logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie jest to złącze M.2? Czy to jest KEY M? Jaki do tego dysk dobrać?

SzymonKowalski64628 05 Cze 2020 17:23 1740 10
REKLAMA
  • #1 18740897
    SzymonKowalski64628
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Dzień Dobry!
    Mam Laptopa Acer Aspire F5-573g-762j z jednym 1Tb dyskiem HDD. Mam jedno wolne złącze M.2, z jednym wcięciem i 4 pinami po jednej stronie (jak na zdjęciu). Nie wiem czy to jest M key, ponieważ dyski m.2 key M mają 5 pinów. Chciałbym dokupić ten dysk, lecz nie wiem za bardzi jaki dobrać. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje. Pozdrawiam :D
    Jakie jest to złącze M.2? Czy to jest KEY M? Jaki do tego dysk dobrać?

Dodano po 2 [minuty]:

(Chodzi mi o to, że nie wiem czy jest to M key, czy B key, a potrzebuję dysk 256gb)
  • REKLAMA
  • #3 18742088
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6899
    Np. taki Link
    * pomocne ( support-pcie-or-Sata ) Link_ community.acer

lub normalny 2.5-inch internal SSD • SATA 6.0Gb/s
    Crucial,
    Kingston’s KC600 na 3D TLC NAND
  • REKLAMA
  • #4 18743586
    SzymonKowalski64628
    Poziom 8  
    tronic1 napisał:

Ok, czytałem już ten artykuł, aczkolwiek nie ma tam nic o 4pinach na slot'cie M.2 (Przynajmniej ja tam nic nie znalazłem ponieważ nie mam za dużej wiedzy na ten temat). I moje pytania to: czy może być dysk key M 2280? Czy jest to coś innego? Czy to gniazdo obsługuje NvmE? Nie znam się za bardzo i nie rozumiem tego. Bardzo proszę o wyrozumiałość i o pomoc

Dodano po 3 [minuty]:

SzymonKowalski64628 napisał:
    tronic1 napisał:

Ok, czytałem już ten artykuł, aczkolwiek nie ma tam nic o 4pinach na slot'cie M.2 (Przynajmniej ja tam nic nie znalazłem ponieważ nie mam za dużej wiedzy na ten temat). I moje pytania to: czy może być dysk key M 2280? Czy jest to coś innego? Czy to gniazdo obsługuje NvmE? Nie znam się za bardzo i nie rozumiem tego. Bardzo proszę o wyrozumiałość i o pomoc

EDIT:
    Nie chciałbym po prostu żeby pracował z bardzo niską prędkością, lub żeby w ogóle nie działał na tym złączu.
  • #5 18743603
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 741
    Przecież wszystko jest napisane w linkach.
    W pierwszym masz zdjęcia, które pokazują, że są 4 piny w gnieździe i 5 w dysku (potem przerwa i kolejne).
    W drugim i trzecim linku komentarze osób, które montowały dyski na PCIe do tego laptopa, dyski z obsługą NVMe również będą działać, ale tylko z prędkością PCIe x2.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #6 18744570
    SzymonKowalski64628
    Poziom 8  
    ITSpec. napisał:
    Przecież wszystko jest napisane w linkach.
    W pierwszym masz zdjęcia, które pokazują, że są 4 piny w gnieździe i 5 w dysku (potem przerwa i kolejne).
    W drugim i trzecim linku komentarze osób, które montowały dyski na PCIe do tego laptopa, dyski z obsługą NVMe również będą działać, ale tylko z prędkością PCIe x2.

Niestety nie wszystko z tego rozumiem. Prosiłbym tylko o prostą odpowiedź:
    Czy dysk (W poniższym linku) zadziała w moim laptopie.(ZDJĘCIE PONIŻEJ) Nie zależy mi na prędkości, ważne aby tylko miał 256gb oraz był kompatybilny z moim gniazdem. Z góry dziękuję za odpowiedź
    Dysk: https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-maxmem-256...9769?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
    Zdjęcie: Jakie jest to złącze M.2? Czy to jest KEY M? Jaki do tego dysk dobrać?
  • REKLAMA
  • #8 18744724
    SzymonKowalski64628
    Poziom 8  
    ITSpec. napisał:
    Tak, ale to SATA. Poza tym firma krzak.

To znaczy że zadziała? Tłumaczyłem że nie zależy mi na prędkości, a co do firmy, to moim zdaniem nie warto kupować Samsungów itp, ponieważ płaci się za firmę, a w jakiejś ⅓ za produkt, poza tym powtarzam że nie zależy mi na prędkości tylko aby był kompatybilny.
  • #9 18744758
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 741
    Prawdopodobnie będzie działał.

moim zdaniem nie warto kupować Samsungów itp, ponieważ płaci się za firmę, a w jakiejś ⅓ za produkt,

Płaci się też za jakość, a ten co wybrałeś to jakiś śmieć. Ja bym na nim danych nie trzymał.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #10 18744781
    SzymonKowalski64628
    Poziom 8  
    ITSpec. napisał:
    Prawdopodobnie będzie działał.

moim zdaniem nie warto kupować Samsungów itp, ponieważ płaci się za firmę, a w jakiejś ⅓ za produkt,

Płaci się też za jakość, a ten co wybrałeś to jakiś śmieć. Ja bym na nim danych nie trzymał.

A ten?
    https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-silicon-po...4037?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
    A w tym wcześniejszym były 3lata gwarancji więc sądzę że jest dosyć dobrej jakości
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada laptopa Acer Aspire F5-573G-762J z wolnym złączem M.2, które ma 4 piny, co budzi wątpliwości co do jego typu (M key czy B key). Poszukuje dysku SSD o pojemności 256 GB, który będzie kompatybilny z tym złączem. W odpowiedziach podano, że złącze obsługuje dyski NVMe, ale z prędkością PCIe x2. Użytkownik rozważa różne modele dysków, w tym SSD Maxmem i Silicon Power A60, jednak otrzymuje ostrzeżenia o niskiej jakości niektórych z nich. Wskazano, że gwarancja nie zawsze świadczy o jakości produktu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA