logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] De'Longhi Caffe Corso - pobiera wodę, ale nie robi kawy

prosiak_szuka 25 Sie 2020 01:12 3417 7
REKLAMA
  • #1 18887440
    prosiak_szuka
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Witajcie,
    Tak na początek krótka historia bo może w niej będzie podpowiedź, co się dzieje. Ekspres kupiłem jako uszkodzony, bo sygnalizował brak wody w pojemniku mimo, że ten był pełny. W domu podłączyłem, nalałem wody, ekspres zrobił ok. 30 mil kawy po czym zamigała kontrolka braku wody.

Przeczytałem tematy na Elektrodzie, stosowałem patent z oszukiwaniem czujnika magnesem, zamówiłem też drugi czujnik, oba reagują tak samo: po włączeniu ekspresu z przyklejonym czujnikiem kontrolka nie miga. Pompa bez problemu podaje wodę i parę na dyszę. Gdy przychodzi do zrobienia kawy, młynek miele kawę, ale kiedy przychodzi czas nalania wody kontrolka znów zaczyna migać mimo przyklejonego magnesu. Zmielona kawa zrzucana do pojemnika jest lekko wilgotna, więc jakąś wodę tam sobie ciągnie, ale nie na tyle, żeby choć kropla spadła do kubka.

Do tej pory zrobiłem i sprawdziłem:
    - odłączyłem wężyk za grzałką, pompka podaje gorącą wodę
    - rozebrałem i przeczyściłem każdy element tego tłoka:
    De'Longhi Caffe Corso - pobiera wodę, ale nie robi kawy

Wydaje mi się, że zatkany był przepływ w tym białym wystającym elemencie z dwoma uszczelkami, ale po przeczyszczeniu i złożeniu problem nie zniknął
    - podczas pracy ten tłok uderza w ten włącznik:

Mam więc prośbę o pomoc w rozwikłaniu zagadki: co może w newralgicznym punkcie odcinać dopływ wody? Czy jest jakiś inny czujnik? Czy może być to wina zepsutego wyłącznika z obrazka powyżej? Czy jest możliwe, żeby oba czujniki poziomu wody były wadliwe? Będę wdzięczny za każdy trop i pomysł, jeśli to pomoże w diagnozie mogę nagrać filmik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18888445
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1823
    Prosze skontrolowac jeszcze raz tlok zakamieniony
  • REKLAMA
  • #3 18890547
    prosiak_szuka
    Poziom 7  
    ssss napisał:
    Prosze skontrolowac jeszcze raz tlok zakamieniony

Rozebrałem kolejny raz, wszystkie przewody były drożne. Takie jest ułożenie elementów w tłoku:

To pierwszy ekspres, który rozbieram, to generalnie mój pierwszy ekspres, więc trochę odkrywam zasadę działania, więc nie śmiejcie się ;) Ale moje przypuszczenie jest takie, że pompka nie ma na tyle ciśnienia, żeby pokonać opór sprężyny tego zaworka.

Zaworek jest umieszczony w tym kanale:

Czy ta pompka może być w jakiś sposób zapowietrzona?
  • REKLAMA
  • #4 18890643
    ssss
    Poziom 38  
    A jak jest z goraca woda czy leci dobrze?
  • #5 18890691
    prosiak_szuka
    Poziom 7  
    Tak, ciepła woda i para na dyszę idzie normalnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18891120
    ssss
    Poziom 38  
    Prosze wymienic pozycja 57
    Załączniki:
    • 1.pdf (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 18891122
    ssss
    Poziom 38  
    Lub sama pompa siada przy obciazeniu
  • #8 18899686
    prosiak_szuka
    Poziom 7  
    Naprawiłem, nie wiem jak, ale naprawiłem. Rozebrałem wszystko na części jeszcze raz, ten zaworek o którym kolega wyżej wspominał też, złożyłem wszystko, odkamieniłem i działa. Nawet czujnik poziomu wody, ten "stary", który uważałem za zepsuty działa bez problemu. Więc jeśli ktoś napotka podobny problem nie mam nic sensownego do powiedzenia oprócz: "Rozkładaj na części i składaj, za którymś razem zadziała ;)"

Panu ssss dziękuję za chęć pomocy i zmotywowanie mnie do rozkręcenia ekspresu jeszcze raz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ekspresem DeLonghi Caffe Corso, który pobiera wodę, ale nie parzy kawy. Po zakupie uszkodzonego urządzenia, które sygnalizowało brak wody mimo pełnego pojemnika, użytkownik przeprowadził szereg testów, w tym oszukiwanie czujnika magnesem oraz sprawdzenie drożności przewodów. Pompa działa prawidłowo, ale podczas parzenia kawy kontrolka braku wody znów się zapala. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w ciśnieniu pompy lub w zaworku. Po wielokrotnym rozkładaniu i składaniu ekspresu, a także odkamienieniu, udało mu się naprawić urządzenie, co potwierdził działający czujnik poziomu wody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA