logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie MX29LV800BB - problemy z wykrywaniem i napięciem 3,3V

rasm 03 Paź 2005 22:00 2220 5
REKLAMA
  • #1 1870728
    rasm
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam, jak w temacie chciałbym zaprogramoać taką kość, dokładnie to MX29LV800BB- próbowałem Willem'em z przystawka TSOP48, ale mam taki problem że po przestawieniu na 3,3V układ nie jest wykrywany,natomiast po ustawieniu na 5V układ jest wykrywany i potrafi zczytać ale z programowania nici. Myślałem że moze cos nie tak z Willemem więc spróbowałem Universal Flash Programmer (EPSILON) również z przystawką 16Bit TSOP 48, ale ten wogóle nic nie wykrywa.
    Dodam że sprawdzałem na 3 kościach pamięci.
    Może ktoś ma doświadczenie w programowaniu kości 29LV (Low Voltage)
    i mi pomoże.
    Z góry dzieki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2189343
    Tomu$
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    rasm napisał:
    Witam, jak w temacie chciałbym zaprogramoać taką kość, dokładnie to MX29LV800BB- próbowałem Willem'em z przystawka TSOP48, ale mam taki problem że po przestawieniu na 3,3V układ nie jest wykrywany,natomiast po ustawieniu na 5V układ jest wykrywany i potrafi zczytać ale z programowania nici. Myślałem że moze cos nie tak z Willemem więc spróbowałem Universal Flash Programmer (EPSILON) również z przystawką 16Bit TSOP 48, ale ten wogóle nic nie wykrywa.
    Dodam że sprawdzałem na 3 kościach pamięci.
    Może ktoś ma doświadczenie w programowaniu kości 29LV (Low Voltage)
    i mi pomoże.
    Z góry dzieki i pozdrawiam

Z Willem'em ci nie pomogę - nie wiem jak tam jest realizowane (zależy od adaptera) obniżenie napięcia na 3,3V - podejrzewam, że obniża tylko Vcc a nie poziomy napięć - stąd pewnie problem...
    Jeśli chodzi o Universal Flash Programmer z www.epsilon.com.pl - to tu jest inaczej - masz obniża zarówno Vcc jak i poziomy + ustawienia mieszane... - ten na 100% programuje je bez mydła - więc albo źle pamięć wlutowałeś albo co innego robisz nie tak...
    Piszesz że korzystasz z adaptera 16-bit TSOP 48 (czyli tego "piętrowego') - zatem musisz wiedzieć że:
    1) Musisz korzystać z wer. 0.97ja programu Willem Eprom- bo tylko ona obsługuje flash'e w trybie 16-bit
    2) W programie musisz wybrać układ z grupy 16-bit LV (przedostatnia grupa i potem pierwsza podgrupa "29LVxxx" i MBM29LV800B. W okienku powinien pojawić się napis require adapter 16-bit LV (a nie 8/16-bit!!!)
    3) Nie wykrywa tzn? nie wykrywa w HEX czy tylko nie podaje nazwy producenta i układu? Bo jeśli to drugie - to wszystko O.K. Program odczytuje z flash'a Man. ID i Dev. ID - ale robi to w formie szesnastkowej następnie porównuje je ze swoją bazą. Ponieważ Flash'e w trybie 16-bit pojawiły się dopiero w ostatniej wersji - wielu wpisów ta baza nie ma i nie ma m.in. Macronix'a i w/w modelu pamięci. Nie jest to jednak żaden problem - bo nazwa jest tylko dla twojej wygody i nie ma nic wspólnego z poprawnym rozpoznaniem... Dla MX29LV800BBTC odczyt powinien wyglądać:
    Man. ID: 0x00C2
    Dev. ID 0x22FF
    Wartości hex znajdziesz w każdym pdf'ie danego układu
    Ten Macronix był przeze mnie osobiście testowany i chodzi bez najmniejszych problemów - oczywiście z powyższymi uwagami
    ...mam nadzieję, że coś pomogłem...
    Aha oczywiście zwora J1 na programatorze zdjęta - bo jak będziesz ją 5V traktował to ci długo nie pożyje ;-)
  • REKLAMA
  • #3 2189440
    rasm
    Poziom 15  
    Dzieki za odpowiedź, problem już rozwiązałem wcześniej, tylko zapomniałem zamknąć ten temat. Ale na pewno komuś sie przyda.
    Pozdrawiam
    Rafał
  • REKLAMA
  • #4 2719289
    marmat
    Poziom 20  
    Ocena: 48
    Mam też MX29LV800 B Willem 3 i soft ver 97ja
    adapter 16bit zworka na 3,3V i nie mogę zaprogramować
    Nie chce mi kasować układu ?
    tzn. niby kasuje ale potem jak czytam to jest zapisany i przy próbie zapisania error bo sektor 000 nie jest czysty //

Dodano po 25 [minuty]:

ID układu mi czyta żle:
    Man:0x1B1B
    Dev:0xD8D8

LPT mam ECP- win Me
    DIP Sw jak pokazuje program a reszta na normal

Dodano po 2 [minuty]:

Ajeszcze jedno podczas kasowania Wilem wypisuje sprawdź DQ5 DQ7 - o co chodzi nie wiem ?
  • REKLAMA
  • #5 2720060
    rasm
    Poziom 15  
    według mnie na 99.9% problem leży w lutowaniu,spróbuj ją jeszcze raz wlutować,oczywiście w programie wybierasz kośc 3,3V-16bit
    (nie 8/16bit )-29LV800b- id jest troszkę inny niż był podany w poście powyżej,nie pamiętam teraz dokładnie ale to było chyba :ID: 0x00C2, Dev. ID 0x0225.
  • #6 2720129
    marmat
    Poziom 20  
    Ocena: 48
    Sprawdziłem miernikiem i wszystkie nogi mam przylutowane i nic nie zwarte Wybieram 16bi i 3,3V MBM 29LV800B
    Nie chce kasować i programować ale to jasne bo nie jest czysta .

Error at 0x000000 Chip=0x1B1B buffer=0x0202
    WWillemie to zworki jakieś trzeba przestawiać do kasowania

Może ktoś wie o co chodzi z tym komunikatem podczas kasowania - check DQ6,DQ7 ?
REKLAMA