logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Junkers Euroline ZS23KE po wizycie serwisanta nie grzeje wody

Cayde-6 01 Sie 2020 11:33 3462 7
  • #1 18848639
    Cayde-6
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam
    Jestem laikiem w temacie pieców a po piątkowej wizycie serwisanta zostałem na weekend bez ciepłej wody. Serwis dotyczył wymiany zaworu bezpieczeństwa znajdujący się na dole z tyłu. Serwisant spuścił wodę, wymienił zawór. Przy okazji stwierdził, że naczynie przeponowe z tyłu pieca jest pełne wody więc je dopompował pompką samochodową. Mój błąd że nie sprawdziłem czy z kranów leci ciepła woda, sprawdziliśmy tylko grzejniki i te grzeją ale jak się okazuje tylko jak pokrętło temp wody jest ustawione na minimum.

Przypadłość jest taka: gdy pokrętło grzejników jest ustawione na dowolną wartość grzania - piec załącza gaz a gdy temperatura dojdzie do 75-90 stopni, gaz się odcina a temperatura nadal wskazuje maks. Po 30 sekundach znowu się odpala gaz, potem słychać świst jakby powietrza czy czegoś takiego i gaz się znowu wyłącza. Temperatura cały czas nie spada i wskazuje te 75-90 zależnie od ustawienia pokrętła. Woda w kranach ledwo letnia. Gaz do grzania grzejników załącza się na stałe tylko w momencie kiedy pokrętło kranika jest na "0".

Nagrałem filmik żeby zilustrować problem. Piszę z nadzieją, że może serwisant czegoś zapomniał dokręcić lub jest to coś błahego. Przed jego wizytą wszystko załączało się i grzało jak trzeba. Będę wdzięczny za pomoc.

• #2 18848708
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 368
    Ściągnij serwisanta do poprawki.
  • #3 18848724
    Cayde-6
    Poziom 5  
    Mam taki zamiar ale dopiero w poniedziałek a bez ciepłej wody ciężko ;)
  • Pomocny post
    #4 18848893
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 314
    Pod kotłem powinny być zawory konserwacyjne z przecięciem na wkrętak płaski. Wszystkie przecięcia powinny być pionowo -zawór otwarty. Druga opcja dotyczy naczynia kompensacyjnego (przeponowego) które było robione. Jeżeli membrana była dziurawa to dobił powietrza nie tylko do naczynia ale też do kotła i jest on zapowietrzony. Z opisu wynika że kocioł gotuje wodę a świst jest od pary wodnej. Trzeba uważać.
  • #5 18849016
    Cayde-6
    Poziom 5  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Czy chodzi o ten środkowy zaworek, ze powinien być pionowo?

Junkers Euroline ZS23KE po wizycie serwisanta nie grzeje wody
  • Pomocny post
    #6 18849026
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 586
    Tak - ten pionowo. Inaczej woda nie idzie na wężownicę w zasobniku
  • #7 18849088
    Cayde-6
    Poziom 5  
    Dziękuję za podpowiedzi. Wygląda na to, że wszystko działa jak należy :) Widocznie serwisant o tym zapomniał a jak się człowiek nie zna tak jak ja to koniec ;) Dziękuję jeszcze raz.
  • #8 18849091
    Cayde-6
    Poziom 5  
    Dziękuję za podpowiedzi. Wygląda na to, że wszystko działa jak należy :) Widocznie serwisant o tym zapomniał a jak się człowiek nie zna tak jak ja to koniec ;) Dziękuję jeszcze raz.

Dodano po 1 [minuty]:

Pomogło odkręcenie zaworu do zasobnika zgodnie z sugestią forumowiczów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem Junkers Euroline ZS23KE, który po wizycie serwisanta przestał grzać wodę. Serwisant wymienił zawór bezpieczeństwa i dopompował naczynie przeponowe, jednak po jego wizycie użytkownik zauważył, że woda w kranach jest ledwo letnia, a piec nie działa prawidłowo. Forumowicze zasugerowali sprawdzenie zaworów konserwacyjnych oraz naczynia kompensacyjnego, co mogło prowadzić do zapowietrzenia kotła. Po odkręceniu zaworu do zasobnika zgodnie z sugestiami, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA