logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki moduł RTC dobrać do Raspberry Pi Zero WH i czy RTC DS1307 I2C będzie ok?

gietki_stasiek 07 Sie 2020 18:41 630 1
REKLAMA
  • #1 18859257
    gietki_stasiek
    Poziom 1  
    Witajcie,
    od razu zaznaczę, że jestem totalnie zielony w temacie i moje pytanie będzie prawdopodobnie dla większości z Was (albo nawet dla wszystkich) trywialne i głupie. Planuję zakup Raspberry Pi Zero WH i zrobienie prostego aparatu, który będzie robił zdjęcia w ogrodzie o określonych godzinach. Taki możliwie najprostszy projekt edukacyjny. Mam jakieś podstawy z programowania, więc jeśli uda mi się już wszystko jakoś połączyć w całość tak żeby nie wybuchło, to myślę, że będę w stanie to już dalej ogarnąć, ale że elektronika to dla mnie czarna magia to nie mam pewności czy odpowiednio wybiorę podzespoły. Zastanawia mnie głównie moduł RTC, który mógłbym w miarę prosto podłączyć do RPi Zero. Czy wszystkie moduły dostępne do Raspberry będą pasować też do wersji Zero? Np. taki moduł RTC DS1307 I2C dostępny na stronie botland (botland.com.pl/pl/moduly-rtc/9421-modul-rtc-ds1307-i2c-zegar-czasu-rzeczywistego-bateria.html)? Jeśli tak, to czy też będzie można podłączyć go tak łatwo jak do tych większych Raspberry?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
REKLAMA