Hawajek napisał: Czy trzeba sugerować się rodzajem kości pamięci flash ?
Pamięci są dosyć podobne do siebie, każdy uniwersalny programator obsługuje olbrzymią ilość różnych pamięci, pamięci wbudowane w mikrokontrolery to trochę trudniejsza sprawa każdy producent mikrokontrolera ma swoje sposoby progamowania, mikrokontrolery mają zabezpieczenia przed odczytem wewnętrznej pamięci które producent urządzenia może włączyć i zazwyczaj to robi, kiedy mikrokontroler pracuje z zewnętrzna standardową pamięcią to nie ma żadnych zabezpieczeń przed odczytem pamięci bo niby jak, może być szyfrowanie.
Niektóre układy da się programować w systemie, inne wymagają wylutowania i umieszczenia w podstawce programatora.
Dodano po 7 [minuty]:
Kruki123 napisał: Mogę liczyć na jakieś rady odnośnie diagnozowania urządzeń opartych na mikroprocesorach typu zasilacz impulsowy,
Bardzo niewiele zasilaczy jest opartych na mikrokontrolerach. Może nie odróżniasz mikrokontrolera/mikroprocesora o innych układów scalonych?
Główny problem z urządzeniami opartymi na mikrokontrolerach jest taki że nie wiesz dokładnie co mikrokontroler robi wiec przy diagnozowaniu trudno ustalić czy to co obserwujesz na oscyloskopie to jest poprawne działanie, czy nie, czy urządzenie nie działa i jest to poprawne (bo nie dostało sygnału z czujnika) czy nie działa kiedy działać powinno. Ten problem pojawia sie też przy układach scalonych z utajnioną dokumentacją.
Drugi problem to sprawa programowania, możesz wymienić uszkodzony mikrokontroler, ale żeby urządzenie zaczęło działać musisz załadować program którego może się nie dać zdobyć.
Dodano po 2 [minuty]:
Kruki123 napisał: Czy jestem wstanie okreslic ze dany układ jest zabezpieczony i nie odczytam zawartosci ?
Jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz, jak się nie uda a mikrokontroler nie jest uszkodzony, to jest zabezpieczony.
Hawajek napisał: Kolego, Ty chyba masz jakiś konkretny problem do rozwiązania że tak bardzo interesuje Cię odczyt tych eepromów
Albo zapłacił za 5min pracy specjalisty i pomyślał ja też tak chcę
Hawajek napisał: jednak jeżeli będziesz dostatecznie dobry to będziesz umiał sam sobie napisać program który potrzebujesz
Poza trywialnymi przypadkami jest to nie opłacalne, nie napiszesz programu do sterownika ECU, pralki, czy kotła gazowego i problem nie leży w kodowaniu, ale opracowaniu algorytmów pracy, jak urządzenie ma działać, jak reagować na czujniki, jakie wystawić sygnały na wyjściach, jakie ustawić parametry regulatorów.
W automatyce przemysłowej zdarza się że ludzie piszą nowy program na starą maszynę w której padła bateria podtrzymująca pamięć programu, ale tu wydanie kilku tysięcy żeby przywrócić (prostą) maszynę do działania nie jest zaporową ceną.