logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Asus T110ta - BitLocker - brak możliwości uruchomienia systemu

19bastek92 05 Cze 2020 10:12 1458 8
REKLAMA
  • #1 18740020
    19bastek92
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Cześć!

Mam problem z laptopem z tytułu. Przy uruchomieniu, Od razu wyświetla "Preparing Bitlocker..." i wyświetla niebieski ekran, mówiący by skorzystać z obrazu odzyskiwania USB na pendrive bądź DVD, którego to DeFacto nie posiadam. Nie ma możliwości wpisania też żadnego klucza odzyskiwania, a jedyne co można to wejść do Biosu.

Ustawiając tam różne kombinacje, boot usb jako EHCI, bądź jako XHCI nic nie daje, a także wyłączenie całkowicie SecureBoot sprawia jedynie, że chcąc uruchomić instalację Windows z PenDrive, pojawia się czarny ekran i nie idzie dalej.

Uporał się ktoś z tym ustrojstwem którym jest BitLocker?

LiveUSB z Linuxem (Damn Small Linux) również nie startuje, choć bios, wykrywa Pendrive.
  • REKLAMA
  • #2 18740070
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    Dość istotne jest czego dotyczy problem, odzyskania danych czy ponownej instalacji systemu?
    Jeśli dysk jest zaszyfrowany to żadne zmiany w BIOS/UEFI nie pomogą.
    19bastek92 napisał:
    wyświetla niebieski ekran, mówiący by skorzystać z obrazu odzyskiwania USB na pendrive bądź DVD, którego to DeFacto nie posiadam

Należy wykonać obraz przy szyfrowaniu.
    Przydałoby się sprawdzić stan dysku można go podłączyć do innego komputera lub użyć dystrybucji typu live na laptopie. Jednak
    19bastek92 napisał:
    LiveUSB z Linuxem (Damn Small Linux) również nie startuje, choć bios, wykrywa Pendrive.

raczej łatwiej może być przełożyć dysk.
    19bastek92 napisał:
    że chcąc uruchomić instalację Windows z PenDrive, pojawia się czarny ekran i nie idzie dalej.

Jeśli jest wykonana kopia danych to można zainstalować system od nowa (dane przywrócić z kopii), po sprawdzeniu stanu dysku.
  • REKLAMA
  • #3 18740123
    19bastek92
    Poziom 10  
    Chcę postawić nowy system. Laptop trafił do mnie w tym stanie, dlatego na danych mi nie zależy.

Dysk... Tylko na logikę. Jeśli jest to transformer book, a więc tablet i laptop w jednym, przełożenie dysku hdd z kadłubka obudowy nic nie da, ponieważ system jest w pamięci flash, której nie da się podłączyć nawet pod usb ; )
  • #4 18740156
    Dra98
    19bastek92 napisał:
    ponieważ system jest w pamięci flash

Tak, tam jest przylutowany 32 lub 64 GB eMMC nie sprawdziłem.
    (Taki też może być uszkodzony.) Ogólnie należy przygotować na pendrive instalator w trybie UEFI.
    Tutaj też ktoś walczył z w miarę podbnym sprzętem, (jednak wystarczyło tu tylko poprawnie przygotować instalator systemu)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3384143.html
  • #5 18740408
    19bastek92
    Poziom 10  
    Tak, dokładnie jest 32GB.

Pendrive, przygotowywałem na kilka sposobów (cmd/diskpart, UltraISO). Przy żadnym, nie bootuje niestety. Pobawiłem się w między czasie GPart'em i nie wywala już BitLocker'a, oba dyski czyste, ale dalej jest problem, że instalator po prostu nie startuje.
  • REKLAMA
  • #6 18740432
    Dra98
    19bastek92 napisał:
    instalator po prostu nie startuje.

Proponuję pobrać ISO Windows z Microsoft, do utworzenia pendrive użyć nowego (+/- 3.9) programu Rufus wybierając odpowiedni schemat partycjonowania GPT i docelowy system UEFI.
  • REKLAMA
  • #7 18740456
    19bastek92
    Poziom 10  
    Obraz posiadam z MS, robię właśnie przez Rufus'a i zobaczymy.

Dodano po 9 [minuty]:

W sumie, tak teraz sobie myślę... Sformatowałem dysk 32GB gdzie był system/BitLocker, sformatowałem HDD 500GB też do czysta. Zostawiłem jednak 8GB gdzie jest Recovery. Czy ono może blokować?
  • #8 18742709
    19bastek92
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany. Rozwiązanie po kolei w poczynionych krokach:

1. Utworzenie bootowalnego pendrive z GParted za pomocą "Lili" - Linux Live USB Creator

2. Po uruchomieniu (startuje automatycznie i BitLocker w tym nie przeszkadza), format dysku systemowego (w nazwie, zapisana nazwa dysku, zawiera "bitlocker")

3. Stworzenie pendrive z instalacją Windows (cmd lub Rufus albo UltraISO)

4. Pobranie i wrzucenie pliku bootia32.efi do katalogu "Pendrive -> efi -> boot" - w przypadku braku katalogu "boot", tworzymy nowy folder i tej nazwie i wrzucamy do niego plik

5. Po podłączeniu Pendrive'a, instalacja uruchomi się automatycznie

*Urządzenie obsługuje tylko 32bitowe systemy operacyjne, począwszy od Win 8 wzwyż.
    **Właściwy plik "bootia32.efi", znajduje się w linku do mojego dysku Google, więc na pewno link nie wygaśnie - bootia32.efi
  • #9 18929368
    19bastek92
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany. Rozwiązanie po kolei w poczynionych krokach:

1. Utworzenie bootowalnego pendrive z GParted za pomocą "Lili" - Linux Live USB Creator

2. Po uruchomieniu (startuje automatycznie i BitLocker w tym nie przeszkadza), format dysku systemowego (w nazwie, zapisana nazwa dysku, zawiera "bitlocker")

3. Stworzenie pendrive z instalacją Windows (cmd lub Rufus albo UltraISO)

4. Pobranie i wrzucenie pliku bootia32.efi do katalogu "Pendrive -> efi -> boot" - w przypadku braku katalogu "boot", tworzymy nowy folder i tej nazwie i wrzucamy do niego plik

5. Po podłączeniu Pendrive'a, instalacja uruchomi się automatycznie

*Urządzenie obsługuje tylko 32bitowe systemy operacyjne, począwszy od Win 8 wzwyż.
    **Właściwy plik "bootia32.efi", znajduje się w linku do mojego dysku Google, więc na pewno link nie wygaśnie - bootia32.efi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z laptopem Asus T110TA, który nie uruchamia systemu z powodu BitLockera, wyświetlając komunikat "Preparing Bitlocker..." i nie pozwalając na wprowadzenie klucza odzyskiwania. Użytkownik nie posiada obrazu odzyskiwania i nie może zainstalować systemu z pendrive'a. W odpowiedziach zasugerowano, że dysk eMMC jest przylutowany i nie można go wymienić. Użytkownik próbował różnych metod przygotowania bootowalnego pendrive'a, ale napotkał problemy z uruchomieniem instalatora Windows. Ostatecznie rozwiązanie polegało na utworzeniu bootowalnego pendrive'a z GParted, sformatowaniu dysku systemowego, a następnie przygotowaniu instalatora Windows z plikiem bootia32.efi, co umożliwiło pomyślne uruchomienie instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA