logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP EliteBook 8460p - Zawieszenie i niemożność ponownego uruchomienia po aktualizacji Win10

człowiekogrodów 17 Wrz 2020 21:54 1425 4
REKLAMA
  • #1 18928911
    człowiekogrodów
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Szanowni Koledzy,
    Przyszło mi się zmierzyć z problemem, który na chwilę obecną mnie przerasta - poniżej podaję opis problemu.
    Kilka lat temu kupiłem laptopa jak w opisie - natychmiast sklonowałem dysk HDD (win7) na SSD (Stary dysk zachowałem na półce - na szczęście, a SSD był w użytku). Poniżej podaję istotne rzeczy dla sprawy:
    - na komputerze zainstalowany był system Win 10 proffesional - aktualizowany,
    - BIOS Zaktualizowany do najnowszej dostępnej wersji ze strony producenta,
    - założony BitLocker (kod odzyskiwania wydrukowany i zachowany)
    - wykonane obrazy czystego systemu w celu przywracania

Niestety w tym tygodniu komputer zawiesił się i nie dał się ponownie uruchomić - pomyślałem, zrobię sobie kawkę i odzyskam system z obrazu w 15 minut :)......(podawnie klucza zabezpieczeń itd... standard)

Jednak i to nic nie dało, więc postanowiłem zaparzyć drugą kawkę i postawić system od nowa i tu pojawia się problem:
    1. owszem system daje się postawić ale do momentu restartu po nim na ekranie pojawia się tylko kursor (reszta pozostaje totalnie czarna
    2. po zamontowaniu starego HDD sytuacja podobna system startuje obraz wyświetla się poprawnie aż do momentu pojawienia się pulpitu - aktywny pozostaje tylko kursor oraz czarne tło. System na pewno wstaje - sygnał dźwiękowy, oraz po wciśnięciu klawiszy ctrl+alt+del - obraz pojawia się ale te opcje które są tam wyświetlane (czyli standard nic mi nie dają).
    Dodatkowo system w trybie awaryjnym startuje normalnie i daje się poprawnie uruchomić - łącznie z wyświetlaniem obrazu.

Sumarycznie komputer jest sprawny sprzętowo - niestety coś blokuje wyświetlanie obrazu, po starcie systemu.

A teraz co zrobiłem

na karcie FILE
    - restart BIOS SECURITY TO FACTORY DEFAULT (Restart TPM - BitLocker)
    - restart wszystkich ustawień BIOS do ustawień początkowych

na karcie Security
    - opcja TPM Embedded Security - jest u mnie nieaktywna.

Teraz moje pytanie co można jeszcze zrobić ponieważ sprawa wygląda dość ciekawie, coś blokuje mi możliwość wyświetlania obrazu po starcie systemu operacyjnego (możliwe że TPM - ale tego nie jestem pewien). Jeżeli ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem proszę o poradę, ja ze swojej strony w ciągu kolejnych dni postaram się:
    - przywrócić system operacyjny z dysku odzyskiwania
    - uaktualnić BIOS
    - dodatkowo mam jeszcze jeden taki komputer na części i jako ostateczność mógłbym podmienić układ TPM gdyby ktoś mi wskazał jego lokalizację.

z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
    P.

PS. Porady dotyczące czarnego ekranu na win 10 po aktualizacji nie maja tutaj zastosowania.
  • REKLAMA
  • #2 18929953
    witol96
    Poziom 2  
    Sprawdź czy pod Linuxem jest ta sama sytuacja. Windows może się burzyć ale nie pomoże zdiagnozować. Linux wywali w logu co go boli. Możliwe też jest że GPU poszło się kochać o ile jest to wariant z dedykowanym Radeonem
  • REKLAMA
  • #3 18930352
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Ocena: 51
    Też mi te GPU przez myśl przeszło. Jak chciałbyś szybciej, to może być to powód uruchamiania przez system wyższej rozdzielczości, spróbuj w awaryjnym ustawić na mniejszą i tak wystartować normalnie. Coś ewidentnie blokuje i właśnie wygląda to na jakieś urządzenie.
  • REKLAMA
  • #4 18930574
    człowiekogrodów
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, dzisiaj znalazłem chwilę czasu i:
    - w trybie awaryjnym poprzez opcje uruchom => tpm.msc, ponownie włączyłem wyłączyłem i z zerowałem moduł TPM = efektów brak
    - sprawdzę GPU, ale nie stawiał bym na niego ponieważ na uruchomionym systemie (czarny ekran) po wciśnięciu klawiszy ctr+alt+del pojawia się obraz w wyższej rozdzielczości, podczas uruchamiania też przechodzi poprzez ekran startowy (Trwa uruchamianie ... logo ... - normalna rozdzielczość) do momentu załadowania się systemu. Później pozostaje już tylko czarny ekran z widoczną myszką.
    Spróbuję wymusić niższą rozdzielczość i zobaczę co to da.
    - linuxa próbowałem odpalić na początku - niestety system na to nie pozwala UEFI, postaram się to obejść i zobaczymy.
    Jeżeli ktoś ma jeszcze inne pomysły proszę pisać, możliwe że skreśliłem coś poprostu ponieważ wydawało mi sie to zbyt trywialne.

Poniżej załączam obrazy kolejnych faz starty (ostatni obraz po wciśnięciu ctr+...) - jekość nie zachwyca ale sam fakt że rozdzielczość jest normalna mnie zastanawia....

HP EliteBook 8460p - Zawieszenie i niemożność ponownego uruchomienia po aktualizacji Win10

• #5 18930961
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Ocena: 51
    Moim zdaniem, jakieś urządzenie blokuje jeżeli w awaryjnym wszystko śmiga. Jak umiesz odpalić kompa to zobacz MU czy jakieś urządzenie nie wyświetla błędu albo czy wszystkie są, z tego co wiem to można uruchomić kompa coś w stylu awaryjnym tylko decydować które sterowniki mają być po kolei uruchamiane. Przecież tryb awaryjny tak działa, że działają tylko najważniejsze rzeczy, więc jak chodzi to raczej w tym problem. Pozdrawiam.
REKLAMA