logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczy ktoś wartość skuteczną przebiegu prostokątnego ?

elektrokiler 07 Paź 2005 14:21 27062 11
REKLAMA
  • #1 1880103
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Pytanie jak wyżej. Amplituda Um=2 V, okres T=2 s, wypełnienie 50%.
  • REKLAMA
  • #2 1880130
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    calka od ) do T UM/T dt == 1V
  • REKLAMA
  • #3 1880144
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Jesteś pewien? Wzór na wartość skuteczną dowolnego przebiegu okresowego wygląda troche inaczej.
  • Pomocny post
    #4 1880578
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3436
    Witam
    Kolega Filip obliczył dobrze.....ale wartość średnią napięcia.
    Z definicji wartości skutecznej wynika że napięcie to (prostokąt o wypełnieniu 50%) musi wydzielić tyle samo ciepła co napięcie stałe w tym samym okresie (trochę zamieszałem, ale dam poniżej rysunek który wszystko wyjaśni). Czyli P=U*I, I=U/R to daje P=U^2/R, a wytworzone ciepło to energia czyli mnożymy moc przez czas, czyli w naszym przypadku 2 sekundy. To było dla prądu stałego.

Teraz liczymy dla prostokąta o wypełnieniu 50 %, czyli przez jedną sekundę przebieg możemy przyjąć jako napięcie stałe o wartości 2 V.
    Energia cieplna wytworzona w obu przypadkach musi być sobie równa, a więc (U^2/R)*2sekundy = (u^2/R)*1sekunda (w drugiej sekundzie jest zero więc nie uwzględniamy). Teraz proste zależności matematyczne i otrzymujemy wzór U=u/2^0,5 czyli wartość skuteczna przebiegu prostokątnego o wypełnieniu 50 % i amplitudzie 2 V wynosi 1,41 V.

lub

U=((1/T)*całka od 0 do T z u^2 po dt)^0,5 (dla bardziej zaawansowanych).

Wartość średnią prądu wiążemy z ilością przepływającego ładunku, czyli z polem powierzchni w danym okresie.
    Wartość skuteczną wiążemy z ciepłem wytworzonym w danym okresie.

Pozdrawiam (fajnie jakbym znów chodził do szkoły)
    Załączniki:
    • Obliczy ktoś wartość skuteczną przebiegu prostokątnego ? wartość skuteczna.jpg (15.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1881187
    octanq
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Po mojemu z matematyki, wartość skuteczna to średnia z wartości bezwzględnej funkcji** (wszystkie wartości ujemne zamieniam na dodatnie), czyli w tym przypadku w układzie osi U[V]-t[s]:

od t=0 do t=1s: U jest stałe i wynosi 2V (U=Um=2V),
    od t=1s do t=2s: U=0, ***

wszystkie wartości ujemne zamieniam na dodatnie (pozostaje bez zm.)

i teraz liczę średnią normalnie czyli w tym przypadku średnia będzie równa 1V, bo przez pierwszą sekundę było 2V, a przez drugą: 0V.

** ta def. jest równoznaczna z tym wzorem, który podał Pan Aleksander_01 (najpierw do kwadratu, a pózniej pierwiastek - zostają wartości dodatnie);
    *** nie jestem pewny, czy tak wygląda ten przebieg, ale podaję zasadę (czy nie chodzi o prąd przemienny?);
    -
  • #6 1881333
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 887
    A ja cały czas myślałem że wartość skuteczna symetrycznego przebiegu prostokątnego o wypełnianiu 50% równa się jego amplitudzie czyli 2V
    Załączniki:
    • RMS.doc (43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1881374
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Witam
    Jony czytałem Twoje wcześniejsze posty i wydajesz się być rozsądnym facetem, a tu taki post. Chyba nie przemyślałeś tego co piszesz, przecież nie chodzi tu o przebieg symetryczny (wtedy owszem, wartość skuteczna równa jest wartości max czyli w naszym przypadku 2 V). Przypatrz się uważnie w swój załącznik (ostatnia pozycja - przebieg prostokątny).
    Chciałbym wierzyć że poprostu pomyliłeś się, co każdemu się zdarza.
    Twoje wcześniejsze posty dowodzą że dysponujesz należytą wiedzą (a tu taka gafa).
    Pozdrawiam
  • #8 1881428
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 887
    Tak Aleksander_01masz całkowicie racie mój błąd:cry: sorry. Wartosc skuteczna wynosi1.41
  • #9 1885804
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Nie wyraziłem sie zbyt jasno ale kolega Aleksander_01 zrozumiał o jaki przebieg chodzi (niesymetryczny). Zanim napisałem ten post liczyłem z wzoru (całka przez okres pod pierwiastkiem), który podał też kolega Aleksander_01 ale jakoś wychodzi mi inny wynik. Mógłbyś po kolei pokazać co i jak ?
  • Pomocny post
    #10 1885885
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Domyśliłem się, bo gdyby chodziło o symetryczny to by nie było problemu.
    Wzór znasz, to podstawiamy : za T podstawiamy 2 ponieważ okres trwa 2 sekundy, całkę piszemy od zera do T/2 (czyli jedna sekunda, tylka ta część przebiegu nas obchodzi), następnie jest u^2 więc za u wstawiamy 2 ponieważ amplituda jest 2 V. I liczymy. I wychodzi 2^0,5.

Wzór sam możesz sobie stworzyć, musisz tylko znać zasadę którą opisałem we wcześniejszym poście . W Twoim przypadku będzie : PT=pT, ((U^2)/R)T=((u^2)/R)T/2 i z tego równania wychodzi ta całka.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 1890634
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Wielkie dzięki kolego Aleksander_01. Z matematyki nie jestem zbyt dobry i tu dało to o sobie znać...
  • #12 17245805
    ryszard1955
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Reasumując:

Usk=Pierwiastek(dT/T)*Umax gdzie dT/T jest wypełnieniem impulsu, Umax amplitudą

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy obliczenia wartości skutecznej przebiegu prostokątnego o amplitudzie 2 V, okresie 2 s i wypełnieniu 50%. Wartość skuteczna (RMS) różni się od wartości średniej napięcia. Wartość średnia dla tego przebiegu wynosi 1 V, natomiast wartość skuteczna oblicza się na podstawie definicji mocy wydzielanej na rezystorze, czyli energii cieplnej równej tej, jaką wytworzyłoby napięcie stałe o wartości skutecznej. Wzór na wartość skuteczną przebiegu prostokątnego o wypełnieniu dT/T i amplitudzie Umax to Usk = Umax * √(dT/T). Dla podanych parametrów wartość skuteczna wynosi około 1,41 V. Obliczenia opierają się na całkowaniu kwadratu napięcia w czasie trwania okresu i wyciąganiu pierwiastka z wartości średniej. Przebieg nie jest symetryczny, co wpływa na wynik. W dyskusji podkreślono różnicę między wartością średnią a skuteczną oraz poprawiono błędne założenia dotyczące przebiegu symetrycznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA