logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty głównej kompatybilnej z Intel i5-9600K i RTX 2060

Hypyszek 05 Cze 2020 20:07 645 7
REKLAMA
  • #1 18741274
    Hypyszek
    Poziom 5  
    Witam serdecznie.

Przymierzam się do złożenia komputera stacjonarnego. Po wybraniu wszystkich potrzebnych elementów, przyszedł czas na płytę główną... i niestety jestem tutaj w kropce. Jako punkt wyjścia obrałem płytę MSI Z390-A PRO, jednakże nie jestem do niej przekonany ze względu na kiepskie doświadczenia z laptopem tej firmy. Czy ktoś mógłby doradzić, jaką płytę dobrać do 700 zł i bym nie miał z nią większych problemów, w szczególności w kwestii dopasowania z podzespołami? Poniżej podaję ich listę:
    - Procesor: Intel-Core I5-9600K, 3.7 GHz, 9 MB, BOX,
    - Grafika: Gigabyte GeForce RTX 2060 Windforce OC 6GB GDDR6,
    - RAM: ADATA XPG GAMMIX D10, DDR4, 16GB, 3200MHz, CL16,
    - Zasilacz: Thermaltake Smart SE2 600W,
    - Pamięć: SSD, Samsung Evo 970 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe,
    - Chłodzenie wodne SilentiumPC Navis RGB 240,
    - Obudowa: Cooler Master Master Box Lite 5.

Z góry dziękuję za porady i szczerze chęci. :)

P.S. Jakby z tego wynikły jakieś nieporozumienia, to najmocniej przepraszam - jestem zielony w te klocki, podzespoły wybierałem w oparciu o powszechną opinię do tych produktów oraz wiedzę kolegi.
  • REKLAMA
  • #2 18741891
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 741
    Podaj budżet, bo widzę to trochę niepotrzebnie przepłaconych podzespołów.

Do tego procesora Gigabyte Z390 Gaming X będzie ok, ale nie sądzę, żeby inwestowanie w dziewiątą generację miało teraz sens.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 18742371
    Hypyszek
    Poziom 5  
    Chciałbym się zmieścić max. do 5k polskich cebulionów ze wszystkim, ale mogę sobie pozwolić na parę stówek nadwyżki. Niestety nie na tyle, by pozwolić sobie na wybór procesora 10 generacji - może kiedyś, jak potanieją.

Jeśli chodzi o przepłacone podzespoły, to co byś zmienił w tej liście? Jeśli coś tu serio jest zbędnego lub jest tańszy zamiennik, to może uda mi się dopłacić do i7 9 generacji.

Nad tą płytą również myślałem, głównie ze względu na fakt iż jest to tej samej firmy co karta graficzna. Jeśli ją polecasz, to wezmę ją w rachubę. Dzięki ;)
  • REKLAMA
  • #4 18742388
    ITSpec.

Poziom 42  
    Hypyszek napisał:
    to może uda mi się dopłacić do i7 9 generacji.

Raczej lepszej karty graficznej, bo rozumiem, że komputer do gier?
    Dysk 500GB wystarczy?
    Na obudowę jesteś już zdecydowany?

Raczej polecę AMD, do 5000 zł można naprawdę mocny zestaw złożyć.
    Konto firmowe:
  • #5 18742471
    Hypyszek
    Poziom 5  
    Tak, komputer głównie do gier, ale też do ogólnego korzystania.
    W kwestii karty graficznej, mogę maksymalnie zdecydować się na RTX 2070.
    Na początku 500 GB wystarczy - jak dozbieram trochę więcej pieniążków, to dokupię jakiś dodatkowy SSD albo HDD z 3+ TB pamięci. Na boku dodam, że często jestem poza domem, więc jako zastępstwo mam dwuletni laptop. Komputer będzie tylko wzmacniał smaczek powrotu do domu. :D
    W kwestii obudowy... ta wydała mi się najbardziej optymalna. Przeglądałem jakieś do max. 300-320 zł, ale nie znalazłem nic co zbierałoby mocne oceny - ta obudowa była najbardziej polecana. Ewentualnie, zastanawiałem się jeszcze nad obudową od Corsaira (Carbide Series 100R Silent Edition), ale nie jestem pewien co do niej, głównie w kwestii wentylacji.

Jeśli mowa o AMD, nigdy nie posiadałem sprzętu na nim operującego. Słyszałem, że rzekomo teraz jest bardzo dobre, jednakże z racji braku doświadczenia z nimi chcę zdecydować się na sprawdzone rozwiązanie, czyli Intel + Nvidia. Mam nadzieję, że rozumiesz moje obawy. ;)
  • #6 18742736
    ITSpec.

Poziom 42  
    Hypyszek napisał:
    Mam nadzieję, że rozumiesz moje obawy.

Nie rozumiem, bo są bez sensu. Kupując Z390 zamykasz się na upgrade.

Hypyszek napisał:
    jednakże z racji braku doświadczenia

Więc korzystaj z rad osoby, która codziennie składa komputery i sama korzysta z Ryzenów.

Ryzen 5 3600.
    B450 A Pro MAX, Gaming PLUS MAX, Tomahawk MAX, jeśli chcesz drożej i z dłuższym wsparciem, to Asus X570-P.
    2x8GB DDR4-3200 lub szybsze.
    Adata GAMMIX S11 Pro, 512GB.
    RTX 2070 (może starczy kasy na 2070 Super), praktycznie każda wersja z dwoma wentylatorami jest ok, jak znajdziesz najtańszą, to możesz spytać, czy na pewno jest dobra.
    Modecom OBERON PRO SILENT.
    Supremo M2 V2 550W.
    Chłodzenie Fortis 3 by się przydało.
    Konto firmowe:
  • #7 18742899
    Hypyszek
    Poziom 5  
    Hmm... szczerze mówiąc, nie czuję się zbyt mocno przekonany. Nie zamierzam podważać Twojej wiedzy i przekonania na temat Ryzenów i podzespołów AMD, ale osobiście nadal wolałbym combo Intel + Nvidia.
    Za porady odnośnie płyty głównej serdecznie Ci dziękuję. Resztę podzespołów spróbuję sam skompletować - niedługo kończy się rok akademicki, będę miał dużo czasu na zapoznanie się z tematem jeszcze bardziej.
    Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam. :)
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje złożenie komputera stacjonarnego z procesorem Intel i5-9600K i kartą graficzną RTX 2060, poszukując płyty głównej do 700 zł. Początkowo rozważał płytę MSI Z390-A PRO, ale z powodu negatywnych doświadczeń z produktami tej marki, szuka alternatyw. Użytkownicy sugerują różne modele płyt głównych, w tym Gigabyte Z390 Gaming X oraz Aorus Elite, a także rozważają przejście na platformę AMD z Ryzenem 5 3600. Dyskutowane są również inne komponenty, takie jak RAM, zasilacz i obudowa, z naciskiem na optymalizację wydajności w grach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA