logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder DVB-T nie wyszukuje kanałów

Cinkut 26 Wrz 2020 23:17 71184 41
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego nowy dekoder DVB-T nie wyszukuje żadnych kanałów mimo że telewizor odbiera sygnał z gniazda antenowego?

Najprawdopodobniej dekoder nie znajduje kanałów, bo w gniazdku jest sygnał kablowy, a WIWA.265 obsługuje tylko DVB-T/T2, nie kablówkę DVB-C/QAM [#18945090] Jeśli operator kablówki nie nadaje pakietu DVB-T, taki dekoder nic nie odbierze; do kablówki potrzebny jest dekoder kablowy albo hybrydowy [#18945090][#18947379] W tej sprawie podłączenie zwykłej anteny zewnętrznej zadziałało i dekoder wyszukał kanały, co potwierdziło, że problemem był niewłaściwy typ sygnału/odbiornika [#18946293]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 18944704
    Cinkut
    Poziom 5  
    Ocena: 24
    Dzień dobry
    Zakupiony dekoder DVB-T WIWA.265 nie wyszukuje żadnego kanału. Dekoder dopiero zakupiony i zgodnie z instrukcją dobrze podłączony. Antena działa bezpośrednio do telewizora ale telewizor nie posiada MPEG 4 więc nie odbiera większości kanałów. Stąd decyzja o zakupie dekodera który niestety nie wyszukuje zupełnie nic. Mieszkam w bloku i zamontowana jest tutaj jakaś zbiorcza antena więc nie mam bezpośrednio nad nią kontroli.
    W czym może być problem? Dekoder jest zupełnie nowy więc raczej wykluczam jego uszkodzenie.
  • REKLAMA
  • #2 18944766
    noswer
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    To że jest nowy nie znaczy że jest sprawny - zobacz tryby wyszukiwania tego - wszystkie kanały, wyłącz zasilanie anteny i jako krok zero upewnij się że masz właściwy kraj ustawiony...
  • REKLAMA
  • #3 18944776
    Cinkut
    Poziom 5  
    Próbowałem już chyba wszystkich możliwych kombinacji z tymi ustawieniami które oferuje narzędzie do konfiguracji podczas pierwszego uruchomienia. Kraj polska, kanały wszystkie i tylko darmowe, wyszukiwanie ręczne, zasilanie anteny włączone/wyłączone. Wszystkie możliwości już wyczerpałem. Według instrukcji po wyszukaniu kanałów powinno od razu wyrzucić mnie na 1 kanał na liście, przez fakt że nic nie znajduje wyrzuca mnie z powrotem do narzędzia konfiguracji i tak w kółko. Aktualizowalem już nawet oprogramowanie dekodera które przebiegło pomyślne i dalej to samo. Wygląda to jakby w ogóle anteny nie wykrywał.
  • REKLAMA
  • #4 18944787
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Sprawdź dekoder u sąsiada, zorientuj się, jaki sygnał jest w kablu antenowym... - i czy jest...
  • #5 18945025
    Cinkut
    Poziom 5  
    Sygnał musi być bo bezpośrednio podłączony kabel do tv działa.
  • Pomocny post
    #6 18945051
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Ale być może antena dostarcza sygnał analogowy lub kablowy. Zatem dekoder nie ma co odbierać. Tak więc kawałek druta rozwiąże problem (nie wiem nic o miejscu odbioru).
  • #7 18945065
    Cinkut
    Poziom 5  
    Sygnału kablowego dekoder nie odbiera? Tutaj musi być sygnał kablowy bo to blok i mam podłączony zarówno internet jak i kabel od anteny do tego samego gniazda w ścianie za pomocą jakiegoś rozdzielnika.
  • Pomocny post
    #8 18945090
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18945116
    Cinkut
    Poziom 5  
    Nie mam pojęcia w sumie jaka tu jest kablówka ponieważ po wprowadzeniu się tutaj po prostu podłączyłem telewizor do gniazda w ścianie i telewizor odbierał mi około 30 kanałów a że często telewizji nie oglądam to zostawiłem to jak jest i nie interesowałem się w ogóle skąd ta telewizja i dlaczego. Problem pojawił się kilka dni temu bo tamten telewizor co odbierał mi te kanały się zepsuł. Swoją drogą w dziwny sposób ponieważ podpięta matryca robi coś w stylu spięcia i telewizor od razu po włączeniu sam się wyłącza. Miałem drugi telewizor nieco starszy który nie odbiera MPEG 4 dlatego zakupiłem szybko jakiś dekoder bez wdawania się w szczegóły czy sygnał kablowy on odbierze. Postaram się dotrzeć do informacji jaka tutaj kablówka obowiązuje. Być może dzisiaj uda mi się załatwić zwykłą antenę i sprawdzę czy będzie odbierał.
  • #10 18945796
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Cinkut napisał:
    Być może dzisiaj uda mi się załatwić zwykłą antenę i sprawdzę czy będzie odbierał.

A jaka miejscowość / jak daleko do nadajnika?
  • #11 18946293
    Cinkut
    Poziom 5  
    Sprawa rozwiązana. Podłączenie zwykłej anteny działa także faktycznie był to problem nieodpowiedniego dekodera. Pozostaje tylko w wolnym czasie porządnie ją ustawić bo gubi sygnał. Dzięki za pomoc szczególnie tym którzy uświadomili mi że taki dekoder nie odbiera kablówki.
  • #12 18946563
    mczapski
    Poziom 40  
    Cinkut napisał:
    Podłączenie zwykłej anteny działa także faktycznie był to problem nieodpowiedniego dekodera

Raczej jest to problem nieodpowiedniego doboru tych trzech elementów: sygnału, odbiornika TV i na końcu dekodera. Jak widać anteną pogodzisz odbiornik z dekoderem. A najefektywniejszym rozwiązaniem byłoby nabycie odbiornika przystosowanego do odbioru sygnału AV, kablowego (może i satelitarnego) oraz DVBT T2 z uwzględnieniem rzeczonej anteny. Ale z innej strony w obecnej sytuacji kiedy już jest dekoder i odbiornik to może i da się funkcjonować w takiej konfiguracji. Tym bardziej że nie deklarujesz nadmiernego przywiązania do telewizora.
  • #13 18947357
    Cinkut
    Poziom 5  
    Są w ogóle takie które godzą te dwie rzeczy? Z tego co patrzyłem wstępnie po sklepach internetowych jest albo DVB-T albo DVB-C (te jak zgaduje obsługują kablówkę) ale takiego który to łączy nie widziałem.
  • Pomocny post
    #14 18947379
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18947780
    Cinkut
    Poziom 5  
    Dzięki, jak nie uda mi się wystarczająco dobrze ustawić anteny to zwrócę ten dekoder i dopłacę do jakiegoś który odbiera również kablówkę.
  • #16 18948495
    mczapski
    Poziom 40  
    Ale skąd masz pewność, że w gniazdku otrzymujesz zakres kablowy?
  • #17 18950326
    Cinkut
    Poziom 5  
    Wnioskuje po tym że na zwykłej antenie działa. Chyba innych możliwości już nie ma. Poza tym znalazłem informację że moje osiedle podpięte jest pod kablówkę z firmy alfa system.
  • REKLAMA
  • #18 19893220
    celgz
    Poziom 5  
    Ocena: 11
    Witam. Dołączę się do tematu. Telewizor samsung ue32h5000wxxh z 2014 r. nie zapamiętuje kanałów wyszukiwanych poprzez dekoder dvb-t/t2. Oprogramowanie uaktualniłem do wersji 104..... z roku 2016. Nadmienię, że bez dekodera, bezpośrednio z anteny jest dobrze. Telewizor wyszukuje i zapamiętuje kanały. Podłączając dekoder kablem HDMI w menu, "nadawanie" nie jest aktywne. Wyszukując kanały przez dekoder i funkcję TV, wyszukuje lecz nie zapamiętuje. Bardzo proszę o pomoc. Kazimierz.
    P.s. Jeżeli coś nie jasno napisałem proszę pytać. Jestem laikiem w tych sprawach.
    Między czasie otrzymałem informację, że to dekoder zapamiętuje kanały. Kontaktowałem się serwisem samsunga. Nic to nie dało.
  • #19 19893475
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    A dlaczego TV ma zapamiętywać kanały skoro skanuje je zewnętrzny tuner ? TV służy jako monitor dla tunera.
    Pomyśl nim coś napiszesz.
  • #20 19893567
    szarik1404
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    antene podłącz do dekodera.
  • #21 19893660
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Jemu nie o to chodziło , myślał że programy z dekodera zapiszą sie na liście programów w TV.
    Dekoder to osobne urządzenie więc na TV będzie mógł korzystać z niego tylko poprzez WEJŚCIE HDMI przełączając na nie i nic więcej.
  • #22 19893920
    celgz
    Poziom 5  
    Nie rozumiem jak to się dzieje, co zapamiętuje, a co nie. Fakt jest taki, że po Hdmi nie mam telewizji. Połączenie: kabel antenowy do dekodera, z dekodera do tv po HDMI, wybrane żródło sygnału Hdmi i dekoder pokazuje komunikat rozpocznij aktualizację, w pilocie tv działa menu i widzę, że "nadawanie" jest nie aktywny. jedynie przyciskami dekodera mogę zmienić podświetlenie poziomych linii z napisami (postaram się dołączyć zdjęcie ekranu). Przechodząc na żródło sygnału tv, mam przycisk "nadawanie" aktywny i mogę wyszukać kanały. Po zakończeniu dostrojenia wchodzę w listę kanałów otrzymuję komunikat lista pusta, i pytanie czy chcę wyszukać kanaly i tak się dzieje w kółko. W dołączonej ulotce dekodera nie mam dokladnej instrukcji. Bardzo proszę o wypowiedzi, za co serdecznie dziękuję. celgz
  • #23 19893929
    szarik1404
    Poziom 16  
    Szukaj kanałow dekoderem nie tv.
  • #24 19894024
    mczapski
    Poziom 40  
    celgz napisał:
    w pilocie tv działa menu i widzę, że "nadawanie" jest nie aktywny

Już zostało to napisane. Odbieranymi programami zarządzasz w dekoderze. Odbiornik TV jest tylko biernym monitorem sygnału tunera. Zatem nic tam nie znajdziesz (poza wyborem źródła sygnału w tym przypadku HDMI) i zostaw menu w spokoju. Kanały wyszukujesz, porządkujesz i wybierasz do prezentacji w dekoderze/tunerze (także piloerm dekodera).
  • #25 19894066
    celgz
    Poziom 5  
    Dziękuję, problem rozwiązany. W trakcie rozwiązywania problemu był moment, że użyłem pilota od dekodera, ale on mi nie działał, więc wróciłem do pilota tv. Po dzisiejszej podpowiedzi wróciłem do pilota dekodera. Potwierdziło się, że nie działa. Jednak świadomość, że jest jedyna słuszna droga. W zestawie pilota były dwie baterie nowe, które włożyłem do pilota. Byłem pewien, że nowe to sprawne. A tu okazało się jedna z nich ma 0 V. Podmieniłem niesprawną i wszystko gra!!! Dziękuję serdecznie za naprowadzenie mnie na właściwe rozwiązanie problemu. Serdecznie pozdrawiam. Celgz.
  • #26 19965228
    celgz
    Poziom 5  
    Witam serdecznie forumowiczów. Pojawił się nowy problem. Po pokonaniu trudności z wyszukiwaniem kanałów przez dekoder LXDVB1, okazało się, że obraz na telewizorze jest rozszerzony. Ustawienie telewizora na różne typu obrazu nie działa, tzn. jest cały czas poszerzony. Bezpośrednio z anteny jest wszystko prawidłowo. Wymieniłem dekoder na LXDVB101. Obraz jest prawidłowy, lecz mam tylko 15 kanałów. Wielu podstawowych brakuje np. TV 1, TV 2 itp. Zwracam się z gorącą prośbą o pomoc, bo w instrukcji obsługi jest opisane niezrozumiale. Za pomoc dziękuję bardzo z góry. Kazimierz.
  • #27 19965339
    szarik1404
    Poziom 16  
    Wcześniej pisałes że trzeba jeszcze ustawić antene.
  • #28 19965359
    celgz
    Poziom 5  
    Poprzedni dekoder LXdvb1 wyszukiwał wszystkie kanały. Wnioskuję, że antena ustawiona jest właściwie. Bezpośrednio z anteny telewizor wyszukuje i odtwarza wszystkie kanały. Kazimierz.
  • #29 19965542
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 19965691
    celgz
    Poziom 5  
    Jestem słaby w sprawach technicznych. Na próbę przesyłam zdjęcia sygnału TV1 iTV2 (między innymi tych kanałów mi brakuje przez dekoder po wymianie LXDVB1 na LXDVB101. Przypomnę, że na poprzednim dekoderze były wszystkie kanały, ale obraz był rozszerzony. Rozgałęźnik ma jedno dojście i dwa wyjścia do których są podłączone telewizory. Jeden gra bez dekodera, drugi przez dekoder. Może taki sposób podłączenia jest błędny?
    Załączniki:
    • Dekoder DVB-T nie wyszukuje kanałów 20220405_194722.jpg (1.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dekoder DVB-T nie wyszukuje kanałów 20220405_194719.jpg (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dekoder DVB-T nie wyszukuje kanałów 20220405_194741.jpg (913.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dekoderem DVB-T WIWA.265, który nie wyszukuje kanałów, mimo że antena działa poprawnie z telewizorem. Po kilku próbach konfiguracji, w tym ustawieniu kraju na Polskę i różnych trybach wyszukiwania, problem nie został rozwiązany. Użytkownik dowiedział się, że dekoder może nie odbierać sygnału kablowego, ponieważ jest przeznaczony tylko do telewizji naziemnej DVB-T/T2. Po podłączeniu zwykłej anteny problem został rozwiązany, co potwierdziło, że dekoder nie był odpowiedni do odbioru sygnału kablowego. Użytkownik planuje sprawdzić, czy dekoder obsługuje również sygnał kablowy lub wymienić go na inny model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA