logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Whirlpool ARZ 972/H - demontaż termostatu

RomanASD 04 Sie 2020 13:49 3108 3
REKLAMA
  • #1 18853627
    RomanASD
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,
    Proszę o pomoc, o kolejność działań, aby wykonać demontaż i montaż termostatu. Kupiłem nowy termostat, obecnie w lodówce to A130063.
    1.) Zakładam, że najpierw trzeba odłączyć pokrętło regulacji temperatury, które jest połączone z termostatem - próbowałem je wyciągnąć oraz podważałem lekko śrubokrętem i niestety ani drgnęło. Czy trzeba mocniej ciągnąć? Nie znalazłem zaczepów.
    2.) Po zdjęciu pokrętła, przypuszczam, że trzeba zdjąć całą "listewkę" bakelitową do której jest zamocowany termostat, a następnie wyjąć stary i włożyć nowy termostat - jak zdjąć tą listewkę? Trzyma się mocno pokrywy.
    Dziękuję!
    Lodówka Whirlpool ARZ 972/H - demontaż termostatu
  • REKLAMA
  • #2 18854407
    mieciop
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    Podważ cienkim wkrętakiem pokrętło i termostat jest przykręcony nakrętką.
  • REKLAMA
  • #3 18855446
    RomanASD
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Lodówka Whirlpool ARZ 972/H - demontaż termostatu Lodówka Whirlpool ARZ 972/H - demontaż termostatu Dziękuję za szybką podpowiedź!
    Użyłem dwóch śrubokrętów i pokrętło udało się zdjąć i odkręcić śrubę; po naciśnięciu włącznika światła udało się też bezproblemowo wyjąć "listewkę" bakelitową (żadnych zatrzasków).
    Niestety po wyjęciu termostatu przykra niespodzianka, termostat który mi przysłali, niby pasujący do numeracji z tabliczki znamionowej, ma zupełnie inny układ bolców i nie pasuje do mojej "listewki". Mój to A130063R a przysłali mi A130447-33 :(
    Wracam znowu do szukania termostatu, chyba że ktoś wie jaki jest odpowiednik ...
  • #4 19938715
    tom2kon
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Też mam problem z wymiana termostatu w tej lodówce. A130063R jest niedostępny. Zakupiłem zamiennik - VT9 w north.pl i okazało się że też ma inny rozstaw i nie jest w wersji R czyli jak sądzę powinien być z rezystorem.
    Nie wiem czy dałoby się go połączyć przewodami bez wtykania w płytkę ? I czy trzeba dolutowac rezystor. W tym celu potrzebny jest schemat elektryczny ARZ982 którego nie znalazłem.
    Może ktoś wie gdzie jest dostępny?
REKLAMA