logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung NP-310E5C-U01PL obraz z loga biosu wyświetla się w systemie

Savo 25 Cze 2020 22:29 576 5
REKLAMA
  • #1 18782992
    Savo
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Problem polega na wyświetleniu tła z loga biosu w zainstalowanym już systemie. Laptop po wymianie zbitej matrycy zarówno jak na nowej tak i na starej ten sam efekt. Płyta główna SCALA3 15CRV ( 64BIT) REV. 1.0 . Z początku był problem z uruchomieniem po włączeniu restartował się w kółko po kilku sekundach. Próby resetu bios nie dawały efektu, w końcu udało się zainstalować system z płyty. zainstalowałem sterowniki i zaktualizowałem bios do najnowszej wersji dalej bez zmian. Pytanie czy mógł ulec uszkodzeniu sam chip bios ? wszystko działa normalnie poza tym dziwnym efektem. Zamówiłem już nowy chip WINBOND 25Q64BVSIG z zaprogramowanym biosem podobno działającym (BIOS_P02RAP). Czy ktoś się spotkał z takim problemem ? chip dotrze za kilka dni lecz szukam rady jeżeli to nie to , to gdzie mógłbym szukać dalej usterki. Z góry dzięki za każda sugestie. Samsung NP-310E5C-U01PL obraz z loga biosu wyświetla się w systemie

Dodaje fotki podczas uruchamiania systemu do porównania : Samsung NP-310E5C-U01PL obraz z loga biosu wyświetla się w systemie
    Samsung NP-310E5C-U01PL obraz z loga biosu wyświetla się w systemie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18783136
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Logo się wyświetla przy uruchamianiu systemu? Jeśli to Windows 10 to nie jest pierwszy laptop, który tak ma i nie wiem czy to w ogóle jest usterka.
    EDIT > chodzi o tło, teraz doczytałem. Pytanie, czy to jest tło bo jak dla mnie to wygląda jak wilgoć pod matrycą.
  • REKLAMA
  • #3 18783175
    Savo
    Poziom 10  
    I wszystko jasne ... niepotrzebnie zamówiony chip. Choć sprzedawca zapewniał że sprawna. Pytanie czy jest opcja rozbiórki wymycia czy wysuszenia matrycy czy szrot ? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18783199
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1130
    Mycie warstw refleksyjnych jest praktycznie niewykonalne.
    Lepiej je po prostu wymienić. Np z jakiejś rozbitej matrycy tego rozmiaru.
    Samą szklaną taflę LCD można umyć dokładnie.

Rozbiórka ekranu to precyzyjna robota. Łatwo coś uszkodzić
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18783292
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6894
    Przecież gołym okiem widać ,że ta "nowa" matryca to trup.

BNapisz jaka była stra , i nazwę tej "nowej" z zakupu(gdzie?)
    * znany portal aukcyjny czy (olx.)
  • #6 18784637
    Savo
    Poziom 10  
    Matryca jednak zawilgocona , po podłożeniu innej wszystko gra temat zamknięty. Dzęki za pomoc
REKLAMA