niech coś opowie o logarytmicznosci lub liniowosci mocy dźwięku, no chyba ze byl taki temat a ja go przeoczylem podczas przeszukiwania forum (czesc w zasadzie tego dotyczyla ale nikt jasno tego nie wyjasnil. Czy to zalezy od kazdego wzmacniacza ? Czy wszedzie jest ta sama zasada ? Czy moze inna rzecz o tym decyduje ? ). Tak przy okazji czym się rózni np seria Pioneer A-4XX od serii A-4XXR. Co oznacza to R ? Kiedys znalazlem wątek o tym, ale na forum zdaje się Duńskim, a niestety tego języka nie mam w swoim repertuarze. Dzieki pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 1867134
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    poszczegolne serie malo sie roznia a wersje z R posiadaj sterownie pilotem
REKLAMA