logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przewód od skrzynki do licznika prądu dla mocy przyłąceniowej 5kW

j23pio 05 Cze 2020 20:31 4698 4
REKLAMA
  • #1 18741352
    j23pio
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Wykonałem instalację elektryczną w mieszkaniu oświetlenie, gniazdka wszystko podłączone do skrzynki bezpiecznikowej z różnicówką. Jakie rodzaj kable chodzi mi o oznaczenie potrzebny będzie od skrzynki bezpiecznikowej (rozdzielnia) do licznika prądu który zamontuje enea moc przyłączeniowa 5 kW.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18741402
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    j23pio napisał:
    Jakie rodzaj kable chodzi mi o oznaczenie potrzebny będzie

A niby jak mamy wywnioskować, jak poprowadzisz ten przewód/kabel, ilu fazowe zasilanie, jak długi ten odcinek będzie, gdzie będzie (jak będzie) podział PEN.
  • REKLAMA
  • #3 18742237
    j23pio
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    j23pio napisał:
    Wykonałem instalację elektryczną w mieszkaniu oświetlenie, gniazdka wszystko podłączone do skrzynki bezpiecznikowej z różnicówką. Jakie rodzaj kable chodzi mi o oznaczenie potrzebny będzie od skrzynki bezpiecznikowej (rozdzielnia) do licznika prądu który zamontuje enea moc przyłączeniowa 5 kW.

Chodzi mi o przewód od skrzynki rozdzielczej do licznika zasilanie 1 faza, od skrzynki do licznika 13 m Skrzynka w mieszkaniu licznik na zewnątrz budynku w skrzynce montuje enea

co wykonałem patrz obrazek, chodzi mi o przewód zaznaczony na szkicu do licznika, moc przyłączeniowa 5kW
    Jaki przewód od skrzynki do licznika prądu dla mocy przyłąceniowej 5kW
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18742299
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    3x4 wystarczy. Ale słabo wygląda ta twoja rozdzielnica, ja na jeden pokój mam sporo więcej. Jeden RCD na całość to spory błąd.
    j23pio napisał:
    Wykonałem instalację elektryczną w mieszkaniu

Tak z ciekawości, był jakiś projekt? Pokaż zdjęcie wykonanej przez Ciebie rozdzielnicy bo przewiduję kolejne babole
  • Pomocny post
    #5 18742308
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    W dalszym ciągu nie wiadomo jaki będzie układ sieci zasilającej, jest kilka możliwości (TT, TN-C, TN-S)
    Jeśli to będzie układ TN-x to gdzie zostanie dokonany rozdział PEN ? Jeśli w przyłączu, to wystarczy min. 3x4mm², Jeśli ten podział będzie wykonany w twojej rozdzielnicy to potrzebny będzie min. 2x10mm².
    Dodatkowo jeśli , ten odcinek będzie prowadzony w ziemi, to musi być kabel ziemny.
REKLAMA