Witam, mam problem z tym monitorem, ponieważ po podłączeniu do sieci cały czas świeci sie dioda led na żółto, tak jakby był na czuwaniu. Proszę o pomoc.
Jak kabel jest ok to przy pomocy oscyloskopu prześledź czy impulsy H, V docieraja do procka - jeśli nie, to gdzie giną. Inną sprawą może być wysypana pamięć - aby tę opcję wyeliminować najlepiej podstawić nową z wgranym wsadem do tego monka. Rozumiem, że nawet na chwilę nie zapala sie led na zielono i nie słychac charakterystycznego "cykania" przeciążonej przetwornicy.
Napisz coś więcej, dokonaj pomiarów i wstaw na forum, pewno ktoś Ci coś podpowie.
Pozdro.
Witam!
Włącz monitor bez podłączenia kabla sygnałowego.Powinna
zapalić się zielona dioda a na ekranie napis NO SIGNAL.
Jeżeli nie to sprawdź układ Stbay w zasilaczu.
Pozdrawiam.
Witam!
Nie napisałeś jak zachowuje sie monitor bez podłączonego kabla
sygnałowego.Jeżeli tak samo to musisz poszukać uszkodzenia w
układzie usypiania.Może to być jakś diodka,tranzystor lub rezystor.
Pozdrowienia.
Witam!
W okolicach zasilacza,przy układzie UC3842. Może być sprzężenie
z wtórnego przez dodatkowy transoptor lub małe trafko.
Nie mam schematu tego monitora, wiec trudno mi wskazać dokładnie.
Pozdrowienia.
✨ Monitor HIGHSCREEN MS1797 DX po podłączeniu do sieci świeci diodą LED na żółto, co wskazuje na stan czuwania, ale nie wyświetla obrazu. Sprawdzenie kabla sygnałowego nie wykazało uszkodzeń. Zalecane było monitorowanie impulsów H i V za pomocą oscyloskopu oraz weryfikacja pamięci monitora poprzez wymianę na nową z odpowiednim wsadem. Test bez podłączonego kabla sygnałowego powinien skutkować zapaleniem zielonej diody i wyświetleniem komunikatu "NO SIGNAL"; brak takiego zachowania sugeruje uszkodzenie układu uśpienia (standby) w zasilaczu, w szczególności elementów takich jak diody, tranzystory, rezystory lub kondensatory. Układ uśpienia znajduje się w pobliżu zasilacza, przy układzie UC3842, możliwe jest sprzężenie zwrotne przez transoptor lub mały transformator. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wymianę kondensatorów 100nF przy pamięci, co przywróciło prawidłowe działanie monitora. Wygenerowane przez model językowy.