logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór komponentów: Ryzen 7 3700/3800X, RAM, płyta, zasilacz

mate64 07 Maj 2020 21:39 891 11
REKLAMA
  • #1 18677010
    mate64
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Noszę się z zamiarem modernizacji swojego już leciwego pudła.
    Zastosowanie: głównie grafika 2D - obróbka zdjęć/wektory + grafika 3D (Blender w tym rendering Cycles/Eevee) montaż filmów sporadycznie, prace biurowe.
    OC - nie planuje.
    Co planuje wymienić: w chwili obecnej Płyta główna + procesor + ram + zasilanie (w tej chwili Corsair 650W ale zapewne zabraknie mu prądu) + ewentualnie chłodzenie procesora (jeśli budżet pozwoli).
    Co planuje zostawić: Obudowa ATX, napędy 2x1TB + SSD, oraz (przynajmniej na tym etapie) grafika 2x GTX760

Planuje złożyć coś w oparciu o Ryzena 7 3700/3800X lub coś podobnie wydajnego. Z listy życzeń i zażaleń to: ram im więcej tym lepiej, płyta główna z minimum 2 PCI-E x16 (renderuje na dwóch grafikach), chciałbym zbudować coś na kilka lat i chciałbym zmieścić sie w budżecie 5 tys zł brutto. Z tym że zakładam pewną elastyczność budżetu ( w obie strony).

Czy ktoś doświadczony w temacie podpowie? Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 18684175
    mate64
    Poziom 11  
    Po rozejrzeniu sie tu i uwdzie wychodzą mi takie dwie płyty główne:

MSI x570 A PRO: https://www.x-kom.pl/p/500400-plyta-glowna-socket-am4-msi-x570-a-pro.html
    MSI b450 Tomahawk MAX https://www.x-kom.pl/p/508074-plyta-glowna-socket-am4-msi-b450-tomahawk-max.html

Co sądzicie na temat płyt Asrocka?

Do tego Ryzen 7 3700x: https://www.x-kom.pl/p/500094-procesor-amd-ryzen-7-amd-ryzen-7-3700x.html
    Ewentualnie rozważam ryzena9 3900x bo widzę że budżet byłby jeszcze do przyjęcia.

Z pamięcią mam największy kłopot. Propozycja: https://www.x-kom.pl/p/510858-pamiec-ram-ddr4-hyperx-16gb-2x8gb-3200mhz-cl16-fury.html

Do tego zasilacz: https://www.x-kom.pl/p/374437-zasilacz-do-komputera-corsair-tx850m-850w-80-plus-gold.html

Czy mógłby ktoś ocenić mój wybór? Co do zmiany?
  • REKLAMA
  • #3 18686517
    chojinka
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Płyty asrock jak dla mnie rewelacja. Mają darmowe aplikacje do podkręcania procka, regulacji prędkości wentylatorów itd.
    Tańsza płyta gł która wybrałeś powinna być wystarczająca, sprawdź czy ma wszystko czego oczekujesz bo nie widzę sensu przepłacać.
    Zasilacz możesz zostawić, przemysł ile chcesz wydać na grafikę i będziesz wiedział czy obecny zasilacz do nowej grafiki wystarczy.
    Koniecznie dysk m.2 o wiele szybsze od ssd.
    RAM minimum 2x8gb
    Chłodzenie procka jest ważne, dobre wentylatory w obudowie trzeba zastosować bo fabryczne są głośne po jakimś czasie.
  • Pomocny post
    #4 18686526
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    mate64 napisał:
    Po rozejrzeniu sie tu i uwdzie wychodzą mi takie dwie płyty główne:

MSI x570 A PRO: https://www.x-kom.pl/p/500400-plyta-glowna-socket-am4-msi-x570-a-pro.html
    MSI b450 Tomahawk MAX https://www.x-kom.pl/p/508074-plyta-glowna-socket-am4-msi-b450-tomahawk-max.html

Witaj. Tomahawk jest zupełnie wystarczającą i rozsądną propozycją. W chwili obecnej płyty X570 są nadal nieopłacalne.

mate64 napisał:

Co sądzicie na temat płyt Asrocka?

Są dobre i gorsze. Ogólnie firma robi płyty, które nie odstają jakościowo od pozostałych czołowych producentów.

mate64 napisał:
    Do tego Ryzen 7 3700x: https://www.x-kom.pl/p/500094-procesor-amd-ryzen-7-amd-ryzen-7-3700x.html
    Ewentualnie rozważam ryzena9 3900x bo widzę że budżet byłby jeszcze do przyjęcia.

3700X to zupełnie rozsądna propozycja. Jeśli Twoje oprogramowanie będzie w stanie zapchać sensownie 24 wątki i zrobi z dużej ilości rdzeni większy pożytek, to można rozważyć 3900X. W zasadzie szybkość pojedynczego rdzenia zbliżona do 3700X, różnica jedynie w ilości rdzeni (8 vs 12).

mate64 napisał:

Może być. Nie będzie trochę mało do ambitniejszych projektów 3D? Co do pamięci to ostatnio taką kupowałem i jest też OK: https://allegro.pl/oferta/ddr4-goodram-irdm-pro-16gb-2x8gb-3600mhz-cl17-8864289573

Jak dobrze pójdzie to DDR4-3600 ją ustawisz, jak gorzej to 3200-CL16 też da radę. Albo coś po środku.

mate64 napisał:

Jakich grafik używasz? Bo wydaje się to być dość przesadzony model, no chyba że masz jakieś zabytki z TDP po 300W na sztukę, to wtedy OK, inaczej można spokojnie wziąć znacznie niższej mocy zasilacz.
  • #5 18688274
    mate64
    Poziom 11  
    chojinka napisał:
    Zasilacz możesz zostawić, przemysł ile chcesz wydać na grafikę i będziesz wiedział czy obecny zasilacz do nowej grafiki wystarczy.
    Koniecznie dysk m.2 o wiele szybsze od ssd.

W tej chwili wymiana wyłącznie płyty głównej, procesora i pamięci, ewentualnie zasilacz - reszta zostaje bez zmian póki co - wyraźnie napisałem w pierwszym poście.

dt1 napisał:
    Witaj. Tomahawk jest zupełnie wystarczającą i rozsądną propozycją. W chwili obecnej płyty X570 są nadal nieopłacalne.

Niestety w Łodzi są problemy z dostępnością Tomahawka, co sądzisz o ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 ?

dt1 napisał:
    Jakich grafik używasz? Bo wydaje się to być dość przesadzony model, no chyba że masz jakieś zabytki z TDP po 300W na sztukę, to wtedy OK, inaczej można spokojnie wziąć znacznie niższej mocy zasilacz.

W tej chwili 2x GTX 760 od Asusa. W tej chwili mam na pokładzie corsaira cx600 i daje rade ale ma swoje lata. Niby według kalkulatora z linka z forum wystarczy 550 W.

Największy problem mam z RAM'em bo nie bardzo wiem o co chodzi z opóźnieniem CL (mniej =się lepiej?)
    Generalnie jeśli zrezygnuje z wymiany zasilacza to mogę pomyśleć o lepszym ramie lub większej ilości.
  • Pomocny post
    #6 18689066
    dt1
    Admin grupy komputery
    mate64 napisał:
    Niestety w Łodzi są problemy z dostępnością Tomahawka, co sądzisz o ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 ?

W Łodzi mamy ten sam internet, problemów z dostępnością płyty przez internet nie ma i warto z tego skorzystać. Ten Asrock jest OK, ale raczej do podkręcania 6 rdzeni lub do 3700X bez podkręcania, być może jego sekcja zasilania zniesie i więcej, ale w tym miejscu lubię zostawić zapas - niższa awaryjność, brak problemów z wydajnością z niewiadomych powodów.

Kalkulatorom zasilaczy specjalnie nie ufam, ale porządny zasilacz 500/550W da sobie radę. CX600 to klasa średnia, skoro już go masz i daje sobie radę to nie ma powodów do wymiany.

mate64 napisał:
    Największy problem mam z RAM'em bo nie bardzo wiem o co chodzi z opóźnieniem CL (mniej =się lepiej?)

Tak, teoretycznie niższe CL to lepiej, ale z drugiej strony też nie warto robić szaleństw i dopłacać nie wiadomo ile do jednego oczka mniej.

mate64 napisał:
    Generalnie jeśli zrezygnuje z wymiany zasilacza to mogę pomyśleć o lepszym ramie lub większej ilości.

Jeśli jest sprawny to nie ma powodu, żeby go wymieniać, również nie ma powodu, aby go wymieniać na zasilacz za 600 złotych.
  • REKLAMA
  • #7 18689291
    mate64
    Poziom 11  
    dt1 napisał:
    W Łodzi mamy ten sam internet, problemów z dostępnością płyty przez internet nie ma i warto z tego skorzystać. Ten Asrock jest OK, ale raczej do podkręcania 6 rdzeni lub do 3700X bez podkręcania, być może jego sekcja zasilania zniesie i więcej, ale w tym miejscu lubię zostawić zapas - niższa awaryjność, brak problemów z wydajnością z niewiadomych powodów.

Dobrze więc.
    Skupiam się na poszukiwaniu zestawu:
    b450 Tomahawk MAX+R7 3700X+RAM. Najwyżej poczekam na dostępność płyty lokalnie, nie mam jakiegoś wielkiego ciśnienia, lub zamówię online.

Czy warto rozważyć inne chłodzenie procesora, zważywszy że nie będę się bawił w OC - komputer wykorzystuje do pracy, więc nie mam na to czasu i ważniejsza dla mnie jest stabilność?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18689938
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli pracujesz z dużymi obciążeniami to wymienionym chłodzenie na SPC Fortis. Będzie ciszej i chłodniej.
  • #9 18690380
    mate64
    Poziom 11  
    dt1 napisał:
    Jeśli pracujesz z dużymi obciążeniami to wymienionym chłodzenie na SPC Fortis. Będzie ciszej i chłodniej.

OK rozejrzę się za nim. Dziękuję serdecznie za pomoc merytoryczną

Podsumowując zamówiłem zestaw Tomahawk+R7+ 32 GB ram'u - stwierdziłem że ramu nigdy mało nie jest. Ponieważ zostało trochę grosza pomyśle na spokojnie o dysku M2

Informacyjnie: tomahawk jest w obecnej chwili słabo dostępna podobno z powodu epidemii. Nie ma jej ani w x-komie, ani w komputroniku, na allegro też słabo (niby są, ale w rozmowie telefonicznej sie okazuje że dopiero będą za kilka dni). Lokalnie to już w ogóle nic z tego, najwcześniej na 7 lipca, a obdzwoniłem większość sklepów mi znanych w mieście.
  • #10 18691466
    dt1
    Admin grupy komputery
    W Fox Komputer są i to w dobrej cenie w dużych ilościach, w Proline również są w dobrej cenie w dużych ilościach. W Xkomie były w słabej cenie, więc i tak nie warto było kupić, skoro w dwóch wymienionych jest o 50 zł taniej ta sama płyta. W Morelach również ta płyta jest, tyle że równie drogo jak w xkomie, więc się nie opłaca i tak.
  • #11 18693204
    mate64
    Poziom 11  
    dt1 napisał:
    W Fox Komputer są i to w dobrej cenie w dużych ilościach, w Proline również są w dobrej cenie w dużych ilościach.

Akurat tych dwóch sklepów nie znałem, nie moja branża więc nie bardzo mam rozeznanie gdzie i co najtaniej, wiec szukałem w znanych mi źródłach.

Tak czy siak elementy przyszły, muszę teraz poskładać to do kupy i przeinstalować w weekend.
  • #12 18712794
    mate64
    Poziom 11  
    No więc minął już ponad tydzień od zakupu i ogólnie jestem bardzo zadowolony z pracy zestawu, szczególnie dużo dało dołożenie dysku M2 MNVe, różnica w pracy na plikach graficznych jest znacząca.
    Mam tylko jedną wątpliwość, procesor ma ADHD. Cały czas nawet w spoczynku jego zegar skacze od 3.5 do 4.5:

Wybór komponentów: Ryzen 7 3700/3800X, RAM, płyta, zasilacz

Ponieważ mam tylko doświadczenie z poprzednim i5 który dosyć stabilnie liczył, pytanie więc czy Ryzeny tak mają?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje modernizację komputera, skupiając się na wymianie płyty głównej, procesora, pamięci RAM oraz zasilacza. Zastosowanie komputera obejmuje grafikę 2D i 3D, montaż filmów oraz prace biurowe. Rozważane są procesory Ryzen 7 3700X i 3800X, a także płyty główne MSI B450 Tomahawk MAX oraz ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4. Użytkownik preferuje RAM o pojemności 32 GB oraz zasilacz Corsair o mocy 650W lub 850W. W dyskusji podkreślono znaczenie chłodzenia procesora oraz pamięci M.2 dla wydajności. Użytkownik zauważył, że po wymianie komponentów komputer działa znacznie lepiej, a procesor Ryzen wykazuje zmienność zegara, co jest normalne dla tego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA