logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć auto. usuwanie plików cookie w Firefox?

bumble 25 Lip 2020 20:34 822 16
REKLAMA
  • #1 18837477
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Witam.
    Moja przeglądarka to FireFox. Automatycznie usuwa pliki cookie. Po następnym uruchomieniu komputera muszą na nowo logować się na strony czy potwierdzać uprawnienia do obejrzenia strony. Jak to wyłączyć.
  • REKLAMA
  • #3 18837487
    bumble
    Poziom 40  
    Mam odznaczone jak zamykam i otwieram przeglądarke jest ok po wyłaczeniu i włączeniu komputera np na drugi dzień już nie.
  • #5 18837500
    bumble
    Poziom 40  
    To znaczy jak wyłączę komputer z niezamkniętymi oknami to tak się uruchomi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 18837539
    bumble
    Poziom 40  
    Po restarcie jest ok ale jak uruchomie jutro to już nie to samo dotyczy się gry LoL w tym samym dniu nawet po resecie odrazu pprzechodze do wyboru trybu ale jak uruchamiam pierwszy raz w dzień to chce logowanie
  • #9 18837571
    bumble
    Poziom 40  
    Tak na poczcie nie ma problemów. fb nie mam.
  • REKLAMA
  • #11 18839279
    bumble
    Poziom 40  
    Dzisiaj to samo nawet YT usunięte listy słuchanych teledysków wszystko dane z gry i przeglądarki
  • Pomocny post
    #13 18839551
    dance251
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    To chyba raczej chodzi nie o cookies tylko Opcje>Prywatność i bezpieczeństwo>Wyczyść dane przeglądania i odznacz: Autouzupełnianie danych formularzy i Ustawienia witryn. Widocznie przeglądarka automatycznie Tobie czyści wszystko
  • #14 18839631
    bumble
    Poziom 40  
    Ta opcja jest odznaczona. Np na YT jak słucham muzyki i wychodze wyłączam komputer przychodze właczam i od razu po uruchomieniu YT mam liste ostatnio słuchanych a na następny dzień nic jakiwś badziewie z głównej strony to zamo na stronach np Elektrody mam zapamietaj mnie ale musze się zalogować.
  • Pomocny post
    #15 19562450
    gizi0
    Poziom 2  
    Witam, mam ten sam problem, z tym, że u mnie ciasteczka usuwają się okresowo. Nie wiem dokładnie co ile, ale co ileś dni.

W każdym razie po iluś dniach jak uruchamiam komputer to przeglądarki "zapominają", że mają zalogowane konta google i netflix. Zajmuje im chwilę, żeby sobie to "przypomnieć" (kilka odświeżeń stron, czy otwarcie nowych). I wcale nie muszę logować się od nowa.

Za to jeśli chodzi o całą resztę: dajmy na to przeglądam codziennie sadola, i co jakiś czas muszę znowu potwierdzać, że mam 18+. Przeglądam jakąś głupią stronę, co ma milion ustawień ciasteczek i przeglądarka "zapomina", że wszystko ustawiłam na "nie" albo "tylko uzasadniony interes". Chore jest to, że wchodząc na 10 stron dziennie, gdzie wszystko miałam już poustawiane, muszę ustawiać znowu --> i to jest na rękę firmom, które zbierają dane o przeglądających, bo przecież komu by się chciało to zawsze odznaczać...

Zaczęłam grać teraz w starą grę online na classicgames, każdy save zapisuje się w przeglądarce. Co mi po tym, skoro po paru dniach muszę zaczynać od nowa. Chwila przyjemności po pracy i zaraz zaczynać od nowa... Szlag mnie trafił i tak wygooglowałam, że jest coś o tym na forum.

Używam firefoxa i chrome. Obydwie przeglądarki mają wyłączone automatyczne czyszczenie ciasteczek. CCleaner, który mam na PC też ma to wyłączone. W Avaście nie widzę w ogóle takiej opcji... Według mnie to musi być coś pochodzącego z Windowsa. Gdzieś jest jakieś miejsce, gdzie jest to ustawione...

Znalazł ktoś może jakieś rozwiązanie?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #16 19562482
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    System sam nie usuwa ciastek. Musisz miec jakis dodatkowy program, ktory to czysci. Odinstaluj Avast, CCleaner i co tam jeszcze masz i sprawdzaj.
  • #17 19562727
    bumble
    Poziom 40  
    Miałem ustawione w ccleaner usuwanie ciastek przy starcie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przeglądarki Firefox zgłasza problem z automatycznym usuwaniem plików cookie, co skutkuje koniecznością ponownego logowania się na stronach po każdym uruchomieniu komputera. W odpowiedziach sugerowane są kroki do wyłączenia tej funkcji: należy przejść do Narzędzia > Opcje > Prywatność i bezpieczeństwo, a następnie odznaczyć opcję usuwania ciasteczek. Użytkownik zauważa, że mimo odznaczenia opcji, problem nadal występuje po ponownym uruchomieniu komputera. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień przeglądarki oraz ewentualnych programów zewnętrznych, takich jak CCleaner, które mogą automatycznie usuwać dane przeglądania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA