logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy problemy z Internetem to moja wina czy dostawcy? Router: HUAWEI HS8145V.

AndzioK 13 Cze 2020 13:36 978 4
REKLAMA
  • #1 18756669
    AndzioK
    Poziom 4  
    Ocena: 24
    Witam, od wielu miesięcy walczę z swoim dostawca internetu, lecz ostatnio problem z internetem jest coraz gorszy.

Posiadam płytę Płyta główna - MSI Z370-A PRO
    Internet Światłowód 250/25
    Router od dostawcy HUAWEI HS8145V TERMINAL

Gdy robię SpeedTest jest 250/25
    Problem występuję, podczas ładowania się filmików na youtubie oraz w grach (ping nie skacze, ale są packet lossy)

Napisałem do dostawcy, dostawca pierwsze zapytał "czy wykorzystuję pełna przepustowość łącza czy nie robi tego złośliwe oprogramowanie"
    odpisałem że Windows Defender jest włączony, Malwarebytes też jest włączony, skanuje raz w tygodniu adwcleaner wiec żadnego złośliwego oprogramowania nie ma i dodałem że streamuje przez OBS.

Pytałem, czy posiadam jakieś limity na łączu na wysyłanie i pobieranie, odpisali że nie.

Na następny dzień odpisali mi, Dla porównania w zeszłym miesiącu pobrano 470 GB danych a wysłano 320. GB Uruchamiam Panu od dzisiaj do 9 czerwca wyższą przepustowość celem sprawdzenia czy łącze wysyłania ( 25 Mbit ) jest wystarczające na pana potrzeby. Mimo wysokiego transferu pobierania, jeżeli z jakiegoś powodu Pana przepustowość wysyłania jest wykorzystywana w pełni, może to prowadzić do "zatkania" łącza. i może to znacznie ograniczyć możliwości Pana internetu. Zanim Pana urządzenia pobiorą jakąś stronę www to komputer wysyła zapytanie do serwerów - kiedy jakiś program wykorzystuje znacznie prędkość wysyłania , mogą się zdarzyć opóźnienia w wysyłaniu zapytań, a co za tym idzie w ładowaniu się stron oraz korzystaniu z programów wykorzystujących połączenie internetowe. Proszę potestować i sprawdzić czy widać poprawę w działaniu.

Testowałem przez chyba tydzień i odpisałem że nie ma żadnej poprawy i odpisali:

10 czerwca została przywrócona prędkość 250/25 - ma Pan zapchane wyjście internetu. Tłumaczyłem to Panu wcześniej. Po naszej stronie nie widzimy problemu. Zgłoszenie zamykam.

Co mam w takiej sytuacji zrobić, czy to jest moja wina czy dostawcy??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18756773
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5486
    AndzioK napisał:
    250/25

AndzioK napisał:
    ma Pan zapchane wyjście internetu.

I ma zapewne operator rację.
    Prędkość internetu jest podawana w Mb (megabity), realny transfer w MB (megabajty).
    Zatem 250Mb prędkości pobierania, to około 32MB realnego transferu.
    A 25Mb prędkości wysyłania to zaledwie około 3,2MB realnego transferu.
    Taka prędkość strumieniowania na wysyłaniu wystarczy tylko do strumienia HD i to pod warunkiem, że nikt więcej, ani nic więcej nie korzysta z internetu (a trzeba pamiętać, że trochę tej transmisji idzie też na ruch techniczny, odpytanie serwerów DNS, serwera DHCP itd, itd)
    AndzioK napisał:
    Co mam w takiej sytuacji zrobić,

Ograniczyć ruch sieciowy, w jednej chwili robić tylko jedną rzecz w sieci, nie pobierać i nie wysyłać jednocześnie, poblokować updaty automatyczne gier, programów, zastosować w routerze QoS i przydzielić przepustowość na danego hosta, wyłączyć wszystkie komunikatory, odłączyć komórki od sieci itd, itd
    Inne rozwiązanie, to zwiększyć prędkość internetu bo za tym idzie też wyższy upload.
    Operatorzy najczęściej stosują algorytm, że wysyłanie to 10% pobierania, czyli: 300/30, 500/50, 1000/100.
  • REKLAMA
  • #3 18756811
    AndzioK
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    AndzioK napisał:
    250/25

AndzioK napisał:
    ma Pan zapchane wyjście internetu.

I ma zapewne operator rację.
    Prędkość internetu jest podawana w Mb (megabity), realny transfer w MB (megabajty).
    Zatem 250Mb prędkości pobierania, to około 32MB realnego transferu.
    A 25Mb prędkości wysyłania to zaledwie około 3,2MB realnego transferu.
    Taka prędkość strumieniowania na wysyłaniu wystarczy tylko do strumienia HD i to pod warunkiem, że nikt więcej, ani nic więcej nie korzysta z internetu (a trzeba pamiętać, że trochę tej transmisji idzie też na ruch techniczny, odpytanie serwerów DNS, serwera DHCP itd, itd)
    AndzioK napisał:
    Co mam w takiej sytuacji zrobić,

Ograniczyć ruch sieciowy, w jednej chwili robić tylko jedną rzecz w sieci, nie pobierać i nie wysyłać jednocześnie, poblokować updaty automatyczne gier, programów, zastosować w routerze QoS i przydzielić przepustowość na danego hosta, wyłączyć wszystkie komunikatory, odłączyć komórki od sieci itd, itd
    Inne rozwiązanie, to zwiększyć prędkość internetu bo za tym idzie też wyższy upload.
    Operatorzy najczęściej stosują algorytm, że wysyłanie to 10% pobierania, czyli: 300/30, 500/50, 1000/100.

Ustawiłem teraz rozdzielczość na stream 1600x900 60fps I 5500 BITRATE i będę testować
    A jak jest wkoncu z tym zewnętrznym adresem ip, warto czy nie ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18757193
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5486
    AndzioK napisał:
    A jak jest wkoncu z tym zewnętrznym adresem ip, warto czy nie ?

Zawsze warto.
    Chcesz na swoim komputerze zrobić serwer z grą - potrzebny zewnętrzny publiczny IP.
    Chcesz przekierować porty - potrzebny zewnętrzny publiczny IP.
    Masz kamerę i chcesz się do niej łączyć bezpośrednio a nie przez p2p gdzie właściciel p2p widzi obraz z Twojej kamery - potrzebny zewnętrzny publiczny IP itd
  • #5 19109433
    AndzioK
    Poziom 4  
    Operator naprawił łacze
REKLAMA