logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - Porównanie wartości w kolumnach B i C i zaznaczanie niezgodności

-Tomi- 25 Maj 2020 16:25 588 1
REKLAMA
  • #1 18717456
    -Tomi-
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam

Mam problem z zestawieniem danych. Otóż w przesłanym pliku mam 3 kolumny interesuje mnie porównanie kolumn b i C w taki oto sposób: w kolumnie B sprawdzam występowanie tych samych nazw czyli będzie to np. PACKA 12 występuje 6 rekordów z tą samą nazwą i czy w kolumnie C dla tych 6 Rekordów PACKA występują takie same Wartości ale z kolumny C czy inne jeśli inne to w kolumnie D powinno się coś pojawić np. 1 lub napis błąd nie ma znaczenia albo ten rekord w którym jest niezgodność zmienić kolor.

Innymi słowy z Kolumny B biorę zakres identycznych wartości i sprawdzam czy dla tego zakresu w kolumnie C są różne wartości czy te same.

W przesłanym arkuszu wynik powinien być taki że będą zaznaczone (kolorem lub w kolumnie D będzie wartość np. błąd) dwa rekordy 4 oraz 9

Próbowałem to robić za pomocą opcji wyszukaj pionowo ale niestety nie daję rady. Czy ktoś poradziłby coś? Z góry dzięki za pomoc
    Załączniki:
    • Kolumy.xlsx (8.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18717654
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Jeśli da się określić tekst występujący najczęściej dla każdej grupy danych, to można użyć takiej formuły tablicowej:
    =JEŻELI(PODAJ.POZYCJĘ(C1;$C$1:$C$12;0)<>WYST.NAJCZĘŚCIEJ(JEŻELI($B$1:$B$12=B1;PODAJ.POZYCJĘ($C$1:$C$12;$C$1:$C$12;0)));"BŁĄD";"")
    Załączniki:
    • Kolumny_MG.xlsx (8.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA