logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino Uno i kontroler serva 4 Motor & 16 Servo Board - brak reakcji SG90

Daniel_IL 04 Cze 2020 12:14 606 0
REKLAMA
  • #1 18738352
    Daniel_IL
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Hey
    Choć jestem początkujący w Arduino to w elektronice już niekoniecznie ;)

Jakiś czas temu wzbogaciłem się o wynalazek z firmy doit.am. W zestawie jest płytka Arduino Uno i kotroler serva o nazwie 4 Motor & 16 Servo Board i podpięty do niego bezprzewodowy kontroler pada PS2 i kompletne akrylowe ramię na servach SG90.

Trochę było problemu aby mój W10 właściwie rozpoznał Arduino pod USB i ruszył w środowisku Arduino 1.8.12 ale już jest ok. Projekt ładnie ładuje się do płytki. Na podglądzie Arduino ładnie przyjmuje komendy z pada, widzi wszystkie przyciski.
    Natomiast wszystkie 4 serva są martwe. Zero reakcji. Co dziwne przy załadowaniu skryptu do testu serva na konektorze 0 polecenia ze skryptu działają poprawnie i servo wykonuje wszystkie komendy.
    Pobrałem niezbędny soft z wiki producenta i wszystkie wersje dla 2 silników 3 i 4 nie powodują reakcji serv ramienia robota. Różne sposoby zasilania również nic nie dały.
    Oczywiście sprzedawca z Azji był jednorazowy i "wyparował" po sprzedaniu zapasu.
    Co tu jest grane?
    W załączniku zdjęcie płytki i projekty Arduino Uno i kontroler serva 4 Motor & 16 Servo Board - brak reakcji SG90
    Załączniki:
    • sourcecodefor2motors.zip (16.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ServoControl.zip (2.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 4motors.zip (34.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 3motors.zip (17.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA