logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus M70V - Wyłączanie się laptopa po zainstalowaniu sterowników do karty grafic

Eldorado123 27 Lip 2020 11:14 657 11
REKLAMA
  • #1 18839962
    Eldorado123
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam.
    Kilka dni temu usiadłem do starego laptopa i co się okazało? Komputer sam się wyłączał z jakiegoś powodu, więc postanowiłem zrobić formata i problem ustał wszystko działało, tylko problem powrócił, gdy znowu zainstalowałem wszystkie sterowniki, mianowicie: komputer zacina się podczas pracy na nim(nie można ruszać myszką, nic kliknąć na klawiaturze), jedyne co pomaga to reset laptopa, ale problem szybko powracanie nie udało mi się usiedzieć 5 minut bez resetowania go przez to, że się tak często zacina. W końcu udało mi się ustalić przyczynę:sterowniki Nvidia(Karta graficzna w tym laptopie to GeForce 9650M GT 1GB) po odinstalowaniu sterowników do karty graficznej wszystko działa jak należy, działając na zintegrowanej grafice i teraz pojawia się pytanie, czy to wina karty graficznej, która nadaje się do kosza, czy można coś na to poradzić? Wiadomo mogę używać laptopa, działając na zintegrowanej grafice, ale to nie to samo. Z góry dziękuję, za wszystkie pomocne komentarze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18840051
    dance251
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    Po pierwsze: Czy sterowniki były pobierane ze strony producenta i czy dla wersji laptopowej z literą "M" na końcu?

Po drugie: Być może dedykowana grafika się przegrzewa. Czy dawno był czyszczony, pasty kiedy wymieniane?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18840176
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Eldorado123 napisał:
    Wiadomo mogę używać laptopa, działając na zintegrowanej grafice, ale to nie to samo.

Nie do końca. System sam pobierze i zainstaluje sterowniki do dedykowanej karty graficznej i problemy znów się pojawią. Można wyłączyć instalowanie sterowników od firm trzecich.
  • REKLAMA
  • #4 18840227
    Eldorado123
    Poziom 2  
    1. Pobierałem sterowniki poprzez program "drive booster", później próbowałem też pobrać przez stronę NVidia(STEROWNIK GEFORCE 332.21, dokładnie ten, gdyż to pojawiło się w wyszukiwarce po wpisaniu nazwy karty) i rezultat taki sam
    2. Co do wymiany pasty to nigdy tego nie robiłem. Po prostu nie wiem jak rozebrać laptopa i ją wymienić, ale jak to może być to, może warto oddać do jakiegoś serwisu, żeby oni to zrobili?
    3. Nie wydaje mi się, żeby same się pobierały sterowniki, ponieważ, gdy wchodzę w menadżer urządzeń przy pozycji kart graficznych pokazuje: "Standardowa karta graficzna VGA" i nie ma też panelu NVidia, gdy klikam prawym przyciskiem myszy na pulpit

Asus M70V - Wyłączanie się laptopa po zainstalowaniu sterowników do karty grafic Asus M70V - Wyłączanie się laptopa po zainstalowaniu sterowników do karty grafic
  • Pomocny post
    #5 18840256
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Możliwe uszkodzenie GPU.
    Eldorado123 napisał:
    Wiadomo mogę używać laptopa, działając na zintegrowanej grafice, ale to nie to samo
    - nie możesz. Nie ma zintegrowanej grafiki w tym modelu. Używasz NVidii, ale jako standardowej karty, nie wykorzystując możliwości, a co za tym idzie wykorzystując tylko część układów karty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 18840281
    dance251
    Poziom 31  
    Eldorado123 napisał:
    1. Pobierałem sterowniki poprzez program "drive booster"

Odinstaluj te obsrane drive booster i pobierz normalne sterowniki ze strony nVidia.

Eldorado123 napisał:
    2. Co do wymiany pasty to nigdy tego nie robiłem. Po prostu nie wiem jak rozebrać laptopa i ją wymienić, ale jak to może być to, może warto oddać do jakiegoś serwisu, żeby oni to zrobili?

Dokładnie
  • REKLAMA
  • #7 18840355
    Eldorado123
    Poziom 2  
    "Możliwe uszkodzenie GPU."
    Też możliwe i teraz mam dylemat, czy opłaca się oddawać laptopa do serwisu, gdzie pewnie za samo rozebranie laptopa i wymianę pasty sobie dobrze policzą, skoro GPU, może być uszkodzone to chyba wymiana karty powinna pomóc. Tylko pojawia się kolejne pytanie, czy to jest warte swojej ceny, skoro laptop działa bez sterowników do karty to może zamiast w niego inwestować, żeby chodził "trochę szybciej" warto zostawić tak jak jest i czy jest to dobra opcja pracować na laptopie bez sterowników do karty graficznej?
  • #8 18840371
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Kwestia kosztów i opłacalności jest indywidualna - sam to musisz ocenić.
    W takim stanie można używać póki działa. Jak sytuacja się pogorszy, to będzie można myśleć co z tym zrobić.
    Dostęp do chłodzenia w tym modelu jest dobry - sam możesz wymienić pasty i wyczyścić chłodzenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18840373
    dance251
    Poziom 31  
    Możesz rozejrzeć się za jakimś innym podobnym lub nawet lepszym bo rzeczywiście wymiana grafiki nie jest opłacalna. A ten sobie zostaw do notatnika :). najlepiej popatrz poleasingowe, czasem trafiają się dobre "kąski" za przyzwoitą cenę.
  • #10 19062902
    Eldorado123
    Poziom 2  
    W końcu udało mi się rozwiązać problem z wyłączaniem laptopa. Zrobiłem czyszczenie laptopa i wymieniłem pastę i problem nadal się nie rozwiązał, wgrałem starszą wersję sterowników i nadal to samo, aż w końcu wszedłem w panel sterowania nvidia i zmieniałem ustawienia z jakości na wydajność, od tamtej pory problem sam się rozwiązał i laptop śmiga.
  • #11 20804362
    piterek23
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam. W którym miejscu zmieniłeś to ustawienie?
  • #12 20805392
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 771
    Karty nVidii z serii 8 i 9 (M,GT,GS) były wadliwe. Reflow lub reballing układu pomagały tylko na chwilę. Problem tkwił w połączeniach wewnątrz układu, a nie układu z płytą główną. Problemy z tymi grafikami objawiały się właśnie błędami z instalacją sterowników, poprzez artefakty na ekranie, aż do całkowitego zaniku obrazu. Wystarczy podgrzać ten układ lekko i jeśli problem ustąpi, oznacza że jest do wymiany na wolny od wad, o ile te modele w ogóle wychodził poprawione.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Asus M70V zgłasza problem z samoczynnym wyłączaniem się urządzenia po zainstalowaniu sterowników do karty graficznej Nvidia GeForce 9650M GT. Po formacie laptop działał poprawnie, jednak po ponownym zainstalowaniu sterowników wystąpiły zacięcia, które ustępowały jedynie po restarcie. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie GPU, ponieważ po odinstalowaniu sterowników laptop działał na zintegrowanej grafice. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie źródła sterowników, czyszczenie laptopa oraz wymianę pasty termoprzewodzącej. Ostatecznie problem został rozwiązany przez zmianę ustawień w panelu sterowania Nvidia na tryb wydajności. Wskazano również, że karty graficzne serii 8 i 9 miały wady, co mogło wpływać na problemy z instalacją sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA