logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić, czy telewizor faktycznie ma 100Hz bez migotania?

Wojtek 24 lata 10 Paź 2005 18:21 2068 3
REKLAMA
  • #1 1888041
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam!
    Temat chyba omawiany od długiego już czasu. Facet w markecie mówi mi, ten telewizor ma 100Hz. Patrzę wcale nie kątem oka tylko na wprost ekranu i co widzę? Poziome paski (np te na których przesuwają się np. wiadomości w telegraficznym skrócie), które po prostu drżą. Znam zasadę bezwładności oka i wiem ile obrazów w jednostce czasu musi się utrwalic na siadkówce, aby obraz nie migotał. Mówi mi ten facet, że pisze na tv 100Hz. I co z tego. Na wielu kamerach pisze 0Lux, a przecież 0Lux to poprostu brak światła. Tak jak 0dB, oznacza że dźwięku nie ma, bo jego natężenie wynosi zero. A ponoć kamery 0Lux świetnie filmują w ciemności tylko co?? :D. Przejdę do tematu.
    Czy można w dość prosty sposób ustalić odchylanie pionowe w takich tv? Ja podłączyłem kamerę video do tv i skierowałem ja na ekran monitora. Dla częstotliwości 56, 60, 72,75,85,120Hz widać migotanie. Dla 100Hz obraz jest płynny bez drgań. Cóż ponoć z własną kamerą można wejść na sklep i ustawić ją na tv, ale jest powazny problem, bo kamera pal 50Hz patrząca, a właściwie analizująca obraz w tv o 50Hz w pionie widzi go płynnie. I nie mam dowodu, że facet mi ściemnia. Powie mi, że tu obraz też nie drży więc czemu nie kupie 50. Czy koledzy znają inne metody sprawnego ustalenia częstotliwości pionu? Może przesłona w kamerze? np.120, 400, 800, 1000? albo aparacie cyfrowym albo coś innego? Dziękuję za wszelkie genialne pomysły prostego i skutecznego omijania tego typu kantów. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1888082
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    jesli ma stop kadr zatrzymanie obrazu.prosty sposob na rozpoznanie ,
  • REKLAMA
  • #3 1888116
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Przecież to widać gołym okiem, szczególnie na obrazie statycznym. Jak masz dwa telewizoty obok siebie 100Hz i 50Hz to nie ma nad czym dyskutować, różnicę odrazu widać.
    Najlepiej to widać na jasnym tle. Redukcja migotania lini ukośnych, cinkich lini poziomych to nie efekt tego, że telewizoe 100hz, tylko efekt działania lepszej jakości filtrów grzebieniowych i dodatkowych układów, które w pierwszej kolejności z racji ceny były aplikowane do 100Hz.
    Teraz się kupuje telewizory 75Hz, narazie strasznie drogie są, już nie ma migotania i przetwarzanie ruchu jest płynniejsze niż w 100Hz. JVC i Philips takie robi, być może już jest więcej firm.

Pozdrawiam
REKLAMA