logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat pralki POLAR PDT 610 - poszukuję dokumentacji technicznej

chudyyy 05 Paź 2005 10:26 4950 11
REKLAMA
  • #1 1874051
    chudyyy
    Poziom 11  
    Witam

Poszukuję schemat do pralki POLAR PDT 610.

BARDZO PROSZĘ O POMOC.

JEŚLI KTOŚ POSIADA SCHEMAT BARDZO PROSZĘ O PODESŁANIE MI NA ADRES : PR24(_at_)POCZTA.ONET.PL

Z GÓRY DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM:

Moderowany przez skryn:

Proszę nie pisać wielkimi literami!
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php

• REKLAMA
  • #2 1874091
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1874216
    chudyyy
    Poziom 11  
    Pralka w pewnym momencie zatrzymuje się i staje (zawsze w tym samym momencie - wyłącza się) pralka nie dostaje napięcia do silniczka do programatora. 0.0V. !!!
    Jeśli przekręce programator o jeden ząbek - zaczyna normalnie pracować.

Wcześniej wymieniłem łożyska i simering na bębnie - ale to chyba nie ma nic do tego.

Przed wymianą wszystko było OK.

Nie wiem czy padł któryś styk, może programator, może silniczek, czy może hydrostat.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 1874496
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 1874668
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Bleble :arrow: jesteś pewny :?: ta pralka to takie wykonanie Whirlpool'a FL (lub wcześniejszych PWA)

a może ta pralka zatrzymuje się po ostatnim płukaniu, tzw. zatrzymanie płukania :D
  • #6 1874984
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 1875306
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Bleble napisał:
    PS 663S BIO napisał:
    Bleble :arrow: jesteś pewny :?: ta pralka to takie wykonanie Whirlpool'a FL (lub wcześniejszych PWA)

a może ta pralka zatrzymuje się po ostatnim płukaniu, tzw. zatrzymanie płukania :D

tak zgadza się z tym wykonaniem whirlpoola, jest tam ogranicznik tem.35 stopni w szeregu z silniczkiem programatora tak wynika z serwisówki

ano Gracja, myślełem że Whirlpool nie stosuje tego rozwiązania :D
  • #8 1875844
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 459
    no i możemy tak polemizowac w nieskończonosc
    kolega Chudy powinien chociaz dodac na jakim to dokładnie programie jego maszyna staje

po mojemu zabrał sie za wymiane łożysk i zapewne pokręcił coś z przewodami termostatu albo grzałki i stąd te problemy
    pozdrawiam :)
  • #9 1876091
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1876469
    whyduck
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    mialem to samo. wymienilem grzalke i ok:)
  • #11 1878013
    chudyyy
    Poziom 11  
    Witam
    Pralka zatrzymuje się po cyferce 4 i dwóch kropkach ( nie wiem co tam jest) termostat jest wyłączony na 0 - zero grzania. I tak się wyłącza.

A do rozbiórki łożysk nie trzeba z kabli nic odłączać tylko uziemienie.

Zero kombinowania z kablami.

Pozdr.
  • #12 1882520
    chudyyy
    Poziom 11  
    Pralka naprawiona!
    Przyczyna była następująca:
    Skarpetka utknęła w rurce między bębnem a filtrem.

Pozdrowienia dla wszystkich.

Moderowany przez skryn:

Problem rozwiązany, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu elektrycznego pralki POLAR PDT 610 w celu diagnozy problemu z zatrzymywaniem się urządzenia podczas pracy. Pralka zatrzymywała się zawsze w tym samym momencie, nie dostając napięcia do silnika programatora (0 V). Wymieniono łożyska i simering, jednak problem pozostał. Dyskutowano o możliwych przyczynach, takich jak uszkodzona grzałka, termostat, programator lub hydrostat. Zwrócono uwagę, że model ten jest konstrukcyjnie podobny do pralek Whirlpool FL/PWA, gdzie w obwodzie silnika programatora znajduje się ogranicznik temperatury 35°C. Sugerowano sprawdzenie działania termostatu poprzez jego tymczasowe wyłączenie. Ostatecznie przyczyną awarii okazała się zablokowana rurka między bębnem a filtrem przez utkwioną skarpetkę, co po usunięciu rozwiązało problem. Wskazano, że przy wymianie łożysk nie trzeba odłączać przewodów, jedynie uziemienie.
REKLAMA