logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vitopend 100- ciepłe grzejniki mimo ustawienia grzania tylko wody użytkowej.

PiotrPlanetarium 19 Cze 2020 09:42 6198 9
REKLAMA
  • #1 18768415
    PiotrPlanetarium
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam i proszę o pomoc.

W instalacji mam zainstalowany kocioł Vitopend 100 WHE0.

ustawiłem pokrętło w pozycji grzania wody użytkowej
    a grzejniki są gorące. Nawet ustawienie temperatury grzejników na minimum nic nie daje. Mam wrażenie że mają taka samą temperaturę jak w.u. ???
    Gdzie mam szukać błędu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18768607
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3259
    zaciął sie prawdopodobnie zawór przełączający prace kotła z grzejników na zasobnik w.u jeśli poprzedniego lata dzialalo, jesli kociol nowy i grzal dopiero 1 zime a teraz 1 lato to zly montaż zaworu.
  • REKLAMA
  • #3 18768633
    PiotrPlanetarium
    Poziom 7  
    78db78 napisał:
    zaciął sie prawdopodobnie zawór przełączający prace kotła z grzejników na zasobnik w.u jeśli poprzedniego lata dzialalo, jesli kociol nowy i grzal dopiero 1 zime a teraz 1 lato to zly montaż zaworu.

Czy to ten elektrozawór który znajduje się we wspólnej obudowie z pompą?

Kocioł ma już swoje lata. ostatnio wymieniałem w nim wymiennik ciepła ale do pompy i zaworów się nie dotykałem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18768699
    PiotrPlanetarium
    Poziom 7  
    Zasobnik wisi obok kotła
  • #7 18768750
    PiotrPlanetarium
    Poziom 7  
    78db78 napisał:
    czyli trzeba szukac zawór albo silownik na rurkach wychodzących do zasobnika, były 2 wersje z silownikiem cewka albo z silniczkiem.

jedyny zawór to ten poniżej pompy
  • #9 18768815
    PiotrPlanetarium
    Poziom 7  
    78db78 napisał:
    jesli jest napiecie w ktorej z pozycji grzania zima- lato to sie zacial zawór, jesli nie to brak sterowania.

Dzięki,
    To powinienem bez problemu sprawdzić. Choć od razu podejrzewam zacięcie zaworu. Po spuszczeniu wody przy wymianie wymiennika wnętrze było bardzo brudne i przez kilka dni leciała "żółta" ciepła woda.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem Vitopend 100 WHE0, który mimo ustawienia na grzanie tylko wody użytkowej, powoduje, że grzejniki są gorące. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak zacięcie zaworu przełączającego pracę kotła z grzejników na zasobnik wody użytkowej. Użytkownik podejrzewa, że zawór mógł się zaciąć, zwłaszcza po wymianie wymiennika ciepła, co mogło spowodować zanieczyszczenie. Wskazówki dotyczą również sprawdzenia napięcia w zaworze oraz stanu silnika lub siłownika na rurkach wychodzących do zasobnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA