logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Phillips EP3246 - Brak reakcji po wymianie silnika, płytki mocy/sterującej i panelu dotykowego

DannyDePito 14 Wrz 2020 09:47 1101 5
REKLAMA
  • #1 18922432
    DannyDePito
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Witam,

naprawiam podany w temacie ekspres i pomimo moich starań nie włącza się. Do naprawy przyszedł z niemielącym młynkiem (nie zablokowanym, tylko w ogóle nie mielił - włączał się na mniej niż sekundę i potem szedł już cały proces parzenia i leciała tylko woda). Podmieniłem nowy silnik ale w fabryce coś musieli z nim sknocić i wywołał zwarcie przez co spaliło płytkę mocy/sterującą. Zamówiłem nową i podłączyłem ją poprawnie wg. instrukcji serwisowej ale ekspres dalej nie chce się podnieść. Zamówiłem też nowy panel dotykowy lecz również zero reakcji po podłączeniu. Nie mam pojęcia co może być nie tak. Próbowałem podłączyć samą płytkę tylko do sieci i moduł dotykowy lecz również nie odpowiada. Jestem w przysłowiowej kropce.
  • REKLAMA
  • #2 18923338
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Ciekawy objaw, bo młynek ma czujnik obrotów żarna (w losowych przypadkach ukręci się sprzęgło). W pierwszym przypadku ekspres sygnalizuje błąd, w drugim brak kawy - moduł nie widzi odpowiednio dużego prądu. Ale kręci 3-5s. A tu mniej niż sekunda...
    Druga sprawa, to jaki zakupiłeś silnik, który spowodował zwarcie?
  • REKLAMA
  • #3 18923489
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1772
    Wiec prosze wszystko przesledzic
    Załączniki:
    • e74250_ep_lattego_series_rev.02.pdf (5.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 18924096
    DannyDePito
    Poziom 6  
    MARCIN.SLASK napisał:
    młynek ma czujnik obrotów żarna

Ten model niestety go nie ma. Sprawdzałem schemat wysłany przez ssss. Nie figuruje na schemacie ani nie stwierdziłem obecności czujnika Halla przy młynku. Silniki firma kupuje bezpośrednio od Phillipsa i przychodzi ich cała paczka, więc ciężko mi powiedzieć dlaczego tak się stało (może akurat ta 1 na 100000 wadliwa część :/)

Ekspres jest aktualnie podłączony wg schematu z nową płytką. Wszystkie elementy są podpięte. Sprawdziłem multimetrem czy napięcie dochodzi do płytki dotykowej i na 3-4 pinach z 8 mam 5 VDC, co wydaje mi się prawidłowe (zasilanie logiki kontrolera itd).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18924814
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Masz pewność że moduły są zaprogramowane?
  • #6 18951142
    DannyDePito
    Poziom 6  
    Dokładnie tak jak MARCIN.SLASK podpowiedziałeś. Moduły nie były zaprogramowane. Wg. notki serwisowej na atyourservice Philpsa, którą przeoczyłem, w nowych modelach ekspresów zamienna elektronika dostarczana jest bez wgranego programu, mimo iż na procesorze naklejona jest naklejka z wersją "wgranego" oprogramowania. Po wgraniu FW przez UART ekspres zahulał :) Temat zamykam.
REKLAMA