logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór przekroju kabla dla linii napowietrznej 110 kV

czarek3432 30 Cze 2020 15:33 1875 5
REKLAMA
  • #1 18791585
    czarek3432
    Poziom 10  
    Witajcie,

Czy polecilibyście mi jakąś książkę, ewentualnie inne materiały, w których wyjaśnione zostało jak przeprowadzać obliczenia elektryczne w celu doboru przekroju kabla dla linii napowietrznej 110 kV.

Pracuję nad projektem na uczelnie, którego tematem jest zaprojektowanie krótkiego odcinka linii napowietrznej 110 kV. Muszę dobrać przewód, konstrukcje wsporcze oraz izolatory. Same obliczenia mechaniczne nie sprawiają mi większych trudności, jednak stoję na samym początku projektu, w którym muszę dobrać przekrój przewodu dla mojego odcinka.

Mam w ręku pracę, w której zawarte są pewne obliczenia. Jednak przedmiotem pracy jest linia kablowa. Zastanawiam się czy obliczane warunki dla linii kablowej odnoszą się również do linii napowietrznej.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18791771
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 100
    Witam,

Linie kablowe a napowietrzene to są dwie różne sprawy. Po pierwsze i to bardzo zasadnicze to obciążalność długotrwała dwóch różnych linii oraz fakt że linie napowietrzne pracują mechanicznie i nie mają tak dobrego odprowadzania energii cieplnej jak w przypadku kabla ziemnego. A także że linie napowietrzne wraz ze wzrostem temperatury się wydłużają i zmniejsza się prześwit względem podłoża. Tak więc temat jest bardziej złożony w przypadku linii napowietrznych niż kablowych.
  • REKLAMA
  • #3 18792066
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 416
    W tym znajdziesz opis projektowania sieci: Kinsner K., Serwin A., Sobierajski M., Wilczyński A.: Sieci elektroenergetyczne, Wydawnictwo Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 1993.
  • REKLAMA
  • #4 18793959
    czarek3432
    Poziom 10  
    Inkwizycja napisał:
    W tym znajdziesz opis projektowania sieci: Kinsner K., Serwin A., Sobierajski M., Wilczyński A.: Sieci elektroenergetyczne, Wydawnictwo Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 1993.

Witaj,

A czy jesteś pewien, że w tej książce dostanę opis doboru kabla dla linii napowietrznej? Do najbliższej biblioteki, w której mogę dostać tę książkę mam 160 km...
  • REKLAMA
  • #5 18816059
    Kofi2019
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witaj
    Jeżeli problem polega na obliczeniu obciążalności linii kablowej 110 kV to proponuję: "Wytyczne projektowania linii kablowych 110 kV" autorzy: Janusz Jakubowski, Andrzej Cichy, Aleksandra Rakowska, wydawnictwo Polskie Towarzystwo Przesyłu i Rozdziału Energii Elektrycznej, 2019 rok. Rozdział 6.
    Książka dostępna jest chyba tylko w sprzedaży PTPiREE, najlepiej napisać maila: ptpiree(_at_)ptpiree.pl i spytać czy mają.
  • #6 18952375
    czarek3432
    Poziom 10  
    Dziękuje wszystkim zaangażowanym w temat.

Projekt zdany, wszystko zakończyło się pomyślnie.

Dziękuje za pomoc oraz życzę powodzenia :)
REKLAMA