logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brother J315W - Nie drukuje dokumentów, ale skanuje i kopiuje

Piter3040 12 Cze 2020 14:40 5712 10
REKLAMA
  • #1 18755017
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Mam drukarkę Brother J315W dziś nagle ani na laptopie ani na stacjonarnym nie drukuje.

Drukarka połączona przez wi-fi.
    W komputerach pokazuje, że nie ma oczekujących dokumentów.
    Oba komputery widzą drukarkę jako aktywną.
    Zresetowałem komputery i ruter.
    Wprowadziłem ponownie hasło wi-fi do drukarki. Drukarka wydrukowała stronę testową pokazując że połączona.
    Ale z komputerów nie drukuje. Klikam drukuj, niby wysłane do drukarki, w aplecie drukarki znika, ze niby poszło i nic nie oczekuje, a nie drukuje.

Jak kliknę skanuj to skanuje, ale nie drukuje.

Teraz jeszcze próbowałem na jednym z komputerów przeinstalować sterowniki i nie pomogło.
    Na kablu USB też nie drukuje.
    Dodam jeszcze, że jak kliknę drukuj to podświetlenie drukarki się rozjaśnia jakby otrzymała sygnał od kompa, ale nie drukuje.
    Ksero działa - ze skanera drukuje.
    Skanuje na komputer również.
    Tylko nie drukuje.
  • REKLAMA
  • #2 18755600
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Sprawdź we właściwościach drukarki czy nie masz tam zablokowanego wydruku.
  • REKLAMA
  • #3 18755601
    Piter3040
    Poziom 25  
    No ale na obu komputerach?
    W komputerze to sprawdzić czy w drukarce?
  • #4 18755623
    Gienek
    Poziom 37  
    Dziwne, że na dwóch komputerach. Sprawdź w komputerze we właściwościach drukarki.

A czy instalowałeś cały pakiet producenta do tej drukarki?
  • #5 18755914
    Piter3040
    Poziom 25  
    Tak cały instalowałem
  • REKLAMA
  • #6 18756247
    Gienek
    Poziom 37  
    A jaką masz ustawioną drukarkę domyślną w WSZYSTKIE USTAWIENIA>URZĄDZENIA>DRUKARKI I SKANERY? Być może tu masz źle ustawioną (nie swoją) drukarkę domyślną.
  • #7 18756278
    Piter3040
    Poziom 25  
    Na obu komputerach ustawiona jest właściwa drukarka. Jest tylko jedna. Dwa dni temu działała na obu komputerach. Nikt nic nie przestawiał
  • #8 18756481
    illis_ka
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Mam podobny problem - właśnie dodałam wpis. Obawiam się, że ma to jakiś związek z ostatnimi aktualizacjami windowsa. Jaki masz system? U mnie problem pojawił się po automatycznej aktualizacji, która zainstalowała się w środę.
  • #9 18756508
    Piter3040
    Poziom 25  
    Na jednym kompie mam 10 x64 (2004) na drugim windows 10 x32 (1909)
    Jakieś aktualizacje przychodziły ostatnio na oba komputery

Mam stary dysk w szafie z systemem z przed roku i działającą wówczas drukarką, zaraz go podmienię i zobaczę czy ruszy

Dodano po 13 [minuty]:

Jakaś aktualizacja coś zwaliła!!!

Wsadziłem stary dysk i drukarka śmiga.

Ale dziwne ze inne buildy systemów i na obu nie działa. Fakt ze ostatnio przyszły aktualizacje. Trzeba czekac aż drukarka wyda aktualizacje, albo coś musimy pokombinować. Bo na obu kompach nie mam drukarki:)

właśnie znalazłem to: Ta aktualizacja pokrzaczyła coś

https://forum.dobreprogramy.pl/t/kb4560960-blokuje-drukowanie/625145

jak ktoś ma inny biuld systemu to ta aktualizacja blokuje

https://forum.dobreprogramy.pl/t/problem-z-drukarka/625081
  • REKLAMA
  • #10 18756547
    illis_ka
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    U mnie pomogło odinstalowanie aktualizacji KB4560960.
    Przy okazji na jakiś miesiąc wyłączyłam ściąganie aktualizacji, mam nadzieję, że zrobią poprawkę do tego czasu.
  • #11 18756646
    Piter3040
    Poziom 25  
    Bo aktualizacja z końcówką 57 jest w build (2004) a aktualizacja z końcówką 60 w (1909)

U mnie też już drukuje:)

Zablokowałem aktualizacje na pewien czas. Zapewne zaraz Microsoft lub Brother wyda aktualizacje która naprawi ten problem. Musimy odczekać.
    Kiedyś miałem tak z kartą sound blaster audigy 4 po jednej z aktualizacji. Po dwóch tygodniach przyszła aktualizacja od Creativa ii naprawiła problem

Dodano po 59 [minuty]:

Myślę, że temat do zamknięcia,a wątek pomoże innym

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Brother J315W, która przestała drukować dokumenty mimo że skanuje i kopiuje poprawnie. Drukarka jest podłączona przez Wi-Fi, a oba komputery widzą ją jako aktywną. Po zresetowaniu komputerów i routera oraz ponownym wprowadzeniu hasła Wi-Fi, drukarka wydrukowała stronę testową, ale nie drukuje z komputerów. Użytkownik sprawdził właściwości drukarki i zainstalował pełny pakiet sterowników, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, aby sprawdzić ustawienia domyślnej drukarki oraz zwrócili uwagę na możliwe problemy związane z ostatnimi aktualizacjami systemu Windows, które mogły wpłynąć na funkcjonalność drukarki. Po wymianie dysku na starszy system, drukarka zaczęła działać, co sugeruje, że aktualizacje mogły być przyczyną problemu. Użytkownicy zalecili odinstalowanie aktualizacji KB4560960, która blokuje drukowanie w niektórych wersjach systemu Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA