logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] - żółty odcień kolorów kablem vga, RGB na YCbCr

Littlespy 24 Cze 2020 14:47 1593 3
REKLAMA
  • #1 18779866
    Littlespy
    Poziom 6  
    Dzień dobry, kupiłem dzisiaj przejściówkę z hdmi na vga jednostronną bo chciałem podłączyć stary monitor do kompa i mieć 2 no bo tak sie lepiej pracuje, ale mam mały problem otóż wszystko jest strasznie żółte, bawiłem się w ustawieniach kolorów karty i nic. Potem podłączyłem xboxa 360 żeby sprawdzić czy nadal problem występuje, i tak było, ale po zmianie formatu kolorów z RGB na YCbCr709 czy 601 problem minął. Żeby zobaczyć czy to nie jakiś problem z monitorem to podłączyłem do mojego normalnego (on ma kilka wejść między innymi vga i hdmi) (tą przejściówką do vga) i było to samo, czyli problem albo z przejściówką albo z kablem, albo coś nie jest obsługiwane. Po zmianie zakresu kolorów problem mija i tu pojawia się moje pytanie, jak zmienić w komputerze ustawienia kolorów z RGB (bo takie jest na kompie) na YCbCr jeśli wgl sie da. W nvidia control panel nic nie ma o tym, w ustawieniach windowsa też (mam 10). Przepraszam jeśli wybrałem zły dział ale wydaje mi się on adekwatny.
    Karte mam gtx 1070, modeli monitorów wsm chyba nie musze pisać bo raczej nie problem z nimi samymi tylko z formatem kolorów, ale i tak ten dział wydaje mi się adekwatny. Jak coś to prosze pisać.

Dodano po 10 [minuty]:

A i zapomniałem dodać, z kablem wszystko w porządku bo jak się podłączy nim np laptopa do monitora to kolory nie są żółte, czyli to wina przejściówki ale dałem za nią 30zł i ma też wyjście na dźwięk więc jeśli uda mi sie to przestawić to wszystko będzie ok.
  • REKLAMA
  • #2 18779895
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 453
    Może się pin od koloru niebieskiego we wtyczce D-sub wsunął do środka. Jak jest trochę krótszy to może w jednym gnieździe stykać, a w innym nie.
    - żółty odcień kolorów kablem vga, RGB na YCbCr
  • REKLAMA
  • #3 18779916
    Littlespy
    Poziom 6  
    Nie, nie widać żadnego uszkodzenia i tak jak napisałem wyżej po podłączeniu np laptopa z fabrycznym portem vga bez przejściówek to obraz jest normalny, czyli raczej coś z przejściówką, i trochę źle to sprecyzowałem, obraz nie jest całkowicie żółty jak by tego pinu nie było, ale bardziej jak np obudowy starych pc pożółkły- a bawiąc sie ustawieniami kolorów nie moge tego zmienić.

Dodano po 37 [minuty]:

Właśnie znalazłem te opcję w panelu nvidii, w nowszych aktualizacjach przełożyli ją poprostu gdzieś indziej ale teraz mam taki problem: jak chce zmienić ten format i klikam zastosuj wszystko się zmienia, widze na monitorze że obraz nie jest już żółty, ale po ułamku sekundy wszystko się cofa a panel nvidii się crashuje, w tym momencie przeniósłbym ten temat do komputery serwis bo to już problem z PC.
  • #4 18780052
    Littlespy
    Poziom 6  
    Nie, nie widać żadnego uszkodzenia i tak jak napisałem wyżej po podłączeniu np laptopa z fabrycznym portem vga bez przejściówek to obraz jest normalny, czyli raczej coś z przejściówką, i trochę źle to sprecyzowałem, obraz nie jest całkowicie żółty jak by tego pinu nie było, ale bardziej jak np obudowy starych pc pożółkły- a bawiąc sie ustawieniami kolorów nie moge tego zmienić.

Dodano po 37 [minuty]:

Właśnie znalazłem te opcję w panelu nvidii, w nowszych aktualizacjach przełożyli ją poprostu gdzieś indziej ale teraz mam taki problem: jak chce zmienić ten format i klikam zastosuj wszystko się zmienia, widze na monitorze że obraz nie jest już żółty, ale po ułamku sekundy wszystko się cofa a panel nvidii się crashuje, w tym momencie przeniósłbym ten temat do komputery serwis bo to już problem z PC.

Dodano po 30 [minuty]:

W rezultacie zaaktualizowałem sterowniki karty, przestało crashować, ustawienia się zmieniły, nic nie jest żółte, problem rozwiązany.
REKLAMA