logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Disco Litez - dioda LED świeci ciągle mimo włączonego Winampa

mavarick87 09 Paź 2005 19:41 12068 40
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego dioda LED świeci cały czas mimo uruchomionego Winampa z Disco Litez i jak to poprawnie uruchomić?

Na Windows XP trzeba najpierw odblokować port LPT programem UserPort, skopiować `UserPort.sys` do `windows\system32\drivers`, uruchomić UserPort i kliknąć START, a potem używać wersji DiscoLitez Pro [#1886195] W ustawieniach programu warto sprawdzić, czy port jest ustawiony na `378`, bo to jest port LPT [#2503054] Diody nie należy podpinać pod pin 1, tylko zgodnie ze schematem pod piny od 2 do 9 oraz do masy (GND) [#2430559] Po tym uruchom DiscoLitez, włącz Winampa, puść muzykę i wybierz w nim wizualizację `Disco Litez Professional`, a następnie w oknie DiscoLitez włącz ją i ustaw/testuj wyjścia [#1888067][#1887780] Jeśli chcesz sprawdzić sam kanał, ustaw w programie jakąś wartość, np. `100`, wtedy dioda powinna migać [#1887871]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1885665
    mavarick87
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam zainstalowałem Disco Litez podłaczyłem kabel LPT do komputera w drugą wtyczke wpiołem diode LED któta jest podpieta po 1 - ona cały czas świeci nawet gdy jest włączony winamp z Disco Litez. Poniżej zamieszczam fotke z ustawieniami - może cos pominołem, prosze pomóżcie mi.
    Załączniki:
    • Disco Litez - dioda LED świeci ciągle mimo włączonego Winampa led.JPG (46.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1886195
    yakker
    Poziom 13  
    Witam .Jeśli masz win XP ściągnij sobie UserPort on odblokuje ci port lpt i ściągnij sobie discolitez pro, mi chodzi tylko na wersji pro.

Plik UserPort.sys skopiuj do folderu windows\system32\drivers.
    Następnie uruchom program UserPort i kliknij na START.

Stąd ściągniesz UserPort http://dvb-upload.com/index.php?action=download&pid=2082
    Załączniki:
    • user_port.zip (14.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1887727
    mavarick87
    Poziom 19  
    dzięki za plik.

skopiowałem jedn plik to podanego folderu i uruchomiłem ten programik ale nic się nie zmieniło. mysle ze w tym programiku czeba wpisac coś sle co??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1887747
    yakker
    Poziom 13  
    po uruchomieniu userport masz takie dwie białe kolumny i tam powinny być po 3 adresy portów jeśli są to daj start i powinno chodzić
  • REKLAMA
  • #5 1887760
    mavarick87
    Poziom 19  
    a mi wyskakuje coś takiego. mysle że nie jet podem to że nie uruchomiłem ponownie komputera po skopiowaniu tego pliku?
    Załączniki:
    • Disco Litez - dioda LED świeci ciągle mimo włączonego Winampa led.JPG (26.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 1887780
    yakker
    Poziom 13  
    To znaczy że userport jest już włączony i teraz trzeba skonfigurować discolitez.A pod które linie masz podpientą ledke ??
  • #7 1887784
    mavarick87
    Poziom 19  
    + pod 1 GDN pod mase

Dodano po 37 [sekundy]:

i dioda cały czas świeci

Dodano po 12 [minuty]:

a z kąd ty ściągnołes wersie PRO tego programu? moze ją zamieślisz na elektrodzie?
  • Pomocny post
    #8 1887871
    yakker
    Poziom 13  
    spróbuj włączyć ten program i podać jakąś liczbe np. 100 powinno migać . a wersje pro możesz pograć z www.discolitez.com
    Załączniki:
    • 111.EXE (6.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1887879
    mavarick87
    Poziom 19  
    Coś jest nie tak z tym plikiem - włącza się i wyłącza od razu.
  • #11 1887971
    mavarick87
    Poziom 19  
    no sciągnołem i zainatalowałem teraz pokieruj mnie jak sprawdzić czy działają ledy interesują mnie głównie takie ustawiania jak w Disco Litez
  • Pomocny post
    #12 1888067
    yakker
    Poziom 13  
    Otwórz discolitez włącz winampa zapuść muze i wybierz w nim wizualizacje discolitez professional i włącz jom następnie w oknie disco litez, dalej postępuj zgodnie z obrazkami
    Załączniki:
    • Disco Litez - dioda LED świeci ciągle mimo włączonego Winampa 3.gif (14.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Disco Litez - dioda LED świeci ciągle mimo włączonego Winampa 2.gif (27.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Disco Litez - dioda LED świeci ciągle mimo włączonego Winampa 1.gif (12.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1888170
    mavarick87
    Poziom 19  
    dzięki. a może oriętujesz się z kąd wziąść gotowe ustawiania?
  • Pomocny post
    #14 1888242
    yakker
    Poziom 13  
    ja w necie gotowych ustawień nie widziałem ale podaj mi swój e-mail to ci wyśle takie które powinny ci działać
  • #15 1888327
    mavarick87
    Poziom 19  
    ok dzieks mavarick7(_at_)wp.pl
  • #16 2430559
    matrix1185
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Mam takie pytanie: napisałeś że podłączyłeś diodę pod 1 pin i GND. Moim zdaniem zgodnie ze schematem który jest na stronie discoilitez należy podłączać diody pod piny od 2 do 9. Zobacz jeszcze raz gdzie podpiąłeś diodę.
  • #17 2503054
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    w tym starym disco litez ustaw port 378 bo to jest własnie port ltp
  • REKLAMA
  • #18 2701498
    pcurylo
    Poziom 11  
    mavarick87, jeśli dioda świeci ci cały czas, spróbuj wylutować rezystor wpięty między bramke a anode triaka (nie pamietam wartości). Po tym zabiegu dioda powinna normalnie migać
  • #19 2705282
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Witam
    sciag to i zainstaluj
    http://discolitez.com/files/dlpro2v0130BETA.exe
    następnie wczytaj w nim plik z załącznika
    i podłoncz LEDA pod piny
    LPT 2(plus) i 18(minus)
    Disco Litez - dioda LED świeci ciągle mimo włączonego Winampa
    mi działa bez problemów :)
    pozdrawiam MareQ
    Załączniki:
    • Disco.rar (898 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 2807557
    Artas
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Mam pewien problem. Gdy uruchamiam program i do portu podłączoną mam diodę LED, Gdy muzyka leci z Winampa to dioda, co prawda miga w rytm, ale bardzo słabo, prawie tego nie widać (chodzi o jasność świecenia diody). Jednak, gdy uruchomię DiagLiteza i ustawię na tym wyjściu stan wysoki dioda świeci tak jak powinna świecić. Co jest grane? Może poradzicie, co zrobić w takiej sytuacji. Może są jakieś ustawienia w programie? :(
    Załączniki:
    • Disco Litez - dioda LED świeci ciągle mimo włączonego Winampa DiscoLitez-1.gif (27.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Disco Litez - dioda LED świeci ciągle mimo włączonego Winampa DiscoLitez-2.gif (16.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 2809687
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Witam
    sprubuj dać nie na pin 1 tylko pin 2 we wtyczce delux32
    u mnie jak dam na pierwszą to nic sie nie dzieje dopiero od drugiej sie zaczyna
    pozdro! MareQ
  • #22 2810429
    Artas
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Na 2 niestety to samo. :( Najdziwniejsze jest to, że na DiagLitezie i na programie yakkera wszystko jest tak jak być powinno. Dopiero w DiscoLitezie zaczyna się zabawa. To wygląda tak jakby on jakoś osłabiał napięcie na porcie… I nie ma tam całych 5V. Macie jakiś pomysł, co z tym zrobić? Najprawdopodobniej nie obejdzie się bez wzmacniacza na tranzystorku lub na ULN2803.
  • #23 2810941
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    WitaM :D
    ja tak własnie mam układ uln2803 a dopiero puzniej transoptorki i układ wykonawczy na triakach jak cos to kliknij na gg :] (zazwyczaj jestem na niewidocznym:])
    pozdro! Marko
  • #24 3237293
    RySiOtm
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    sory ze odgrzewam temat ale robie wszystko tak jak jest tu podane a diody nadal swieca ciaglym swiatlem.... i za cholere nie chca migac... moglby mi ktos pomoc?
  • #25 3238920
    mumian
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    rysiotm jak co to pisz do mnie gg 6746029 pomogę
    pozdro
  • #26 3245080
    RySiOtm
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    mumian napisał:
    rysiotm jak co to pisz do mnie gg 6746029 pomogę
    pozdrawiam

jako ze nie moge cie na GG zastac to pisze tu... moglbys mi napisac co mam zrobic po kolei? moze cos zle robie...

edit:
    ok juz sobie poradzilem :) okazalo sie ze dioda byla walnieta
  • #27 3457124
    bycór
    Poziom 12  
    mam taka prosbe czy mógłby mi ktos wysłać gotowe konfiguracje do tego programu
  • #28 4183842
    komax3
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, mam pytanie,

czy dało by sie aby programik pracował z COMem ??
    poniewarz na lpt mam juz podpięte 2 rzeczy ;]
  • #29 4184748
    SPAWN17
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    hehe to trzeba rezystorki stosowac ;)) jesli chodzi o zabawe diodami podpietymi do portow to polecam Lightning. Bardzo fajny darmowy program i wedlug mnie o niebo lepszy od discoliteza mimo ze ma dokladnie ta sama zasade dzialania. Na elektrodzie znajduje sie nawet tourtorial :D
  • #30 4685059
    Zocha24
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    ja miałem podobny problem .... Ale musiałem się zalogować na administratora i chodzi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy ciągłego świecenia diody LED podłączonej do portu LPT podczas korzystania z programu Disco Litez i odtwarzacza Winamp. Użytkownik podłączył diodę do pinu 1 i masy, jednak dioda świeci stale, niezależnie od działania programu. Rozwiązania obejmują instalację sterownika UserPort.sys, który odblokowuje port LPT w systemie Windows XP, oraz użycie wersji Disco Litez Professional, dostępnej na stronie producenta. Zaleca się podłączenie diody do pinów od 2 do 9 portu LPT zgodnie ze schematem, a także ustawienie portu na adres 378h. Wskazano, że na starcie komputera porty LPT mogą mieć stan wysoki, co powoduje świecenie diody, a dopiero uruchomienie programu zmienia stan na niski, gasząc diodę. W przypadku słabego migania diody sugerowano zastosowanie wzmacniacza sygnału, np. układu ULN2803 lub tranzystora. Niektóre problemy wynikały z uszkodzonej diody lub niewłaściwego podłączenia. Dodatkowo, użytkownicy polecali alternatywne oprogramowanie Lightning, które działa na wyjście liniowe i jest mniej zasobożerne. Konfiguracje i gotowe ustawienia można uzyskać od innych użytkowników lub na forach tematycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA