logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD-ROM - Płyta jest odczytywana, jednak nie startuje

paniekierowniku230 28 Lip 2020 00:11 531 5
REKLAMA
  • #1 18841397
    paniekierowniku230
    Poziom 7  
    Cześć forumowicze! Proszę o pomoc!
    Otóż mam problem z dwoma konkretnymi płytami CD.
    WSZYSTKIE sprawne płyty CD/DVD są bez żadnych problemów odczytywane przez mój napęd (niemal nówka, biorąc pod uwagę częstotliwość korzystania). Jednak mam w swojej kolekcji dwa CD, które są bezproblemowo odczytywane przez napęd, jednak ani autorun.exe się nie uruchamia, ani jakikolwiek inny plik *.exe. Mogę bez problemu skopiować zawartość całej płyty na dysk komputera. Jednak nawet z dysku pliki *.exe się nie uruchamiają. Na laptopie z tym samym systemem operacyjnym (WINDOWS 10) pliki *.exe uruchamiają się bez problemu bezpośrednio z CD. Problem wydawał się software'owy, jednak skoro inny PC z W10 nie ma problemów, zgłupiałem. Dodam na koniec, że system na moim komputerze był niedawno formatowany, problem występował przed reinstalacją i występuje po niej nadal.
    Kochani, nie wiecie jaka może być przyczyna? Naprawdę nie wiem gdzie jej szukać, a całkiem sporo googlowałem. Być może stawiałem złe zapytania.
  • REKLAMA
  • #2 18841448
    JoteR
    Poziom 24  
    Ocena: 83
    Czy we właściwościach tych plików nie widnieje czasem informacja iż plik ten pochodzi z innego komputera i może być zablokowany? Na tym laptopie, na którym pliki się uruchamiają, może być wyłączone to zabezpieczenie przez gpedit.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18841631
    paniekierowniku230
    Poziom 7  
    Niestety we właściwościach nie widnieje taka informacja. Przy próbie uruchomienia NIE MA ŻADNEGO KOMUNIKATU. Po prostu zero reakcji.
  • REKLAMA
  • #5 18841640
    marcinadd
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Co to za płyty? Czy to nie są czasami płyty zabezpieczone SecuROM? Spróbuj zrobić ISO tej płyty np. za pomocą WinCDEmu. Następnie zamontować go w wirtualnym napędzie za pomocą tego samego programu.
  • #6 18841772
    paniekierowniku230
    Poziom 7  
    Spróbuję zrobić ISO późnym wieczorem, gdy wrócę z pracy. Dam znać jaki efekt. Płyty z którymi mam problem to program geodezyjny C-GEO wersja 2009 oraz polskie wydanie gry Harry Potter i Więzień Azkabanu. Nadmienię jeszcze, że wersja C-GEO 2007 uruchamia się bez problemów, tak samo inne gry z serii Harry Potter. (część 1,2,4 oraz Qudditch World Cup)
REKLAMA