logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Profil XMP - nie mogę wczytać po zmianie procesora

mr_archie 04 Sie 2020 12:36 2292 24
REKLAMA
  • #1 18853486
    mr_archie
    Poziom 8  
    Ocena: 12
    Po krótce opiszę o co chodzi.

Jakiś czas temu kupiłem kompa z poniższymi podzespołami:

Gigabyte B450M DS3H

G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16

AMD Ryzen 5 1600 AF.

Bez problemu cały czas śmigałem na profilu xmp, tj. ram z częstotliwością 3200mhz.

Dziś zainstalowałem inny procesor, a mianowicie Ryzen 2600 X. Zresetowałem bios (wyjmowałem baterię).

Niestety po próbie wczytania profilu xmp komputer nie uruchamia się, następują trzy krótkie dźwięki i dalej nic. :)

Zaktualizowałem bios, ale dalej to samo. Ram ustawiony jest domyślnie na 2133mhz i nawet nie ma możliwości manualnej zmiany na wyższą częstotliwość.

Przy wpięciu tylko jednej kości mogę załadować profil xmp z 1600mhz, choć raz wywaliło mi blue screena.

Druga sprawa którą zauważyłem.
    Jeśli mam podłączone dwie kości, to niby w biosie pokazuje te 16gb, w programie cpu-z również, ale windows widzi już 8gb.

Pomocy! :)
    Załączniki:
    • Profil XMP - nie mogę wczytać po zmianie procesora Bez tytułu.jpg (72.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18853513
    mr_archie
    Poziom 8  
    SP5IT napisał:
    A jak włożysz z powrotem 1600?

Co masz dokładnie na myśli?

Wpinam tylko jedną kość ram, ustawiam xmp - jest ok (poza tym jednym bs).
    Gdy dokładam drugą kość ram, komputer nie startuje.
  • #4 18853538
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 365
    O procesor chodziło, aby włożyć ten stary.
  • #5 18853540
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1488
    Pomijając fakt że ta zmiana była bez sensu, Kolega pytał czy po zamontowaniu ponownie 1600 profil XMP daje się aktywować.
  • #6 18853547
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6900
    Co masz jak wrócisz do starego
    Cytat:
    AMD Ryzen 5 1600 AF.

:?: Skąd , nowy czy "2nd " ręka (nocny sklep)
    Cytat:
    Dziś zainstalowałem inny procesor, a mianowicie Ryzen 2600 X.

p.s
    Profil XMP - nie mogę wczytać po zmianie procesora
  • #7 18853612
    mr_archie
    Poziom 8  
    Sorry, nie zajarzyłem. :) Procka 1600 af już nie posiadam, nie mam też za bardzo skąd wziąć jakiś inny na test.
    Ten 2600x to nówka.
  • #8 18853635
    lisek
    Serwisant RTV
    Bios aktualizowałeś z tym nowym cpu 5-2600X?

:idea: ** bowiem do aktualizacji potrzeba ( need older gen cpu (with igpu) to update bios) np. z serii APU (Bristol Ridge) Socket AM4
    ** and you have to install "Update AMD Chipset Driver 18.50.16.01 or later version before update this BIOS" too

To o aktualizacji od AMD Link

Do której ver. Bios aktualizowałeś ?
    - support GByte dla tej płyty Link
    - najpierw musisz do ve. 32 > dopiero potem te wyższe

p.s
    Memory DDR4 support list , zależnie od zastosowanego cpu Link

Reszta być może na (forum.gigabyte) Link
  • #9 18853641
    mr_archie
    Poziom 8  
    lisek napisał:
    Bios aktualizowałeś z tym nowym cpu 5-2600X?
    ** bowiem do aktualizacji potzreba ( need older gen cpu (with igpu) to update bios)

To o aktualizacji od AMD Link

Do której ver. Bios aktualizowałeś ?
    - support GByte dla tej płyty Link
    - najpierw musisz do ve. 32 > dopiero potem te wyższe

Bios zaktualizowany do wersji F51f (czyli tej najnowszej), domyślnie miałem wersję z 29.11, czyli F50.
  • #10 18853656
    lisek
    Serwisant RTV
    Od razu na płycie mialeś (wraz z zakupionym starym 5-1600) miałeś wer.
    Cytat:
    domyślnie miałem wersję z 29.11, czyli F50.
    ?

Poczytaj z forum GByte forum Link_ GIGABYTE B450M DS3H + AMD RYZEN 5 2600: No display!!!

Twój nowy
    AMD Ryzen 5 2600X
    Zen+ / Pinnacle Ridge

Zobacz na liscie QVL obsługiwanych RAM , czy wspiera te Twoje .?
    *link do listy podałem wyżej
  • #11 18853681
    mr_archie
    Poziom 8  
    lisek napisał:
    Od razu na płycie mialeś (wraz z zakupionym starym 5-1600) miałeś wer.
    Cytat:
    domyślnie miałem wersję z 29.11, czyli F50.
    ?

Poczytaj z forum GByte forum Link_ GIGABYTE B450M DS3H + AMD RYZEN 5 2600: No display!!!

Twój nowy
    AMD Ryzen 5 2600X
    Zen+ / Pinnacle Ridge

Zobacz na liscie QVL obsługiwanych RAM , czy wspiera te Twoje .?
    *link do listy podałem wyżej

Jestem pewien na 99%, że taką wersję bios miałem od początku, ogólnie pytałem się przed zakupem, czy wymagana jest aktualizacja i otrzymałem informację, że nie. Samodzielnie też nic później już nie update'owałem.

Przed zakupem 2600x również dostałem informację, że taki udpate bios nie jest wymagany. Mimo wszystko go wykonałem, ale to nie rozwiązało mojego problemu.

Na liście która jest podana widnieje pamięć G.SKILL16GB 2Rx8F4-3200C16Q-64GVK, moja wersja to F4-3200C16D-16GVKB. Myślisz, że to może mieć znaczenie?
  • REKLAMA
  • #13 18854401
    mr_archie
    Poziom 8  
    ITSpec. napisał:
    Na jednej w ogóle nie startuje? Obojętnie w którym slocie?

Spróbowałem jeszcze innej konfiguracji. Włożyłem kości do 1 i 2 gniazda (licząc od procesora) i komputer wystartował, wczytałem profil xmp z 3200mhz, w systemie pokazuje się też normalnie dostępne 16 gb. Tylko z tego co się orientuję, to pamięć nie pracuje wtedy w trybie dual-channel?

Umieszczając pojedynczą pamięć w slocie 3 lub 4 komputer nie wstaje, dwie pamięci naraz w 3 i 4 to samo. Jak mam jedną kość w slocie 1 lub 2, a drugą w 3 i 4, windows wyświetla tylko 8gb dostępne. Ewidentnie nie działają dwa gniazda pamięci ram (3 i 4).

Gdzieś czytałem, że to może być wina procesora, a dokładnie wygiętych nóżek.
    Ogólnie jak napisałem procesor jest nowy.
    Jakimś specem od komputerów to ja nie jestem, ale wiem, że te nóżki to delikatna sprawa tym bardziej w prockach amd, dlatego przy instalowaniu byłem też bardzo delikatny i ostrożny. Zresztą wyjąłem przed chwilą procka, obejrzałem z każdej strony i nóżki są w porządku.

Płyta główna walnięta?
  • Pomocny post
    #14 18854578
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 741
    mr_archie napisał:
    to pamięć nie pracuje wtedy w trybie dual-channel?

Tak.

mr_archie napisał:
    Ewidentnie nie działają dwa gniazda pamięci ram (3 i 4).

Najprawdopodobniej.

mr_archie napisał:

Tak, też.
    Musiałbyś uszkodzić przy wkładaniu, procesor lub płytę (płytę naprawdę trudno). Nic innego nie zmieniałeś, nie czyściłeś, nie odłączałeś?
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • REKLAMA
  • #15 18854692
    mr_archie
    Poziom 8  
    ITSpec. napisał:
    mr_archie napisał:
    to pamięć nie pracuje wtedy w trybie dual-channel?

Tak.

mr_archie napisał:
    Ewidentnie nie działają dwa gniazda pamięci ram (3 i 4).

Najprawdopodobniej.

mr_archie napisał:

Tak, też.
    Musiałbyś uszkodzić przy wkładaniu, procesor lub płytę (płytę naprawdę trudno). Nic innego nie zmieniałeś, nie czyściłeś, nie odłączałeś?

Tak jak wspomniałem, procek jest nowy, obejrzałem też naprawdę dokładnie nóżki i wszystko jest tak jak być powinno.

Wyjmowałem jedynie baterię od biosu. Nie zdążyłem jeszcze nałożyć pasty na procka, ale to pewnie nie ma żadnego znaczenia, poza tym mam temperatury póki co 40-50 stopni, w obciążeniu 60-65.

W akcie desperacji postawiłem też system od nowa, na czysty zainstalowałem sterowniki do płyty głównej które były wrzucone w poprzednich wiadomościach i zrobiłem jeszcze raz update biosu.

W biosie poza załadowaniem xmp nie robiłem kompletnie nic.
  • Pomocny post
    #16 18854697
    lisek
    Serwisant RTV
    Jeśli z tym nowym cpu Ryzen nie chce działać z RAM , widzi tylko połowę DDR4, brak Dual-channel to
    - zazwyczaj problem jest z socketem AM4 / lub pin. cpu , brak styku , zanieczyszczenia , wygięte piny, itp...itd
    * wynikają z winy złego montażu, zamiany cpu

Obejrzyj dokł. wszystko pod dobrą lupą!
  • #18 18854743
    mr_archie
    Poziom 8  
    SP5IT napisał:
    Moje doświadczenia z problemem połowy ramu :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3698309.html

Właśnie chciałem się pytać, czy to mimo wszystko możliwe, że jest jednak coś nie tak z biosem. Z drugiej strony u mnie slot 3 i 4 nie działa i to przy każdej możliwej konfiguracji, więc podejrzewam, że to jednak jakieś uszkodzenie mechaniczne tak jak napisał lisek. :cry:

Czy są jakieś darmowe nieskomplikowane programy diagnostyczne, które mogą coś wykazać?
  • Pomocny post
    #19 18854834
    lisek
    Serwisant RTV
    Za stroną Link podano,że Twoje DDR4 mogą miec dwie wer.
    :!: oraz ( community.amd ) Link
    Cytat:
    G.Skill Ripjaws V 16GB F4-3200C16D-16GVKB (2x 8GB single-rank)

G.Skill Ripjaws V 3200 MHz CL16* F4-3200C16D-16GVKB 4Gb Samsung D-Die Dual Double
    * Link
    * Link

* :idea: To jest Twoja RAM
    G.Skill Ripjaws V 3200 MHz CL16* F4-3200C16D-16GVKB 8Gb Hynix M-Die Single Single
    * Link

p.s

Być może problem w DR/ lub SR (Dual Rank/ lub Single Rank)?
    Być może nowy 5-2600X nie "lubi ... SR/DR ?
    * Link_DR_SR_ ddr4-na-kosciach-b-die-od-samsunga
    * popatrzeć trzeba na listę QVL pamieci dla tego cpu
    To taki opis Link_ ripjaws-v-ddr4-3200-c16-16gb-dual-channel
    Nie ma foto . tych RAM ze zdjetym radiatorem ...

Zazwyczaj te nowe DDR4 np. G.Skill F4-3600C17D-32GTZR (DR Samsung B-Die) kit z Ryzen 3700X na płytach z nowymi chipsetami pracują .... without any issues at XMP speeds.

Cytat:
    The XMP (or DOCP for Asus Ryzen systems) works about 99.9999999% of the time as long as your RAM is compatible with your motherboard and CPU.

:idea: Ryzen 2600 , problem i kol. RAM Link_ Review of G.Skill Ripjaws V 3200 16GB RAM Kit

Pokaż swoja wer. Bios i Agesa
    Spoiler:
    Download CPU-Z
    https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html

2. Open program -> Motherboard -> BIOS version ( Your MB + BIOS version = agesa)
  • #20 18855016
    mr_archie
    Poziom 8  
    lisek napisał:
    Za stroną Link podano,że Twoje DDR4 mogą miec dwie wer.
    :!: oraz ( community.amd ) Link
    Cytat:
    G.Skill Ripjaws V 16GB F4-3200C16D-16GVKB (2x 8GB single-rank)

G.Skill Ripjaws V 3200 MHz CL16* F4-3200C16D-16GVKB 4Gb Samsung D-Die Dual Double
    * Link
    * Link

* :idea: To jest Twoja RAM
    G.Skill Ripjaws V 3200 MHz CL16* F4-3200C16D-16GVKB 8Gb Hynix M-Die Single Single
    * Link

p.s

Być może problem w DR/ lub SR (Dual Rank/ lub Single Rank)?
    Być może nowy 5-2600X nie "lubi ... SR/DR ?
    * Link_DR_SR_ ddr4-na-kosciach-b-die-od-samsunga
    * popatrzeć trzeba na listę QVL pamieci dla tego cpu
    To taki opis Link_ ripjaws-v-ddr4-3200-c16-16gb-dual-channel
    Nie ma foto . tych RAM ze zdjetym radiatorem ...

Zazwyczaj te nowe DDR4 np. G.Skill F4-3600C17D-32GTZR (DR Samsung B-Die) kit z Ryzen 3700X na płytach z nowymi chipsetami pracują .... without any issues at XMP speeds.

Cytat:
    The XMP (or DOCP for Asus Ryzen systems) works about 99.9999999% of the time as long as your RAM is compatible with your motherboard and CPU.

:idea: Ryzen 2600 , problem i kol. RAM Link_ Review of G.Skill Ripjaws V 3200 16GB RAM Kit

Pokaż swoja wer. Bios i Agesa
    Spoiler:
    Download CPU-Z
    https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html

2. Open program -> Motherboard -> BIOS version ( Your MB + BIOS version = agesa)

Tak to wygląda.

Tylko przypominam, że bez względu na różne konfiguracje, nigdy nie działa ram umieszczony w slocie 3 i 4 (np. 1 i 3, 2 i 4, pojedyncza kość w 3 lub 4 itp.). Obecnie mam ramy w slocie 1 i 2 i wczytane xmp.
    Załączniki:
    • Profil XMP - nie mogę wczytać po zmianie procesora Bez tytułu1.jpg (202.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Profil XMP - nie mogę wczytać po zmianie procesora 1.jpg (74.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #22 18855144
    lisek
    Serwisant RTV
    Długi temat i raczej z tych opisów przychylam się ku temu co pisze kol. wyżej ,że
    Cytat:
    uszkodzenie procesora lub płyty.

Z tym ,że stawiał bym na cpu (zmieniany)

:idea: jedyne wyj. to podejść do serwisu i odpłatnie sprawdzić cpu, może socket AM4 (testerem),,, sloty RAM
    * przy tych wszystkich manipulacjach , rózne warianty są teraz możliwe

p.s
    w zeszłym tyg. był na forum podobny temat: xmp, widoczna połowa RAM
    Link_Ballistix 2666 - Działa jako single channel, system widzi połowę
  • #23 18855297
    mr_archie
    Poziom 8  
    No nic, chyba nic nie wykombinuję samodzielnie.

Moim zdaniem piny cpu są idealne, prędzej spodziewam się, że w jakiś sposób uszkodziłem gniazdo, niż procka.

Ewentualnie dostałem jakiś wadliwy procesor, gdzie na pierwszy rzut oka nie widać żadnych uszkodzeń.

W sumie cały sprzęt objęty jest gwarancją, więc wyślę całego pc do sprawdzenia.

Bardzo wszystkim dziękuję za zaangażowanie i wskazówki!

Temat do zamknięcia, chyba, że jak pecet do mnie wróci, to napiszę co było winą.
  • Pomocny post
    #24 18855304
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 741
    Dużo wskazuje na procesor.

mr_archie napisał:
    Temat do zamknięcia, chyba, że jak pecet do mnie wróci, to napiszę co było winą.

Nie zamykaj na razie, napisz przyczynę jak będziesz wiedział.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #25 18912594
    mr_archie
    Poziom 8  
    ITSpec. napisał:
    Dużo wskazuje na procesor.

mr_archie napisał:

Nie zamykaj na razie, napisz przyczynę jak będziesz wiedział.

Okazało się, że był "problem z pamięcią ram i płytą główną". Niestety nie dostałem odpowiedzi na moje pytania, o co dokładnie chodziło i co mogło być przyczyną.
    Na szczęście części wymienione zostały bezpłatnie w ramach gwarancji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z wczytaniem profilu XMP po wymianie procesora z AMD Ryzen 5 1600 AF na Ryzen 5 2600X. Po zresetowaniu BIOS-u i aktualizacji do najnowszej wersji, komputer nie uruchamia się przy próbie użycia profilu XMP, a pamięć RAM działa tylko na 2133 MHz. Użytkownik zauważył, że przy jednej kości RAM profil XMP działa, ale przy dwóch kościach system nie widzi pełnej pamięci. Problemy mogą być związane z uszkodzeniem slotów pamięci lub procesora. Po wymianie komponentów, użytkownik zdecydował się na serwis, gdzie potwierdzono problemy z pamięcią RAM i płytą główną, które zostały wymienione w ramach gwarancji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA