logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zabezpieczenie wybrać do kontrolki faz - 6A czy BZ-3?

Sailor_ro 07 Cze 2020 21:54 8874 9
REKLAMA
  • #1 18745582
    Sailor_ro
    Poziom 9  
    Ocena: 34
    Witam,

Mam wstawioną w rozdzielni kontrolkę faz, nie podłączoną póki co.
    W tygodniu ma być u mnie elektryk przejazdem i by mi to podłączył,ale czym to zabezpieczyć, on coś mówił o zabezpieczeniu 6A, tutaj czytałem o BZ-3.
    I teraz nie wiem, w co się zaopatrzyć?

pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 18745633
    WrednyPL
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Kwestia czy dana kontrolka takowego dobezpieczenia wymaga, jeśli tak to najlepszym wyjściem jest wspomniane BZ-3 ale należy zwrócić uwagę na:
    Cytat:
    Brak lub uszkodzenie bezpiecznika nie zapewnia fizycznego rozłączenia obwodu!
    Przez obwód bezpiecznika nadal może przepływać prąd diody sygnalizacyjnej (maksymalnie 3 mA), co w przypadku zabezpieczania odbiorników małej mocy (<10 W) powodować może obecność napięcia na zaciskach wyjściowych bezpiecznika oraz załączenie kontrolek sygnalizacyjnych podłączonych do wyjścia bezpiecznika.
  • #3 18745711
    Sailor_ro
    Poziom 9  
    Kontrolka to Hager SVN127
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18745780
    WrednyPL
    Poziom 15  
    Czyli nie wymaga dobezpieczenia.
  • REKLAMA
  • #5 18745789
    Sailor_ro
    Poziom 9  
    Dzięki piękne
  • REKLAMA
  • #6 18745872
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    WrednyPL napisał:
    Czyli nie wymaga dobezpieczenia.

Skąd taki wniosek? Jak autor tematu przedlicznikowo ma C32, C40. Albo ogranicznik mocy a zwarciowo pełni funkcję bezpiecznik topikowy np. 50 A? Ten Hager nie ma w sobie żadnych zabezpieczeń. Poza tym nie zabezpieczamy odbiornika końcowego, tylko jego obwód. Może być BZ-3, może być wyłącznik nadprądowy B6.
  • #7 18745911
    WrednyPL
    Poziom 15  
    emigrant napisał:
    Skąd taki wniosek?

Na podstawie odpowiedzi od przedstawiciela producenta.
    Co do BZ, sam w sobie zawiera moduł sygnalizacji, który jest połączony równolegle z wkładką, czy jego też należy dobezpieczyć? Dodatkowo to co zacytowałem wcześniej że strony producenta, po przepaleniu wkładki podłączona kontrolka nie przestanie świecić.
    Zaś MCB jako zabezpieczenie kontrolki to bezsens, 3 moduły więcej oraz laik może wyłączyć kontrolki myśląc, że odłączył całą rozdzielnicę.
  • #8 18746122
    emigrant
    Poziom 29  
    Powiedz dla gamonia przedstawiciela, że zabezpiecza się obwód odbiornika a nie sam odbiornik. Wątpię, że obwód lampki to przewód o przekroju żyły 10, czy 16 mm^2. Nawet jak do tej lampki podepniemy 10 mm^2 to w razie zwarcia w lampce pozbawiamy dom zasilania - trzeba iść do ZK, czy TL - super atrakcja w środku nocy. Jeszcze większe jaja będą jak przepali się przedlicznikowy bezpiecznik topikowy do którego nie mamy dostępu i trzeba wzywać PE.
  • #9 18746323
    WrednyPL
    Poziom 15  
    Jak w lampce zbudowanej z rezystora i diody może powstać zwarcie powodujące przepływ setek amperów?
    Raczej współcześnie budowane lampki, renomowanych producentów są tak projektowane aby do takich sytuacji nie doszło.
    "Gamoń" bo udzielił mi wyczerpującej odpowiedzi, czy bo podana informacja jest sprzeczna z poglądami Kolegi?
    Cytat:
    Technologia LED zastosowana w naszym produkcie w momencie awarii, nie wygeneruje zwarcia - nastąpi przepalenie elementów wewnętrznych.

Co z odpowiedzią na temat dobezpieczenia BZ?
  • #10 18746575
    emigrant
    Poziom 29  
    WrednyPL napisał:
    Jak w lampce zbudowanej z rezystora i diody może powstać zwarcie powodujące przepływ setek amperów?

WrednyPL napisał:
    Gamoń" bo udzielił mi wyczerpującej odpowiedzi, czy bo podana informacja jest sprzeczna z poglądami Kolegi?

To jeszcze raz. Zabezpieczamy obwód odbiornika a nie sam odbiornik. Nie ma kompletnego znaczenia, że lampka Hagera nie wygeneruje żadnego zwarcia w co nie chce mi się za bardzo wierzyć.

WrednyPL napisał:
    Co z odpowiedzią na temat dobezpieczenia BZ?

Dobezpieczenie BZ? W jakim celu? Bezpiecznik topikowy ma zdolność wyłączenia prądu zwarciowego. Tyle w temacie.

BTW, ja już miałem styczność z ludźmi z Hagera. Według nich przełącznik I-0-II SF463 to 4P, czyli 4 bieguny są jednocześnie zwierane i rozwierane. Co jest nieprawdą. Kupiłem do nich ten przełącznik, bo akurat był taki potrzebny 3P+N i prostym sposobem, dwoma multimetrami w trybie buzera udowodniłem, że tor N ma zwłokę czasową względem fazowych, czyli to jest przełącznik 3P+N a nie 4P. Nawet samo oznaczenie na niebiesko torów N coś sugeruje... Automagicznie na stronie https://www.hager.pl/katalog-produktow/rozdzi...laczniki-instalacyjne-i-o-ii/sf463/225075.htm Modułowy przełącznik zasilania 4P I-0-II 63A 400VAC zrobił się jako Modułowy przełącznik zasilania 3P+N I-0-II 63A 400VAC
    Tacy to są ludzie z Hagera. Niby było to sprawdzne gdzieś głębiej, przez inżynierów projektantów...co pewnie też było kłamstwem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zabezpieczenia kontrolki faz Hager SVN127. Użytkownik zastanawiał się, czy zastosować zabezpieczenie 6A, czy BZ-3. Odpowiedzi wskazują, że kontrolka nie wymaga dodatkowego zabezpieczenia, ponieważ nie zabezpiecza się samego odbiornika, lecz jego obwód. Zwrócono uwagę, że BZ-3 zawiera moduł sygnalizacji, który działa równolegle z wkładką, co może wpływać na decyzję o dobezpieczeniu. Wskazano również, że zastosowanie wyłącznika nadprądowego (MCB) może być niepraktyczne, ponieważ może prowadzić do nieporozumień w przypadku wyłączania obwodów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA