logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung Xcover 4S SM-G398FN - downgrade Androida lub custom ROM

Huzar001 31 Maj 2020 13:18 3330 10
REKLAMA
  • #1 18729802
    Huzar001
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Posiadam Xcower 4S (SM-G398FN). Oryginalnie po zakupie bezproblemowo chodził na Android 9. Jedynym problemem był brak możliwości wysłania wiadomości mms. Próbowałem różnych ustawień i bez zmian. Nawet konsultant operatora starał się pomóc (www.giffgaff.com/) i ostatecznie stwierdził, że niby wina telefonu (choć na karcie Plusa wysyła).

Ostatnio system zaktualizował się do Android 10 i pojawiły się następujące błedy:

- Mocno drenuje baterie, wcześniej po naładowaniu (ładuje w nocy)i wykonaniu kilku rozmów, parę sms, sprawdzenie poczty i wiadomości wieczorem pozostawało około 40-50% baterii. Obecnie muszę doładowywać w ciągu dnia.

- Rozłącza z wifi (w tej samej lokalizacji co poprzednio).

- Czasami nie mogę nawiązać połączenia (tak jakby zasięgu nie miał).

- Smsy przychodzą często z dużym opóźnieniem (5-10 minut).

I teraz moje pytanie jest następujące: Czy mogę wgrać poprzednią wersję androida i zablokować aktualizację do 10? Lub, co może będzie lepsze, wgrać tam jakiś custom ROM? Myślałem nad Lineage OS. Korzystałem kiedyś jak to się jeszcze CyanogenMod nazywało. Znalazłem stronę https://gearallnews.com/how-to-install-lineag...-gsi-for-samsung-galaxy-xcover-4s-android-10/ i postępując według wskazówek:

1. Pobrałem aplikację Treble Check.

2. Nie mogę znaleźć TWRP dla mojego modelu.

3. jest link do pobrania systemu https://sourceforge.net/projects/andyyan-gsi/files/lineage-17.x/ Są tam różne wersje, wspomniany wyżej treble Check Pokazuje 64-bit ARM. Z tym, że do wyboru jest jeszcze wersja A-only i AB

Byłbym wdzięczny za pomoc i z góry dziękuje.

Edycja:
    Na stronie https://gearallnews.com/how-to-install-lineag...-gsi-for-samsung-galaxy-xcover-4s-android-10/ znalazłem plik lineage-17.1-20200511-UNOFFICIAL-treble_arm64_bvN.img.xz (https://sourceforge.net/projects/andyyan-gsi/files/lineage-17.x/) Według apki treble Info mam procek ARM 64 A/B
    Czy podany powyżej plik będzie pasował? Nie znam tej strony - nie wiem, czy to nie jakaś ściema.
    Ponadto, czy wystarczy, że wgram go poprzez Odin? W opisie jest opcja przez TWRP, ale nie mogę nigdzie znaleźć wersji dla mojego telefonu.
  • REKLAMA
  • #2 18733610
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    Niższego systemu już wgrać nie można. Czekać aż poprawią 10 bo pewnie coś się pojawi.
  • REKLAMA
  • #3 18733612
    Huzar001
    Poziom 11  
    A to szkoda, bo chodził dobrze. A co do Lineage OS możesz coś doradzić?
  • REKLAMA
  • #4 18733886
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1301
    Huzar001 napisał:
    Czy mogę wgrać poprzednią wersję androida i zablokować aktualizację do 10?

Podaj dokladnie wersje oprogramowania ktora masz. Pod binary 4 dostepny jest jeszcze Android 9 i juz 10-ka wiec to mozna zanizyc. Jesli jednak masz juz soft z binary 5 to nic z tym nie zrobisz.
  • #5 18733893
    Huzar001
    Poziom 11  
    Jak mogę to sprawdzić? Choć nie ukrywam, że ten lineage, mnie interesuje. Tylko nie wiem, czy faktycznie będzie pasował.
  • Pomocny post
    #6 18733963
    blahfff
    Poziom 42  
    Huzar001 napisał:
    Jak mogę to sprawdzić?

Po prostu, w ustawieniach.

Huzar001 napisał:
    Choć nie ukrywam, że ten lineage, mnie interesuje. Tylko nie wiem, czy faktycznie będzie pasował.

Nie bedzie, to co podane na stronie to ogolniki i obrazy GSI ktorych nie wgrasz i ktore mimo wszystko musza byc do pewnego stopnia "spersonalizowane" dla danego urzadzenia. Po pierwsze, opis podaje zebys odblokowal bootloader i wgral TWRP (ktorego nie ma) poprzez tryb fastboot ktory w Samsungsach jest niedostepny.

Zadnych alternatywnych softow do tego modelu nie widze.
  • REKLAMA
  • #7 18734034
    Huzar001
    Poziom 11  
    blahfff napisał:
    Nie bedzie, to co podane na stronie to ogolniki i obrazy GSI ktorych nie wgrasz i ktore mimo wszystko musza byc do pewnego stopnia "spersonalizowane" dla danego urzadzenia. Po pierwsze, opis podaje zebys odblokowal bootloader i wgral TWRP (ktorego nie ma) poprzez tryb fastboot ktory w Samsungsach jest niedostepny.

Zadnych alternatywnych softow do tego modelu nie widze.

To dzięki, dlatego czekałem. Nie chciałem na pałę próbować wgrać, czegoś co niby ma pasować.
    A co do wersji oprogramowania, to o którą pozycję chodzi? Numer wersji? - QP1A.190711.020.G398FNXXS5BDT2 czy wersja jądra - 4.4.177-18237086
  • Pomocny post
    #8 18734078
    blahfff
    Poziom 42  
    Cytat:
    G398FNXXS5BDT2

Niestety, binary 5 wiec aktualnie nic innego niz 10-ka nie jest dostepne. Mozesz ewentualnie wgrac caly soft na nowo badz chociazby przywrocic ustawienia fabryczne i mozliwe, ze problemy znikna.
  • #9 18734091
    Huzar001
    Poziom 11  
    Tak zrobię - przywrócę system na nowo. Ale dopiero w weekend, teraz go potrzebuje.
    Widzę, że jesteś zorientowany w temacie. Myślisz, że jest szansa na alternatywny soft do tego modelu? Miałem kiedyś
    CyanogenMod na starym LG i chodziło to super. I do tego root w pakiecie.
  • Pomocny post
    #10 18737060
    blahfff
    Poziom 42  
    Huzar001 napisał:
    Myślisz, że jest szansa na alternatywny soft do tego modelu?

Musisz sledzic fora typu android.com.pl czy xda-developers, ale prawde mowiac nic pod te modele nie widzialem i raczej bym sie nie spodziewal.
  • #11 18766333
    Huzar001
    Poziom 11  
    Temat zamknięty, nie da się wgrać niższej wersji softu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiadający telefon Samsung Xcover 4S (SM-G398FN) zgłasza problemy po aktualizacji do Androida 10, w tym drenaż baterii, problemy z połączeniem Wi-Fi, opóźnienia w odbiorze SMS-ów oraz trudności w nawiązywaniu połączeń. Użytkownik pyta o możliwość downgrade'u do Androida 9 lub instalacji custom ROM. Odpowiedzi wskazują, że downgrade nie jest możliwy z powodu posiadania binary 5, a alternatywne oprogramowanie, takie jak Lineage OS, nie jest dostępne dla tego modelu. Użytkownik rozważa przywrócenie ustawień fabrycznych jako potencjalne rozwiązanie problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA