logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diagnozowanie urządzeń z mikroprocesorami bez rozlutowywania

Kruki123 24 Lip 2020 10:19 576 17
  • #1 18834973
    Kruki123
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam Panowie
    Mogę liczyć na jakieś rady odnośnie diagnozowania urządzeń opartych na mikroprocesorach typu zasilacz impulsowy, moduły sterowania podzespołami w samochodzie. Czy jest jakiś sposób żeby poza takim wzrokowym spojrzeniem jakoś to sprawdzić bez rozlutowywania całego układu?
  • #2 18834987
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1054
    Temat bardzo rozległy, jeśli chodzi o moduły samochodowe, to często warto poświęcić trochę czasu w Internecie na poszukiwanie konkretów (czyli numery danego modułu + objawy), czasem da się znaleźć nawet informację który konkretnie element jest do przelutowania.

A w zasilaczach najlepiej zacząć od sprawdzenia elektrolitów a w następnej kolejności półprzewodników mocy.
  • #3 18835011
    Kruki123
    Poziom 8  
    Ok dzięki za odpowiedź
    Nie wiem czy to prawda ale słyszałem że układy oparte o mikroprocesor często są nienaprawialne ,ponieważ dochodzi do uszkodzenia procesora czy to prawda ?
  • #4 18835025
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 89
    Kolego, do diagnozy urządzeń które wymieniłeś potrzebna jest dość spora wiedza i pomocny jest też odpowiedni do tego sprzęt. Sprawdzenie zasilaczy impulsowych czy mikrokontrolerów to troszkę wyższa szkoła jazdy a po treści pytania i w jaki sposób je zadałeś wynika że nie posiadasz nawet podstaw wiedzy elektronicznej. Nie obraz się, ale daj sobie z tym spokój do czasu aż nauczysz się podstaw bo w tym momencie to tylko możesz zrobić sobie krzywdę a komuś kłopoty.
  • #5 18835046
    elektryku5
    Poziom 39  
    Kruki123 napisał:
    słyszałem że układy oparte o mikroprocesor często są nienaprawialne

To jeszcze niczego nie skreśla, awarie z fizycznym uszkodzeniem mikroprocesorów zdarzają się, ale niezbyt często, z reguły to prozaiczne awarie elementów dookoła, które nieraz są dość trudne do zlokalizowania.
  • #6 18835062
    Hawajek
    Poziom 24  
    W zasadzie wszystko jest naprawiane, zaporowe są tylko koszty :-) Z mojego własnego doświadczenia wynika że mechaniczne uszkodzenia są niezwykle rzadkie, najczęściej uszkodzeniu ulegają elementy wykonawcze, przekaźniki, triaki, tranzystory itp. No i wszędobylskie elektrolity które tracą pojemność :-)
  • #7 18835066
    Kruki123
    Poziom 8  
    Ok dzięki za wyrozumialosc, chciałbym się nauczyć diagnozować takie awarie oraz umieć programować odczytywać pamięci z układów głównie z modułów w samochodzie czy możesz mi polecicic jakieś książki lub powiedzieć od czego zacząć naukę .Jeśli chodzi o elektronikę ogólna czy są takie urządzenia których budowa układu uniemożliwia odczyt z nich oprogramowania?
  • #8 18835079
    Hawajek
    Poziom 24  
    Oczywiście wielu jeżeli nie większość producentów uniemożliwia odczyt oprogramowania se swoich sterowników, jednak jeżeli będziesz dostatecznie dobry to będziesz umiał sam sobie napisać program który potrzebujesz :-) Na początek może zainteresuj się jakąś platformą edukacyjną w stylu Arduino to da Ci jakieś podstawy i orientację w temacie jak to może działać ;)
  • #9 18835094
    Kruki123
    Poziom 8  
    o a jeśli chodzi o programatory, programy do odczytu wsadu oraz wgrania nowego , na jakiej podstawie moge okreslic jaki programator potrzebuje do danej pamieci? Czy jestem wstanie okreslic ze dany układ jest zabezpieczony i nie odczytam zawartosci ?
  • #10 18835103
    elektryku5
    Poziom 39  
    Kruki123 napisał:
    Ok dzięki za wyrozumialosc, chciałbym się nauczyć diagnozować takie awarie oraz umieć programować odczytywać pamięci z układów głównie z modułów w samochodzie czy możesz mi polecicic jakieś książki lub powiedzieć od czego zacząć naukę .Jeśli chodzi o elektronikę ogólna czy są takie urządzenia których budowa układu uniemożliwia odczyt z nich oprogramowania?

Większość napraw przeprowadzisz bez jakiegoś większego programowania, czasem może zajść konieczność zakodowania jakiegoś modułu po wymianie na nowy (czyli tu interfejs, często pod konkretną markę), więcej zabawy jest jakbyś chciał iść w robienie zegarów, immo, podobnych cudów, wtedy to już programatory, bazy wsadów, też zrobią się z tego koszta.

Kruki123 napisał:
    o a jeśli chodzi o programatory, programy do odczytu wsadu oraz wgrania nowego , na jakiej podstawie moge okreslic jaki programator potrzebuje do danej pamieci? Czy jestem wstanie okreslic ze dany układ jest zabezpieczony i nie odczytam zawartosci ?

Spektrum stosowanych układów jest na tyle duże, że potrzeba konkretnego arsenału programatorów, na początek jakiś Willem i stary komputer z portem LPT, jakieś zabytki tym porobisz.
  • #11 18835126
    Hawajek
    Poziom 24  
    Kruki123 napisał:

Kolego, Ty chyba masz jakiś konkretny problem do rozwiązania że tak bardzo interesuje Cię odczyt tych eepromów :)
  • #12 18835137
    Kruki123
    Poziom 8  
    Ok a na jakiej podstawie dobiera się programator do danego układu ? Czy trzeba sugerować się rodzajem kości pamięci flash ? Bo rozumiem że tam umiejscowiony jest wsad który chcielibyśmy odczytać i np sklonować .Dobrze rozumiem?
  • #13 18835264
    Hawajek
    Poziom 24  
    Kruki123 napisał:
    Ok a na jakiej podstawie dobiera się programator do danego układu ? Czy trzeba sugerować się rodzajem kości pamięci flash ? Bo rozumiem że tam umiejscowiony jest wsad który chcielibyśmy odczytać i np sklonować .Dobrze rozumiem?

Programator dobiera się do układu, tylko musisz wiedzieć że niektóre są programowalne tylko jednokrotnie więc musisz wgrać w podstawce i wlutowac :-)
  • #14 18835270
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6111
    Hawajek napisał:
    Czy trzeba sugerować się rodzajem kości pamięci flash ?
    Pamięci są dosyć podobne do siebie, każdy uniwersalny programator obsługuje olbrzymią ilość różnych pamięci, pamięci wbudowane w mikrokontrolery to trochę trudniejsza sprawa każdy producent mikrokontrolera ma swoje sposoby progamowania, mikrokontrolery mają zabezpieczenia przed odczytem wewnętrznej pamięci które producent urządzenia może włączyć i zazwyczaj to robi, kiedy mikrokontroler pracuje z zewnętrzna standardową pamięcią to nie ma żadnych zabezpieczeń przed odczytem pamięci bo niby jak, może być szyfrowanie.

Niektóre układy da się programować w systemie, inne wymagają wylutowania i umieszczenia w podstawce programatora.

Dodano po 7 [minuty]:

Kruki123 napisał:
    Mogę liczyć na jakieś rady odnośnie diagnozowania urządzeń opartych na mikroprocesorach typu zasilacz impulsowy,
    Bardzo niewiele zasilaczy jest opartych na mikrokontrolerach. Może nie odróżniasz mikrokontrolera/mikroprocesora o innych układów scalonych?

Główny problem z urządzeniami opartymi na mikrokontrolerach jest taki że nie wiesz dokładnie co mikrokontroler robi wiec przy diagnozowaniu trudno ustalić czy to co obserwujesz na oscyloskopie to jest poprawne działanie, czy nie, czy urządzenie nie działa i jest to poprawne (bo nie dostało sygnału z czujnika) czy nie działa kiedy działać powinno. Ten problem pojawia sie też przy układach scalonych z utajnioną dokumentacją.

Drugi problem to sprawa programowania, możesz wymienić uszkodzony mikrokontroler, ale żeby urządzenie zaczęło działać musisz załadować program którego może się nie dać zdobyć.

Dodano po 2 [minuty]:

Kruki123 napisał:
    Czy jestem wstanie okreslic ze dany układ jest zabezpieczony i nie odczytam zawartosci ?
    Jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz, jak się nie uda a mikrokontroler nie jest uszkodzony, to jest zabezpieczony.

Hawajek napisał:
    Kolego, Ty chyba masz jakiś konkretny problem do rozwiązania że tak bardzo interesuje Cię odczyt tych eepromów :)
    Albo zapłacił za 5min pracy specjalisty i pomyślał ja też tak chcę :)

Hawajek napisał:
    jednak jeżeli będziesz dostatecznie dobry to będziesz umiał sam sobie napisać program który potrzebujesz
    Poza trywialnymi przypadkami jest to nie opłacalne, nie napiszesz programu do sterownika ECU, pralki, czy kotła gazowego i problem nie leży w kodowaniu, ale opracowaniu algorytmów pracy, jak urządzenie ma działać, jak reagować na czujniki, jakie wystawić sygnały na wyjściach, jakie ustawić parametry regulatorów.
    W automatyce przemysłowej zdarza się że ludzie piszą nowy program na starą maszynę w której padła bateria podtrzymująca pamięć programu, ale tu wydanie kilku tysięcy żeby przywrócić (prostą) maszynę do działania nie jest zaporową ceną.
  • #15 18835381
    Kruki123
    Poziom 8  
    Panowie widzę że wywiązała się zażarta dyskusja ,zadaje te pytania ponieważ elektronika interesuje się czysto hobbystycznie i wiele rzeczy mnie ciekawi ,niechce zachaczac tutaj o pisanie jakiś programów bardziej chodzi mi o wyciągnięcie programu z jednego układu i wgraniu go do drugiego głównie w elektronice samochodowej
  • #16 18835470
    Hawajek
    Poziom 24  
    Kruki123 napisał:
    Panowie widzę że wywiązała się zażarta dyskusja ,zadaje te pytania ponieważ elektronika interesuje się czysto hobbystycznie i wiele rzeczy mnie ciekawi ,niechce zachaczac tutaj o pisanie jakiś programów bardziej chodzi mi o wyciągnięcie programu z jednego układu i wgraniu go do drugiego głównie w elektronice samochodowej

Czyli krótko mówiąc chodzi Ci o podbieranie czyjejś własności intelektualnej i wykorzystywanie jej do zarobkowania :-) A co do wgrywania z jednego układu do drugiego to uważaj żebyś mrówce ucha od słonia nie wgrał :-)
  • #17 18835482
    Kruki123
    Poziom 8  
    Już pisałem że elektronika interesuje się czysto hobbystycznie i poprostu te zeczy mnie ciekawią ,i chciałbym to wykorzystywać we własnym zakresie nie w celu zarobku
  • #18 18835493
    Hawajek
    Poziom 24  
    No to napisz co konkretnie chcesz zgrać i do czego wgrać :-)
    Bo czysto teoretycznie to My tutaj możemy całe tomy prozy napisać :-) Jedni napiszą że się da inni że się nie da a wszyscy będą mieli rację.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat diagnozowania urządzeń opartych na mikroprocesorach, takich jak zasilacze impulsowe i moduły sterowania w samochodach, bez konieczności ich rozlutowywania. Uczestnicy podkreślili, że kluczowe jest posiadanie odpowiedniej wiedzy oraz sprzętu do diagnozy. Wskazano na znaczenie sprawdzenia elektrolitów i półprzewodników mocy w zasilaczach. Zauważono, że uszkodzenia mikroprocesorów są rzadkie, a częściej występują awarie elementów otaczających. Uczestnicy dyskusji sugerowali, aby początkujący zainteresowani elektroniką zaczęli od platform edukacyjnych, takich jak Arduino, oraz zwrócili uwagę na różnorodność programatorów potrzebnych do odczytu pamięci. Wskazano również na trudności związane z zabezpieczeniami w mikrokontrolerach, które mogą uniemożliwiać odczyt oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA