Volkswagen Transporter T4 2002r.
2,5 Tdi 102KM oznaczenie AUF (odmiana ACV dla automatycznej skrzyni biegów)
Witam. Mam problem.
Objawy:
Silnik kopci na szaro / biało / błękitno. Dzieje się to podczas jazdy pod górkę, podczas wciśnięcia mocno pedału przyspieszenia z jałowych obrotów, i czasem podczas parkowania (Drive, Reverse na automacie - zwiększone obciążenie na jałowych). Czasem w lusterku widać za autem niebiesko, czasem szaro. Z jałowych jak się depnie to bardziej biało-błękitno.
Co zrobiłem :
1. Ustawienie kompletne rozrządu na blokady. Nic nie wymieniałem bo rozrząd ma realne 30tyś km i wszystko wygląda bardzo dobrze. Wał na zero. Obydwa koła z wałka rozrządu zbite. Wałek rozrządu na blokadę. Pompa na czujnik zegarowy 0,55mm. Po uruchomieniu i nagrzaniu kąt przyspieszony poza skalą - na wykresie 92 zamiast 52. Kąt opóźniony do prawidłowego wykresu (wtedy na zegarze 0,30mm). Kąt mocno skacze na wykresie.
2. Czyszczenie w układu paliwowego Liqui Moly 2666 bezpośrednio do pompy aż wypalił całe
Obserwacje :
-nie dymi nic z korka wlewu oleju (jest lekkie podciśnienie)
-nie wiadomo czy bierze olej (10w40) bo krótko jeżdżony
-nic nie ubywa płynu chłodniczego, ładny, czysty
-turbo ładuje 0.8-0.9
-skacze pasek osprzętu
-moc ma
-na ucho chodzi ładnie
-skacze kąt wtrysku
Załączam filmik z przeglądem VAG-a oraz pracą silnika :
https://youtu.be/Z3s2uJ3i2m8
2,5 Tdi 102KM oznaczenie AUF (odmiana ACV dla automatycznej skrzyni biegów)
Witam. Mam problem.
Objawy:
Silnik kopci na szaro / biało / błękitno. Dzieje się to podczas jazdy pod górkę, podczas wciśnięcia mocno pedału przyspieszenia z jałowych obrotów, i czasem podczas parkowania (Drive, Reverse na automacie - zwiększone obciążenie na jałowych). Czasem w lusterku widać za autem niebiesko, czasem szaro. Z jałowych jak się depnie to bardziej biało-błękitno.
Co zrobiłem :
1. Ustawienie kompletne rozrządu na blokady. Nic nie wymieniałem bo rozrząd ma realne 30tyś km i wszystko wygląda bardzo dobrze. Wał na zero. Obydwa koła z wałka rozrządu zbite. Wałek rozrządu na blokadę. Pompa na czujnik zegarowy 0,55mm. Po uruchomieniu i nagrzaniu kąt przyspieszony poza skalą - na wykresie 92 zamiast 52. Kąt opóźniony do prawidłowego wykresu (wtedy na zegarze 0,30mm). Kąt mocno skacze na wykresie.
2. Czyszczenie w układu paliwowego Liqui Moly 2666 bezpośrednio do pompy aż wypalił całe
Obserwacje :
-nie dymi nic z korka wlewu oleju (jest lekkie podciśnienie)
-nie wiadomo czy bierze olej (10w40) bo krótko jeżdżony
-nic nie ubywa płynu chłodniczego, ładny, czysty
-turbo ładuje 0.8-0.9
-skacze pasek osprzętu
-moc ma
-na ucho chodzi ładnie
-skacze kąt wtrysku
Załączam filmik z przeglądem VAG-a oraz pracą silnika :
https://youtu.be/Z3s2uJ3i2m8